Τουρισμός με Πράσινο Χρώμα

24Στις μεταφορές έχουν γίνει σημαντικά περιβαλλοντικά βήματα. Μεγάλες εταιρίες ενοικίασης αυτοκινήτων στρέφονται προς υβριδικά και ηλεκτρικά αμάξια, ενώ αεροπορικές εταιρίες σχεδιάζουν αεροπλάνα ελαφρύτερα σε βάρος και με περισσότερο αποδοτικούς κινητήρες, ώστε να μειώσουν την κατανάλωση καυσίμων αλλά και τα έξοδά τους κατά 20% – 30%. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί κτίριο στο διεθνές αεροδρόμιο της Φιλαδέλφειας, που είναι κατά 20% κατασκευασμένο από ανακυκλωμένα υλικά.


15

Στο χώρο της φιλοξενίας, Αρχιτέκτονες σχεδιάζουν ξενοδοχεία με τη λιγότερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας και νερού και τη μεγαλύτερη δυνατή μείωση αποβλήτων, ενώ μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες λαμβάνουν πράσινα μέτρα. Ήδη από την άφιξη των καλεσμένων, γίνεται σχετική ενημέρωση για την ενεργειακή απόδοση φωτισμού, για τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών, αισθητήρων κίνησης, καρτών – κλειδιών που ελέγχουν τα φώτα, λαμπτήρων φθορισμού, ανεμιστήρων οροφής, κάδων ανακύκλωσης αλλά και για την εξοικονόμηση νερού με αυτόματες βρύσες με αισθητήρες και ντουζιέρες χαμηλής ροής. Σύμφωνα με το U.S. Green Building Council, τα πράσινα αυτά κτίρια χρησιμοποιούν, κατά μέσο όρο, 26% λιγότερη ενέργεια, εκπέμπουν 33% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα, χρησιμοποιούν 30% λιγότερο νερό, και παράγουν 50% έως 75% λιγότερα απόβλητα.

 

Με την πάροδο του χρόνου ολοένα και περισσότερες Τουριστικές Επιχειρήσεις υιοθετούν περιβαλλοντική πολιτική και στοχεύουν στο να μειώσουν όσο το δυνατόν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Αυτή η Πράσινη Τάση οφείλεται στην ευαισθητοποίηση των ίδιων των επιχειρήσεων, στην επίμονη δράση κυβερνήσεων, σε οικονομικούς παράγοντες, αλλά – το πιο σημαντικό – στους ίδιους τους πελάτες, που στρέφονται πλέον σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον ταξιδιωτικές επιλογές. Aξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με έρευνα του TripAdvisor που έγινε σε 700 Ταξιδιώτες, το 50% των ταξιδιωτών δήλωσε ότι κάνει φιλικά προς το περιβάλλον ταξίδια, επιλέγοντας ανάλογα τον προορισμό, το ξενοδοχείο, τη μεταφορά και τη διατροφή του, ενώ υποστήριξε ότι θα δαπανούσε περισσότερα χρήματα για να μείνει σε ένα οικολογικό κατάλυμα.

(Ιανουάριος 2014)

 

Back to Top