Ψήφισμα: Παράδοση – Χώρος – Ζωή

Με πρωτοβουλία του Δήμου Μηθύμνης οργανώθηκε στο Μόλυβο συνάντηση αρχιτεκτόνων και πολιτιστικών φορέων με θέμα Παράδοση – Χώρος – Ζωή. Μετά το πέρας της συγκέντρωσης επακολούθησε ψήφισμα στο οποίο αναφέρονται τα εξής:
Οι παρευρισκόμενοι στην σημερινή συνάντηση, πιστεύουμε κατ’ αρχήν στην αναγκαιότητα της διατήρησης των παραδοσιακών οικισμών σα ζωντανό κομμάτι της ιστορικής εξέλιξης της χώρας μας. η πολιτεία αντιμετωπίζει το πρόβλημα σαν μέσο αναθέρμανσης και οικοδομικής δραστηριότητας. Πιστεύουμε όμως ότι για την ουσιαστική διατήρηση των παραδοσιακών οικισμών είναι αναγκαία η στενή συνεργασία των επιστημονικών συλλόγων της τοπικής αυτοδιοικήσεως, με τους αρμόδιους φορείς με απότερο σκοπό την κοινωνική και οικονομική αναβίωση του παραδοσιακού χώρου. Γι’ αυτό προτείνουμε:
1. – Κατάργηση του διατάγματος περί παραδοσιακών οικισμών και διαμόρφωση νέου ανάλογα με την ιδιαιτερότητα κάθε περιοχής και να λαμβάνει υπ’ όψη του τον άνθρωπο μέσα στο δομημένο περιβάλλον.
2. – Επιδότηση των κατοίκων για να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος της οικοδομής.
3. – Απλούστευση και συντόμευση της διαδικασίας έκδοσης των οικοδομικών αδειών και ουσιαστικός έλεγχος στην εφαρμογή των σχεδίων.
4. – Ουσιαστική εφαρμογή των εξαγγελιών για την ενίσχυση της οικονομίας των παραμεθορίων περιοχών. Επαναχορήγηση στεγαστικών δανείων με μειωμένα επιτόκια.
5. – Επέκταση των ορίων του παραδοσιακού οικισμού του Μολύβου ώστε να ικανοποιηθούν οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες.

Back to Top