Διακόσμηση διαμερίσματος στη Βιέννη



Περιοχή – Εμβαδόν : Βιέννη, 90 τ.μ.
Έτος ανακαίνισης : 2017
Αρχιτεκτονική-Διακοσμητική μελέτη, Επίβλεψη: Ζωή Αντωνιάδη Αρχιτέκτων Ε.Μ.Π.
Φωτογράφηση: Andreas Pecka  www.viennashots.com

Το project αυτό αποτέλεσε μια μεγάλη πρόκληση. Το ζητούμενο ήταν η επίπλωση και ο εξοπλισμός μιας κατοικίας 90 τ.μ. που είχε ενοικιαστεί από την ιδιοκτήτρια στη Βιέννη. Στο project αυτό δε μας επιτρεπόταν να επέμβουμε σε μόνιμα στοιχεία της κατοικίας οπότε οι επεμβάσεις έπρεπε να είναι σε μικρότερο βαθμό. Οι προτάσεις μας αφορούσαν ξυλουργικά, επίπλωση, συστήματα σκίασης και φωτιστικά σώματα. Το μεγαλύτερο μέρος των ξυλουργικών και ο εξοπλισμός κατασκευάστηκαν στην Ελλάδα, ειδικά για τις ανάγκες της ιδιοκτήτριας, και μεταφέρθηκαν μαζί με τα απαραίτητα εργαλεία τοποθέτησης από την Αθήνα στη Βιέννη. Την οργάνωση και το συντονισμό ανέλαβε πλήρως το γραφείο Archzone και η τοποθέτηση έγινε από ελληνικό συνεργείο υπό την επίβλεψη της Ζωής Αντωνιάδη, Αρχιτέκτων μηχανικού. Δεν υπήρχαν περιθώρια λάθους και έπρεπε να έχουν ληφθεί υπόψιν όλα τα πιθανά ενδεχόμενα σε σχέση με δυσκολίες κατά τη διαδικασία μεταφοράς και τοποθέτησης. Μετά από πολύ προσπάθεια και καλή συνεργασία πάνω απ’ όλα επιτεύχθηκε με επιτυχία η ολοκλήρωση του project αυτού.
     

Η κατοικία χρονολογείται από τις αρχές του 20ου αιώνα και φέρει κλασικά στοιχεία όπως τις διπλές ξύλινες πόρτες, το μεγάλο ύψος του χώρου αλλά και το ξύλινο δάπεδο σε τοποθέτηση ψαροκόκαλο. Επιλέχθηκε ένας συνδυασμός minimal στοιχείων με κλασικές λεπτομέρειες.


Λόγω του μεγάλου χώρου του υπνοδωματίου, δημιουργήθηκε στο πίσω μέρος του μία walk-in closet που συγχρόνως αποτελεί και το κεφαλάρι του κρεβατιού συνδυάζοντας minimal με κλασικές φόρμες.

Στη συνέχεια ακολουθεί το σαλόνι που βρίσκεται σε επικοινωνία με την κρεβατοκάμαρα και το ξενώνα. Στο σαλόνι θέλαμε να τονίσουμε τις μοντέρνες και ελεύθερες φόρμες με έντονα χρώματα δημιουργώντας αντίθεση με την υπόλοιπη λιτή επίπλωση σε τόνους λευκού- γκρι. Στο ένα μεγάλο χολ εντάχθηκε μια γκαρνταρόμπα με κινητό κάδο απλύτων για να εξυπηρετεί το σε επαφή λουτρό, όπου βρίσκεται το πλυντήριο ρούχων.

      

Αντίστοιχα στο ξενώνα, λόγω της ιδιαιτερότητας του στενόμακρου δωματίου, δημιουργήθηκε στο πίσω μέρος της ντουλάπας βοηθητικός χώρος όπου η είσοδος του γίνεται με κρυφή πόρτα ντουλάπας. Όλες αυτές οι λύσεις έπρεπε να δοθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να μη τοποθετηθούν μόνιμα στοιχεία στο χώρο, χωρίς να ‘πειραχτούν’ τα δάπεδα και διατηρώντας την υφιστάμενη ηλεκτρολογική εγκατάσταση. Παρ’ όλους τους περιορισμούς και τις δεσμεύσεις καταστήσαμε την κατοικία πλήρως λειτουργική με μια ιδιαίτερη αισθητική που υπογραμμίζει και συνδιαλέγεται με την αισθητική του μοντέρνου και το κλασικού.

Η υλοποίησή της έγινε με άρτια κατασκευή και πέτυχε την βέλτιστη εκμετάλλευση του χώρου με ευέλικτες διατάξεις. Ο γόνιμος διάλογος μεταξύ αρχιτέκτονα και ιδιοκτήτη είναι πολύ σημαντικός και καθορίζει την επιτυχία ενός έργου, υποστηρίζει η Ζωή Αντωνιάδη Αρχιτέκτων Ε.Μ.Π.

ΧΡΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΟΨΗ: