Εκκλησία στο Lahti, Φιλανδία

page37_01
Όψη Εισόδου
page37_02
Τοπογραφικό
page37_04
Τομή

Η εκκλησία του Σταυρού, εξυπηρετεί την ενορεία του κέντρου του Lahti που είναι η κυριώτερη της πόλης.
Όταν η μελέτη ξεκίνησε στο τέλος της δεκαετίας του ‘ 60, οι βασικές αρχές που τέθηκαν στον αρχιτέκτονα, ήσαν ότι η νέα εκκλησία θα’ πρεπε να αντικαταστήσει την παλιά ξύλινη και ότι το γύρω πάρκο θα’ πρεπε να διατηρηθεί. Τα πρώτα σκίτσα στο 1:100 έγιναν τον Φεβρουάριο του 1970. Εν τούτοις, η προοπτική της κατεδάφισης της παλιάς ξύλινης εκκλησίας, ελευθερώνοντας τον χώρο για την καινούργια, παρ’ όλη την άσχημη κατάστασή της και μέγεθος που δεν εξυπηρετούσε τις ανάγκες μιας εκκλησίας κέντρου πόλης, μπλέχτηκε σε αντιγνωμίες μεταξύ των κατοίκων και καθυστέρησε την μελέτη.

Από τον καιρό του θανάτου του Alvar Aalto, τον Μάϊο του 1976, η μελέτη προχώρησε και η κατασκευή άρχισε το 1977 και τελείωσε το 1979.
Τα βασικά σχεδιαστικά δεδομένα ήσαν, η τοποθεσία της εκκλησίας σ’ ένα λόφο στην βόρεια άκρη του Mariankatu, στην αντίθετη άκρη από το Δημαρχείο που σχεδίασε ο Eliel Saarinen, και τον περιορισμό χώρου που θέτει το όμορφο παλιό πάρκο και το πολεμικό νεκροταφείο που το περικλύουν.

page37_05
Κάτοψη 1. Είσοδος, 2 καθίσματα, 3 Παρεκκλήσι 4 Ιεροφυλάκιο, 5 Γραφείο
page37_06
Η εκκλησία από το πολεμικό νεκροταφείο

page37_07

 

 

 

Για να διατηρηθεί το πάρκο ανέπαφο, οι απαιτούμενες θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων έγιναν σε δύο επίπεδα, στο δυτικό άκρο. Υπάρχουν 73 θέσεις. Αυτοκινητική σύνδεση με την εκκλησία έγινε από την ίδια διεύθυνση. Πεζόδρομοι υπάρχουν κυρίως από το Kirkkokatu, από το οποίο γρανιτένια σκαλοπάτια οδηγούν στον λόφο και με μονοπάτια από το πάρκο. Διακεκομένα τοιχία τοποθετήθηκαν μεταξύ των δέντρων του πάρκου και της εκκλησίας, σχηματίζοντας αυλή για εκτός κτιρίου λειτουργίες.

Arkkitehti No 76

 

page37_08 page37_09 page37_10page37_03

 

Back to Top