Boho Design: La Vie Boheme: Το πιο ελεύθερο στυλ design!

της Βασιλικής Πούλου

Art deco και Boho design, δυο διαφορετικά στυλ σχεδιασμού και διακόσμησης με τις ίδιες ρίζες! Μπορεί ακούγοντας κανείς για αυτά τα δύο είδη εσωτερικού σχεδιασμού και αρχιτεκτονικής, να θεωρεί ότι πρόκειται για δυο εντελώς αντιθετικές αισθητικές, υπάρχουν, ωστόσο, πολλά κοινά στοιχεία: Το βασικότερο είναι ότι οι ρίζες και των δύο στυλ φτάνουν στο vintage design, ενώ χρησιμοποιούνται κομμάτια επίπλωσης, διακοσμητικά στοιχεία και έργα τέχνης, που παραπέμπουν σε παλαιότερες εποχές και προσδίδουν μια ιστορικότητα στον χώρο.

Η αφετηρία είναι κοινή, το μόνο που αλλάζει είναι ο τρόπος εφαρμογής του design και ο στόχος, που ένα ξενοδοχείο θέλει να επιτύχει.  Πολύ απλά, εκκινώντας από το ίδιο σημείο, το art deco επιλέγει πιο απλές γραμμές και μοτίβα, δημιουργώντας έναν πολυτελή χώρο, ήρεμο, με όσα στοιχεία χρειάζεται- και μόνο. Από την άλλη, το boho design χρησιμοποιεί τα ίδια υλικά αλλά διαμορφώνει έναν πολύ πιο «φορτωμένο» χώρο που δημιουργεί μια ζεστασιά σε όποιον τον αντικρίσει. Η αυστηρότητα του πρώτου και η ελευθερία του δεύτερου, όμως, είναι απλά οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Boho Design: La Vie Boheme: Το πιο ελεύθερο στυλ design!

Το στυλ Boho είναι ένα από αυτά τα στυλ που συνδυάζει διαφορετικούς πολιτισμούς και διαφορετικούς χρόνους. Σε αυτό το είδος design, ο χώρος γεμίζει  με υφάσματα και σχέδια, βιβλία, παλιές τέχνες, καθρέφτες, κομμάτια vintage ή ταξιδιωτικά “απομνημονεύματα”. Τα ξύλινα έπιπλα είναι απαραίτητα, οι τυχαίες και γεμάτες επιφάνειες είναι χαρακτηριστικές.

Το design αυτό, ωστόσο, δεν είναι μόνο κάτι συγκεκριμένο, αλλά παρουσιάζονται διαφορετικά είδη. Αναλυτικά είναι τα Moroccan Boho, Eastern european boho, Western Boho και Modern Boho-chic. Η μόνη διαφορά τους αφορά την προέλευση των αντικειμένων και τις ρίζες του design.

Οι χώροι με boho design είναι εξοπλισμένοι με μια χαλαρή ατμόσφαιρα και δίνουν έμφαση στη φύση, τα περίπλοκα σχέδια και τα φωτεινά χρώματα όπως το μωβ, το κόκκινο και το ροζ. Στην πραγματικότητα, όλα αυτά τα στοιχεία συνδυάζονται συχνά, για να δημιουργήσουν μια εκλεκτική και μοναδική αισθητική. Το Boho chic έχει να κάνει με την ανάμειξη ενδιαφερόντων χρωμάτων, με «μπιχλιμπίδια», υφάσματα και διάφορους τύπους επίπλων χωρίς καμία πρόθεση συνδυασμού ή προσκόλλησης σε ένα συγκεκριμένο στυλ.

Μπορεί να δει κανείς έναν σύγχρονο καναπέ, που διαθέτει ριγέ ταπετσαρία μαζί με έναν vintage βελούδινο οθωμανικό και μια φωτεινή πολύχρωμη καρέκλα. Είναι ο συνδυασμός διαφόρων τύπων επίπλων, που κάνουν τους εσωτερικούς χώρους του Boho να είναι τόσο μοναδικοί. Μια άλλη εναλλακτική για να αποκτήσει ο χώρος τη μποέμικη νότα, που χρειάζεται, είναι τα μαξιλάρια. Μπορεί τα έπιπλα να διατηρούνται σε πιο ήρεμους τόνους, ή πιο κλασικές διαθέσεις, αλλά είναι πολύ συχνή πρακτική να προστίθενται μαξιλάρια σε διαφορετικά χρώματα, υφάσματα και μοτίβα.

Τα φωτιστικά είναι εξίσου μοναδικά με τα έπιπλα, με τα διαφορετικά στυλ και χρώματα στους λαμπτήρες (κυρίως θερμά), να δημιουργούν διαφορετική ατμόσφαιρα, και να ξεφεύγουν από το κλασικό τεχνητό φως, που χρησιμοποιείται στα ξενοδοχεία. Τα φωτιστικά αποτελούν κοσμήματα στους τοίχους, ενώ, πολλές φορές, χρησιμοποιούνται και ιδιαίτεροι πολυέλαιοι, που μπορούν να χαρακτηριστούν κάθε άλλο παρά κλασικοί. Πιο απλά, αυτό το είδος στυλ design έχει απεριόριστες δυνατότητες, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν κανόνες. Μπορεί ταυτόχρονα να ενσωματώνει  έναν κλασικό πολυέλαιο, ένα παραδοσιακό χαλί, κουρτίνες με κρόσια, και μια πολυθρόνα βγαλμένη από τον μεσαίωνα. Σε αυτό το στυλ επικρατεί το μότο «laissez-faire», και το αποτέλεσμα είναι μοναδικό. Συνολικά, κάθε χώρος με boho design είναι απόλυτα ελεύθερος και απόλυτα «προσωποποιημένος», για να απεικονίζει κάθε γούστο. Και μιας και το ανθρώπινο γούστο διαφέρει από άτομο σε άτομο, τέτοιοι χώροι αποτελούν τον συνδυασμό κάθε γούστου, όσο αυτό είναι εφικτό, κάτι που με την πρώτη ματιά, φαίνεται αταίριαστο, τόσο στα στυλ όσο ακόμα και στις χρωματικές παλέτες.

Το Bohemian στυλ είναι πολύ δημοφιλές στο design και την μόδα. Το γεγονός, μάλιστα, ότι αντανακλά έναν ξέγνοιαστο τρόπο ζωής με ελάχιστους κανόνες, απεικονίζει μια γενικότερη φιλοσοφία, που τείνουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι να ακολουθούν. Η σύνδεση με την φύση είναι πια παγκόσμια τάση, που ακολουθούν οι επισκέπτες παγκοσμίως, και που τα ξενοδοχεία καλούνται, να ενσωματώσουν σε κάθε εμπειρία, που προσφέρουν, ακόμα και στο design τους. Ένα ξενοδοχείο, που υιοθετεί το boho ή bohemian design  μπορεί να προσελκύσει την νέα γενιά επισκεπτών και τουριστών, διεθνώς. Αυτή η νέα γενιά αποτελείται από «ελεύθερα πνεύματα» με μια φιλοσοφία ζωής, που δεν υπακούει σε νόρμες και στερεότυπα, ενώ αποζητά το διαφορετικό στοιχείο σε κάθε εμπειρία.

Άρθρο από το Hotel Design Magazine and Guide Winter 2020!

Διαβάστε εδώ το τεύχος!

Back to Top