Γιατί το Design Lab επέλεξε το «Μπάγκειον»

Σε έναν Αρχιτεκτονικό, Εικαστικό και Ιστορικό Θησαυρό, στο κέντρο της Αθήνας, θα διεξαχθεί το Design Lab 2019!

Η ομάδα του Design Lab, για την φετινή διοργάνωση έκρινε απαραίτητη την επιστροφή του design στο κέντρο της πόλης, φέρνοντάς το κοντά στα δημιουργικά γραφεία, τους δημιουργούς, τους επαγγελματίες και τους πολίτες της πρωτεύουσας.

Έτσι, επιλέχθηκε ένα από τα σημαντικότερα κτίρια της Αθήνας, το Μπάγκειον, το νεοκλασικό κτίριο που χτίστηκε σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλλερ την περίοδο 1890-1894 κατόπιν δωρεάς του Ιωάννη Μπάγκα (ή Πάγκα), και βρίσκεται στην πλατεία Ομονοίας. Ενδεικτικό της ιστορικότητας του κτιρίου είναι ότι, στο σημείο εκείνο προϋπήρχε οικία, στην οποία διέμενε η οικογένεια του Χαρίλαου Τρικούπη, μέχρι το 1883.

Η σχεδίαση του “Μπαγκείου” (όπως και του δίδυμού του “Μέγας Αλέξανδρος”, λίγο νωρίτερα) σηματοδότησε κατά κάποιον τρόπο μια νέα εποχή για τα αθηναϊκά ξενοδοχεία, από πλευράς μεγέθους, εσωτερικής διάταξης και εξωτερικής μορφής, φέρνοντας πολλές καινοτομίες, όπως η ύπαρξη εσωτερικού γυάλινου αιθρίου γύρω από το οποίο διαρθρώνονται κυκλικά τα δωμάτια και οι υπόλοιποι χώροι. Εξωτερικά, χαρακτηρίζεται από τις ένθετες Καρυάτιδες και τη χαρακτηριστική κόκκινη γραμμή, σήμα κατατεθέν του Τσίλλερ, στον τελευταίο όροφο.

Το Μπάγκειον λειτούργησε ως ξενοδοχείο, αρχικά τριώροφο, ενώ ο τέταρτος όροφος προστέθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα, εποχή κατά την οποία είχε αποκτήσει και παράρτημα στο διαγωνίως απέναντι κτίριο της πλατείας, στη γωνία με την οδό Γ’ Σεπτεμβρίου. Στο υπόγειό του, στέγαζε καφενείο-λουκουματζίδικο με θαμώνες από όλα τα κοινωνικά στρώματα, που έβρισκαν εκεί την ελευθερία από τον συντηρητισμό της εποχής, ενώ η ευρύχωρη αίθουσα που λέγεται ότι πριν λειτουργούσε και ως καφέ σαντάν, εξελίχθηκε σταδιακά σε χώρο συνάντησης διανοουμένων και λογοτεχνών: Ναπολέων Λαπαθιώτης, Τέλλος Άγρας, Μίνως Ζώτος, Κώστας Βάρναλης, Άγγελος Τερζάκης, Ορέστης Λάσκος, Κώστας Ουράνης, Γιάννης Ρίτσος, Γιάννης Τσαρούχης είναι μερικές από τις προσωπικότητες που σύχναζαν εκεί, διαμορφώνοντας το νέο σκηνικό της μεταπολεμικής διανόησης και της φιλολογικής παραγωγής.

Η ομάδα του Design Lab, αμέσως μόλις ενημερώθηκε για τη διαθεσιμότητα του χώρου του Μπαγκείου, προέβη άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να εορταστούν τα 10 χρόνια ζωής και λειτουργίας της εμβληματικής πλέον για το design εκδήλωσης, σε έναν ασύγκριτα εμβληματικό χώρο που αποτελεί Αρχιτεκτονικό, Εικαστικό και Ιστορικό Θησαυρό!

Επιπρόσθετο κριτήριο επιλογής του γεωγραφικού σημείου είναι το γεγονός ότι η πλατεία Ομονοίας, το κέντρο μέτρησης των χιλιομετρικών αποστάσεων στην Ελλάδα, αλλά και το κέντρο της πόλης, αποτελεί κομβικό σημείο συνάντησης των ανθρώπων, κατοίκων, περαστικών, τουριστών κλπ. Η ιστορία της είναι συνδεδεμένη με το design και σημαντικά ονόματα της τέχνης, από τον Τσαρούχη και τον πίνακά του “Καφενείον το Νέον”, το σιντριβάνι σε σχέδιο Γιώργου Ζογγολόπουλου και τον Δρομέα του Κώστα Βαρώτσου, μέχρι την Biennale της Αθήνας και την Ντοκουμέντα.

Εκτός όμως από τον εμβληματικό χώρο και το γεωγραφικό σημείο της διεξαγωγής του, το Design Lab 2019, στην επετειακή 10η χρονιά του, αναμένεται συναρπαστικό: προετοιμάζεται μια τριήμερη ατμοσφαιρική γιορτή του design και της νέας δημιουργικότητας, σε συνδυασμό με πρόσληψη ουσιαστικής γνώσης και επαγγελματικές επαφές υψηλού επιπέδου.

Το “puzzle” των δράσεων του Design Lab 2019 αρχίζει, σταδιακά, να διαμορφώνεται.

 

Back to Top