Monocabin: Ένας μικρός χώρος, με μεγάλη καρδιά

της Ελένης Νικηταρά*

Η Monocabin είναι ένα micro-home σχεδιασμένo από τo Mandalaki Studio μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Η ιδέα του Monocabin συνελήφθη μέσα από τη διερεύνηση του εσωτερικού χώρου σε ένα μονόχωρο διαμέρισμα με σκοπό το σχεδιασμό της ιδανικής καλοκαιρινής απόδρασης.

Το Mandalaki Design Studio επεκτείνει το πεδίο σχεδιασμού του με το πρώτο του αρχιτεκτονικό πρωτότυπο, προσφέροντας έτσι το όραμα του στο design. Ένα μικρό μα άνετο σπίτι με ασυνήθιστες διαστάσεις, το οποίο βρίσκεται στη Ρόδο, το μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα.

Κουρασμένοι από την τάση της μαζικής κατανάλωσης οι σχεδιαστές ζητούν την επιστροφή σε μία απλοϊκή βάση: έναν διαφορετικό τρόπο χαλάρωσης και αναψυχής. Το σχέδιο της ομάδας του Mandalaki στοχεύει στην αναθεώρηση της φιλοσοφίας των διακοπών και ανάγει την απλουστευμένη απόδραση σε μία μεγαλύτερη ιδέα.

Η Monocabin αποτελεί σημείο σύνδεσης της αισθητικής, της λειτουργικότητας αλλά και της έμπνευσης. Προσφέρει διαμονή σε ένα αρχιτεκτονικά σχεδιασμένο οίκημα, εξοπλισμένο με τις δημιουργίες του Mandalaki και το οποίο περιλαμβάνει στο εσωτερικό του μία συλλεκτική γκαλερί από σύγχρονα αντικείμενα σχεδιασμένα από φίλους καλλιτέχνες. Η ενοποίηση αυτών των στοιχείων δημιουργεί ένα χώρο που χαρακτηρίζεται ως «χώρος – εργαστήριο»
αφιερωμένο σε κάθε μορφής τέχνη και ζωή. Ένας χώρος όπου το design υπογράφει κάθε λειτουργικό σημείο του σπιτιού, ώστε να προφέρει στον επισκέπτη μία αξέχαστη και γεμάτη νοήματα εμπειρία.

Αρχιτεκτονική: Ένα σχέδιο κατοικίας με αφετηρία το design

Η Monocabin δημιουργεί μία εναρμονισμένη αντιπαράθεση μεταξύ του λείου και γραμμικού σχεδιασμού της μοντέρνας δομής και του φυσικού περιβάλλοντος που είναι γεμάτο καμπύλες. Μια αντιπαράθεση που αποτελεί δείγμα της ιδανικής συνοχής και σύνδεσης με τη φύση.

Η διαμονή στη Monocabin: Ο ρυθμός της ζωής σε φυσικό σχήμα

Η πρόταση είναι ένας χώρος που οι τοίχοι και τα παράθυρα είναι το μόνο διαχωριστικό μεταξύ του αίθριου και του εσωτερικού χώρου, προσφέροντας έτσι την επιλογή της προστασίας από τον εξωτερικό χώρο ή την απευθείας επαφή. Η αίσθηση ότι βρίσκεσαι μέσα ενώ ο φρέσκος αέρας της φύσης σε ακολουθεί.

Η θέα του ουρανού

Η ζωή στη φύση σε όλη της την ένταση, καθώς συνδέεται με έναν μοναδικό τρόπο ο εσωτερικός με τον εξωτερικό χώρο και δίνοντας τη δυνατότητα να βιώσεις το να κοιμάσαι με το φως της νύχτας, όπως και να ξυπνάς με τον γαλάζιο ουρανό. Έτσι μπορείς να εστιάσεις στο τι είναι σημαντικό… η φύση.

Κατά παραγγελία

Κάθε κομμάτι επίπλωσης έχει δημιουργηθεί βασισμένο στη σκέψη να σχεδιαστεί ένα καλύτερο μέρος διαμονής απόλυτα λειτουργικό. Τίποτα περιττό, απλώς μια πρόταση με οπτική για τον επισκέπτη, ώστε να αποφύγει τους αντιπερισπασμούς και να μπορέσει να στραφεί αποκλειστικά στον εαυτό του.

Η προσοχή στη φύση

Το μπάνιο είναι προσαρμοσμένο στις ιδανικές διαστάσεις και απεικονίζει τη συνοχή των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν στη Monocabin, συγκεντρώνοντας τη φύση σε κάθε σημείο του χώρου.

Εξωτερικός χρόνος: Στον ανοιχτό αέρα της φύσης

Προσεκτικά σχεδιασμένοι χώροι και αντικείμενα γύρω από τον κήπο θα κάνουν τον επισκέπτη να εκτιμήσει ακόμη περισσότερο την εμπειρία του εξωτερικού χώρου. Κάθε γωνιά του σπιτιού είναι φτιαγμένη με βάση τη λειτουργικότητα και την απλότητα.

Κάτω από τα δέντρα

Η Monocabin εκμεταλλεύεται τα δέντρα που το περιβάλλουν ώστε να διατηρεί μία δροσερή θερμοκρασία, αξιοποιώντας τη σκιά που προσφέρει η βλάστηση. Έτσι, η ομορφιά της φύσης δρα υποστηρικτικά κατά τη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού στο νησί.

Η εταιρία/ η ιδέα

«Η ιδέα ήταν να χτιστεί ένα βιώσιμο στοιχειοδομημένο έργο design το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί οπουδήποτε στον κόσμο κι έτσι να μοιραστούμε τη σχεδιαστική φιλοσοφία μας. Η ιστορία αυτή έπρεπε να ξεκινήσει από τη Ρόδο, όπου είναι και η πατρίδα μου» Γιώργος Κολλιόπουλος, συνιδρυτής και σχεδιαστής του Mandalaki

Το όραμα

Η Monocabin γεννήθηκε από την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα καταφύγιο για ενδοσκόπηση, την εσωτερική επιστροφή στον εαυτό και παράλληλα, μέσα από τη συλλογή έργων τέχνης που βρίσκει ο επισκέπτης στην καρδιά του, να αισθανθεί την αγάπη, να μοιράζεται. Μία απόδραση που υμνεί τις ιδανικές διαστάσεις ενός χώρου και ο οποίος μπορεί να τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία του κόσμου, ξεκινώντας από την Ελλάδα. Η πρόθεση είναι να δημιουργηθεί ένα κατοικίσιμο σχέδιο design, το οποίο θα επαναλαμβάνεται, θα διασπείρεται και θα περάσει
μέσα απο διάφορες κουλτούρες. Το modus operandi του είναι η συνεργία και η αρμονία με τη φύση, και παράλληλα, πώς αυτά συμβάλλουν στην ευημερία της ζωής.

Το Design δημιουργήθηκε με σκοπό να γίνει ο κόσμος ένα καλύτερο μέρος. Την ίδια ιδέα υπηρετεί και η Monocabin. Προσφέρεται ως αρτιστική κατοικία σε καλλιτέχνες και σχεδιαστές σε περιόδους χαμηλής δραστηριότητας. Από τις εισφορές των επισκεπτών (από τα έξοδα διαμονής έως τις αγορές έργων τέχνης), μέρος των εσόδων διατίθεται ως δωρεά προς ενίσχυση του Ιδρύματος Leonardo di Caprio, το οποίο είναι αφιερωμένο στην προστασία και διατήρηση όλου του Οικοσυστήματος.

Η συλλογή: Ένα κατοικίσμο έργο τέχνης

Η ιδέα μίας κατοικήσιμης γκαλερί έρχεται για να δώσει στο χώρο ένα νόημα πέρα από την απλή λειτουργική ενός χώρου διακοπών. Κάποιοι καλλιτέχνες προσκλήθηκαν για να δημιουργήσουν χειροποίητα έργα αποκλειστικά φτιαγμένα για το χώρο αυτό. Οι παρεμβάσεις των καλλιτεχνών τήρησαν σεβασμό στην ιδέα της Monocabin, ξεκινώντας από την αρχιτεκτονική του. Έδωσαν έμφαση στα χαρακτηριστικά του, δίχως να προκύψει αλλοίωση
στην αρχική ιδέα. Το ακριβώς αντίθετο: την αποκάλυψαν. Έδρασαν ως αποτυπώματα, τα οποία κάποιος μπορεί να τα αγνοήσει, να τα αναλύσει ή να τα λατρέψει. Για να υποστηρίξουμε τη δουλειά τους, αυτά τα περιορισμένης έκδοσης κομμάτια θα πωλούνται μέσα στην ιστοσελίδα της Monocabin. Η πρόθεση είναι να προσφερθεί η
μεγαλύτερη δημοσιότητα των καλλιτεχνών ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να πάρει ένα πραγματικό έργο στο σπίτι του ως σουβενίρ.

Τοποθεσία: Το ιδανικό σημείο

Η Monocabin βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο του νησιού, στην Ιαλυσσό. Πρόκειται για μία από τις πλέον αναβαθμισμένες περιοχές της Ρόδου, η οποία προσφέρει εύκολη πρόσβαση προς το αεροδρόμιο, την καρδιά της πόλης όπως και στο λιμάνι. Και το πιο σημαντικό, απέχει μόλις 200 μέτρα από την παραλία με τα κρυστάλλινα νερά.