Art Deco: Η “Τέχνη” της Διακόσμησης!

της Βασιλικής Πούλου

Art deco και Boho design, δυο διαφορετικά στυλ σχεδιασμού και διακόσμησης με τις ίδιες ρίζες! Μπορεί ακούγοντας κανείς για αυτά τα δύο είδη εσωτερικού σχεδιασμού και αρχιτεκτονικής, να θεωρεί ότι πρόκειται για δυο εντελώς αντιθετικές αισθητικές, υπάρχουν, ωστόσο, πολλά κοινά στοιχεία: Το βασικότερο είναι ότι οι ρίζες και των δύο στυλ φτάνουν στο vintage design, ενώ χρησιμοποιούνται κομμάτια επίπλωσης, διακοσμητικά στοιχεία και έργα τέχνης, που παραπέμπουν σε παλαιότερες εποχές και προσδίδουν μια ιστορικότητα στον χώρο.

Η αφετηρία είναι κοινή, το μόνο που αλλάζει είναι ο τρόπος εφαρμογής του design και ο στόχος, που ένα ξενοδοχείο θέλει να επιτύχει.  Πολύ απλά, εκκινώντας από το ίδιο σημείο, το art deco επιλέγει πιο απλές γραμμές και μοτίβα, δημιουργώντας έναν πολυτελή χώρο, ήρεμο, με όσα στοιχεία χρειάζεται- και μόνο. Από την άλλη, το boho design χρησιμοποιεί τα ίδια υλικά αλλά διαμορφώνει έναν πολύ πιο «φορτωμένο» χώρο που δημιουργεί μια ζεστασιά σε όποιον τον αντικρίσει. Η αυστηρότητα του πρώτου και η ελευθερία του δεύτερου, όμως, είναι απλά οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Art Deco: Η “Τέχνη” της Διακόσμησης!

Η Art Deco, σύντμηση της φράσης arts decoratifs, είναι ένα είδος design το οποίο εμπνέεται από τη γαλλική τέχνη και το design της δεκαετίας του 1920. Το συγκεκριμένο είδος, χαρακτηρίζεται, κυρίως, από κομψά, μεταλλικά στοιχεία και φινιρίσματα, γυαλί ή χρώμιο.

Το συγκεκριμένο στυλ είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την κουλτούρα και τον πολιτισμό, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα στυλ design. Στην προκειμένη περίπτωση, με το Art deco αναπαρίσταται όλη η ατμόσφαιρα του 20ου αιώνα, από την πολιτική ζωή, τις κοινωνικές συνθήκες, έως τις τάσεις και τις μόδες. Το συγκεκριμένο είδος design, διαφέρει αρκετά από το πιο “συγγενικό” του, το vintage design. Το δεύτερο αναδεικνύει, συνήθως, floral μοτίβα, χαλιά, σεντόνια κλπ., ενώ το πρώτο χρησιμοποιεί περισσότερο την τέχνη της γραφιστικής.

Περιληπτικά, τα χαρακτηριστικά αυτού του στυλ περιλαμβάνουν κάθετες και οριζόντιες γραμμές, γεωμετρικά σχήματα, ιδιαίτερες λεπτομέρειες, στολισμένους εσωτερικούς χώρους, καμπύλες, που εναλλάσσονται με ευθείες, και συμμετρία. Αυτά τα χαρακτηριστικά, σε συνδυασμό με τις μονοχρωματικές παλέτες και τις επιρροές από την Βιομηχανική Επανάσταση, καθιστούν αυτό το στυλ design διαχρονικό και πάντα επίκαιρο.

Τα έπιπλα και τα έργα τέχνης  σε έναν χώρο, που έχει διαμορφωθεί με βάση το art deco, χαρακτηρίζεται από οριζόντιους άξονες, ακανόνιστα και αιχμηρά φινιρίσματα. Επίσης, κάθε αντικείμενο ακολουθεί μια υπερβολή στο μέγεθος. Over-sized καρέκλες και πολυθρόνες, ράφια, σεντόνια και καναπέδες. Όλα παραπέμπουν στην φινέτσα της δεκαετίας του 1920. Στο ίδιο μήκος κύματος πλέουν και τα φωτιστικά. Αυτά είναι, συνήθως, κατασκευασμένα από υλικά που προσδίδουν λάμψη, όπως πολύ καλά γυαλισμένα μέταλλα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο χαλκός, το χρώμιο ή ο χάλυβας.

Οι τοίχοι αποτελούν οι ίδιοι έργα τέχνης, αφού πολλές φορές καλύπτονται από ταπετσαρίες με γεωμετρικά μοτίβα και σχέδια. Σε αυτά τα σχέδια προστίθενται επιτοίχια φωτιστικά, μια μόδα που μας έρχεται από το παρελθόν. Πέρα από τα μεταλλικά στοιχεία, που αποτελούν βασικά υλικά, κεντρικό ρόλο στο Art Deco έχει η ξυλεία και το μάρμαρο. Το ξύλο στους εσωτερικούς χώρους του Art Deco design είναι πάντα καλογυαλισμένο ή έχει περαστεί με λάκα από εξαιρετικά υλικά. Αντίστοιχα, το μάρμαρο προσθέτει στυλ και φινέτσα στο ήδη εξαιρετικό design. Προστίθεται σε μεγάλες επιφάνειες, όπως δάπεδα, ή ακόμη και τοίχους, ενώ μια εξαιρετική ιδέα είναι να κατασκευαστεί με αυτό το υλικό η reception του ξενοδοχείου. Σε κάθε περίπτωση, η πρόθεση είναι η δημιουργία μιας κομψής, αλλά «αντιστασιακής» ατμόσφαιρας, που συμβολίζει τον πλούτο και την πολυπλοκότητα. Μια πολύ όμορφη φιλοσοφία, που μπορεί να ενταχθεί στο ξενοδοχειακό design και να προσφέρει στους επισκέπτες την προσιτή πολυτέλεια, που οι περισσότεροι  προσδοκούν.

Άρθρο από το Hotel Design Magazine and Guide Winter 2020!

Διαβάστε εδώ το τεύχος!

Back to Top