Το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» εδώ και χρόνια έδωσε τη δυνατότητα σε χιλιάδες νοικοκυριά να αναβαθμίσουν ενεργειακά το σπίτι τους και να δουν τη δαπάνη της ενέργειας για ψύξη και θέρμανση να μειώνεται δραματικά. Πλέον, από το φθινόπωρο του 2020, το πρόγραμμα θα αναβαθμιστεί και αυτό, περιλαμβάνοντας πολλές περισσότερες παρεμβάσεις, ώστε το σπίτι του μέλλοντος να μην είναι μόνο ενεργειακά αποδοτικό, αλλά και έξυπνο.
Η νέα κρατική επιδότηση ονομάζεται «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» και μέχρι το 2030 θα δώσει τη δυνατότητα σε ακόμα περισσότερα κτίρια να αυτονομηθούν ενεργειακά και να ελαφρύνουν έτσι την οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών. Διαβάστε παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.
Προϋποθέσεις
Οι προϋποθέσεις για το πρόγραμμα είναι αυτές που ίσχυαν και για το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον». Συγκεκριμένα, το κτίριο πρέπει:
- Να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.
- Να φέρει οικοδομική άδεια.
- Να είναι αποπερατωμένο και ηλεκτροδοτημένο.
- Να μην έχει κριθεί κατεδαφιστέο.
- Να έχει καταταγεί με βάση το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ. Για να διαπιστώσετε την ενεργειακή κλάση του κτιρίου, θα πρέπει να έρθει ενεργειακός επιθεωρητής και να σας δώσει ενεργειακό πιστοποιητικό. Ωστόσο, εφόσον το κτίριο είναι κατασκευής πριν από το 2000, είναι εξαιρετικά πιθανό ότι είναι ενεργειακά μη αποδοτικό.
Νέες παρεμβάσεις
Μέχρι τώρα, οι παρεμβάσεις που καλύπτονταν ήταν η θερμομόνωση, τα ενεργειακά κουφώματα, η τοποθέτηση τεντών, η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και ψύξης και το σύστημα ζεστού νερού με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πλέον, το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» θα επιδοτήσει ακόμα περισσότερες παρεμβάσεις, ώστε το σπίτι να μην είναι μόνο ενεργειακά αναβαθμισμένο, αλλά και έξυπνο. Συγκεκριμένα, θα επιδοτηθούν παρεμβάσεις, όπως τα έξυπνα συστήματα διαχείρισης φωτισμού, θέρμανσης και ψύξης, απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης, ενώ η επιδότηση θα περιλαμβάνει και την παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως τα φωτοβολταϊκά, οι μπαταρίες και οι υποδομές φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα.
Εισοδηματικά κριτήρια
Στόχος του νέου προγράμματος είναι να ενταχθούν ακόμα περισσότεροι δικαιούχοι στην κρατική επιδότηση. Στο παλαιό πρόγραμμα, όσοι είχαν ατομικό εισόδημα άνω των 35.000€ δε λάμβαναν καμία επιδότηση, αλλά δικαιούνταν να λάβουν άτοκο δάνειο. Οι υπόλοιποι δικαιούνταν επιδότησης 25-60% με βάση το εισόδημά τους, το οποίο κατατασσόταν σε κατηγορίες. Οι κατηγορίες αυτές αναμένεται να μειωθούν σε αριθμό, ώστε να επωφεληθούν περισσότερο τα μεσαία στρώματα. Επιπλέον, το ταβάνι των 35.000€ θα ανέβει κατά πολύ, όμως ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί το ποσό που θα αγγίξει.
Ευχαριστούμε τη Fenestral για τις πολύτιμες πληροφορίες!