Εκκλησία στη Riola, Ιταλία



Η μελέτη της εκκλησίας της Riola ξεκινάει από το 1965, όταν ήταν με μια μεγάλη έκθεση των έργων του Alvar Aalto στο Palazzo Strozzi, της Φλωρεντίας.

page31_01 page31_02 page31_03
Ο μετέπειτα αρχιεπίσκοπος της Bologna, Καρδινάλιος Lercaro, ένας από τους πρωτοπόρους του οικουμενικού κινήματος, επισκέφθηκε την έκθεση. Ρώτησε εάν ο Alvar Aalto θα ενδιαφερόταν να σχεδίαζε μια εκκλησία για το χωριό Riola κοντά στην Bologna. Ενώ η έκθεση ήταν ακόμη ανοιχτή, επισκεφθήκαμε την περιοχή με τον Καρδινάλιο. Ήταν χειμώνας.

page31_12 page31_11 page31_10

Το καλοκαίρι δείξαμε τα πρώτα σκίτσα στον Καρδινάλιο Lercaro. Aυτή τη φορά είδαμε επίσης το υπέροχο βουνίσιο σκηνικό της Riola στην καλοκαιρινή του λαμπρότητα. Αρχικά το πρόγραμμα περιελάμβανε γραφείο ιερέα και, σ’ ένα ξεχωριστό συγκρότημα, γηροκομείο, νηπιαγωγείο και παιδική χαρά που ματαιώθηκαν σε επόμενη φάση.

page31_04 page31_05 page31_06

Η εκκλησία βρίσκεται πλάϊ σ’ ένα ποταμάκι.
Ένας αυτοκινητόδρομος με γέφυρα πάνω από το ποτάμι οδηγεί στον χώρο της εκκλησίας.
Η αυλή ορίζεται από τοίχους σε διάφορα επίπεδα στην πλευρά του ποταμού και μονοπάτια ακολουθούν την ακροποταμιά.

page31_07 page31_08 page31_09

Αξιοσημείωτο είναι ότι χρησιμοποιήθηκε προκατασκευή. Η κατασκευαστική εταιρεία έχει μια μονάδα προκατασκευής κοντά στην Βologna. Η τολμηρή απόφαση ήταν να κτίσει την εκκλησία με προκατασκευασμένα στοιχεία, αν και η μορφή της ήταν τελείως διαφορετική από την αντίληψη που είχαμε για τα προκατασκευασμένα κτίρια. Προσεκτικός προγραμματισμός απέδειξε ότι ήταν δυνατό να χρησιμοποιηθούν τα ίδια προσαρμοζόμενα μεταλλικά καλούπια ακόμη και εκεί που τα στοιχεία είχαν διαφορετικές διαστάσεις. Τα φέροντα στοιχεία ήρθαν σε τρία μέρη και τοποθετήθηκαν σε έτοιμες βάσεις θεμελίων.

page31_04 page31_05 page31_06
Η οροφή είναι από φύλλα χαλκού, ο τοίχος εξωτερικά έχει το χρώμα του τοπικού αμμοχάλικου, τα παράθυρα μεταλλικά, το πάτωμα είναι από κόκκινα κεραμικά πλακίδια. Μάρμαρα Καρράρας έχουν χρησιμοποιηθεί για το δάπεδο του ιερού. Ο εσωτερικός τοίχος είναι λευκός.

Elissa Aalto
Arkkitehti No 75