Κατοικία στην Κηφισιά

page42_01 page42_02 page42_03

 

Το οικόπεδο – κτήμα 15 στρεμμάτων – βρίσκεται στην περιοχή Παλιάγιαννη Κηφισιάς, είναι εκτός σχεδίου και συνορεύει με το κτήμα Συγγρού, Βορρέ κ.λ.π. Η μορφή και το ύφος της κατοικίας καθορίστηκε από την επιθυμία του ιδιοκτήτη, που ήθελε το σπίτι του να γίνει μια σύγχρονη και αυτάρκης αγροικία, μέσα σχεδόν στην Αθήνα, που θα ήταν την συμπληρώσει με εργαστήρια, κατοικίες προσωπικού κ.α.

page42_13 page42_14
Πάνω σ’ αυτήν τη λογική λοιπόν κτίστηκε το σπίτι, με βάση τους παραδοσιακούς κανόνες κατασκευής των σπιτιών της Αττικής και με ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία χώρων εσωτερικών και εξωτερικών αλληλένδετων μεταξύ τους, έτσι ώστε η ζωή του σπιτιού να ξετυλίγεται ταυτόχρονα και έξω. Η κλειστή αυλή, προστατευμένη από τον βορρά, με τους σκεπαστούς υπαίθριους χώρους της, είναι ο πυρήνας του σπιτιού και αποτελεί τον βασικό χώρο καθημερινής ζωής.

Οι κλειστεί χώροι, ισόγειοι, διατάσσονται γύρω από την αυλή και είναι ο χώρος υποδοχής, η τραπεζαρία και η κουζίνα από την μια πλευρά, και τα υπνοδωμάτια των παιδιών, το γραφείο και ο ανεξάρτητος ξενώνας από την άλλη. Στην νότια πλευρά, λόγω της κλίσης του εδάφους δημιουργείται άλλο ένα επίπεδο χαμηλότερα, τμήμα του οποίου είναι ισόγειο, όπου βρίσκεται το υπνοδωμάτιο των γονέων με το λουτρό και ένα μεγάλο εργαστήριο υφαντουργίας και ξυλουργικής. Οι τοίχοι έγιναν πέτρινοι ανεπήχριστοι μα χαρακτηριστικό γαιώδες χρώματα στην συνδετική τους λάσπη που συμβάλλει στην ένταξη του κτιρίου στο περιβάλλον. Η στέγη ξύλινη με ζευκτά, καλυμμένη με παλιά βυζαντινά κεραμίδια, τα κουφώματα ξύλινα και ανοίγματα μικρότερα στον βοριά και μεγαλύτερα προς την ανατολή και μεσημβρία.

page42_04 page42_05 page42_06 page42_8a page42_8b page42_09

Εδώ όμως πρέπει να σημειωθεί ότι χρησιμοποιήθηκε σύγχρονη τεχνολογία, για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις άνετης διαμονής, όπως στέγη με υγρομόνωση και θερμομόνωση κάτω από τα κεραμίδια, διπλά τζάμια, ενδοδαπέδια θέρμανση κλπ, έτσι ώστε οι παραδοσιακές αρχές μέσα από σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις να οδηγήσουν σε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Τα δάπεδα κατασκευάσθηκαν από παλιά συμπαγή τούβλα λειασμένα, οι εσωτερικοί σοβαντισμένοι χώροι καθώς και τα κουφώματα είναι βαμμένα άσπρα.

page42_10 page42_11 page42_12

Back to Top