Συγκρότημα Διαμερισμάτων

page48_01 Βρίσκεται σε οικόπεδο εκτάσεως 4.100 μ2 πίσω από την εκκλησία Αγίας Βαρβάρας Ψυχικού. Δομείται με το σύστημα της Ελευθέρας Δομήσεως και έχει Σ.Δ. 1,2, μαζί με την προσαύξηση της Ελευθέρας Δομήσεως.
Στόχος της μελέτης ήταν να δημιουργηθούν κατοικίες όσο το δυνατόν ανεξάρτητες και με την μεγαλύτερη ιδιωτικότητα και ησυχία σε όμορφο περιβάλλον και με κοινόχρηστους χώρους. Οι παραπάνω απαιτήσεις σε σχέση με το μικρό οικόπεδο και με τον μεγάλο συντελεστή δομήσεως οδήγησαν σε μια λύση κατακόρυφου συνθέσεως αυτών των ανεξαρτήτων κατοικιών αντί της οριζοντίου επί του εδάφους. Έτσι δημιουργήθηκαν 43 διαμερίσματα των 2,3 και 4 υπνοδωματίων που συγκροτούν 4 ανεξάρτητες στήλες 9, 12, 18, 14 επιπέδων αντίστοιχα, ανά δύο συνδεδεμένες με πύργο κατακορύφου κυκλοφορίας. Οι κατακόρυφοι κόμβοι αποτελούνται από κυκλικό κλιμακοστάσιο και ζευγάρι ανελκυστήρων από τα οποία ο ένας είναι μεγαλύτερος για την μεταφορά επίπλων. Το πλατύσκαλο είναι ανοικτό για να μην θυμίζει κλειστό διάδρομο κλασσικής πολυκατοικίας. Στο υπόγειο υπάρχει σταθμός αυτοκινήτων σε δύο επίπεδα, χώρος γυμναστικής και άλλοι βοηθητικοί κοινόχρηστοι χώροι. Στο ισόγειο εκτός από τις κλειστές εισόδους του συγκροτήματος διαμορφώνονται υπόστεγοι και ανοικτοί χώροι αναψυχής και παιχνιδιού.page48_05 page48_06page48_08
Τα διαμερίσματα ανεξάρτητα από το μέγεθος τους έχουν το ίδιο πλάτος αλλά διάφορο βάθος. Τα μεγαλύτερα διαμερίσματα είναι deplex και έχουν το μικρότερο βάθος. Κάθε διαμέρισμα είναι χωρισμένο σε τρεις ζώνες: την ζώνη ύπνου, την ζώνη εισόδου βοηθητικών και την ζώνη καθημερινού. Παρ’ όλες τις αυξημένες απώλειες και το κόστος λόγω μεγάλου εξωτερικού περιγράμματος είναι διαμπερές με τρεις ανοικτές πλευρές και αντίστοιχους προσανατολισμούς και θέες. Σε κάθε πλευρά υπάρχει μια μεγάλη τετραγωνική βεράντα σε επέκταση του εσωτερικού χώρου. Τα διάφορα βάθη των διαμερισμάτων δηλώνονται και στον όγκο του κτιρίου.

page48_03
Ο φερών οργανισμός κάθε στήλης είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα σχηματίζει δε σε κάτοψη ένα Η με το εγκάρσιο τοιχίο σταθερό για την αντιμετώπιση των σεισμικών δονήσεων. Από αυτόν σαν από κορμό δένδρου φυτρώνουν τα διαμερίσματα (ιδέ τομή) και διακλαδίζονται όλες οι σωληνώσεις των υδραυλικών. Οι εξωτερικοί τοίχοι είναι από ανεπίχριστο σκυρόδεμα με ξυλότυπο από betoform. Εσωτερικά επενδύονται με γυψοπέτασμα και μονώνονται με υαλλόμαλλο.
Οι εσωτερικοί τοίχοι είναι από γυψοπέτασματα σε μεταλλικά σκελετό.
Τα εσωτερικά τελειώματα έγινα βάσει της επιθυμίας των ιδιοκτητών.
Στο ισόγειο έγινε διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου και φυτεύθηκαν οι στέγες των υπογείων χωρών. Η διαμόρφωση των εισόδων έγινε από τον κατασκευαστή.
Στην επισκέψιμη οροφή κάθε βοηθητικής βεράντας υπάρχει μονάδα κλιματισμού. Οι σωληνώσεις ανεβαίνουν από κατακόρυφη στήλη και διακλαδίζονται στο μεσαίο τμήμα κάθε διαμερίσματος όπου υπάρχει ψευδοροφή. Με το σύστημα αυτό εξασφαλίζεται ανεξαρτησία θέρμανσης σε κάθε διαμέρισμα.

Αρχιτέκτονες: Γραφείο Μελετών Α. Τομπάζη
Συνεργάτης Αρχιτέκτονας: Δ. Διαμαντόπουλος

Back to Top