*του Γιάννη Μπουζιούκου
H χρήση του γυαλιού αναπτύχθηκε δια μέσου των αιώνων ακολουθώντας την εξέλιξη της Αρχιτεκτονικής και της Διακόσμησης. Σήμερα οι σύγχρονες τεχνικές γυαλιού, προσφέρονται στις απαιτήσεις της Αρχιτεκτονικής, δίνοντας λύσεις υψηλής αισθητικής. Αναφερόμενοι στις σύγχρονες τεχνικές γυαλιού εννοούμε διάφορες τεχνικές που αποτελούνται από: μολυβωμένα γυαλιά (βιτρώ),γυαλιά ενσωματωμένα στο μπετόν (μπετονγκλάς), γυαλιά ψημένα, γυαλιά αμμοβολημένα, χαραγμένα, κολλημένα κ.α. H επιλογή κάθε μιας από αυτές τις τεχνικές χωριστά η και η μίξη αυτών, προκύπτει από την ανάγκη του εκάστοτε χώρου σε συνεργασία με τον Αρχιτέκτονα η Διακοσμητή. Ο καλλιτέχνης που θα ασχοληθεί με το έργο θα πρέπει να έχει σπουδάσει Αρχιτεκτονικό γυαλί και να έχει εμπειρία στην σύνθεση τέτοιων έργων.
H ιδιαιτερότητα ενός έργου τέχνης από γυαλί σε σύγκριση με άλλα έργα τέχνης είναι ότι: το γυαλί σαν υλικό συνεργάζεται πιο εύκολα με την Αρχιτεκτονική και διακόσμηση. Οι τεχνικές αυτές μπορούν ανάλογα με την θέση του ανοίγματος και την ποιότητα του γυαλιού, να λειτουργήσουν με τεχνητό η με φυσικό φωτισμό.Με τεχνητό φωτισμό δημιουργούμε παράλληλα και ένα νέο φωτιστικό.
Τι προσφέρουν σε ιδιώτες και ξενοδοχεία.
Σε μια σύγχρονη ξενοδοχειακή μονάδα, ο επισκέπτης θα ήθελε να αισθάνεται ότι βρίσκεται σ’ ένα πολιτισμένο περιβάλλον με εκλεπτυσμένο γούστο. H τοποθέτηση ενός έργου από τις σύγχρονες τεχνικές γυαλιού, σκοπό έχει να προσφέρει μια ποιοτική ατμόσφαιρα στο περιβάλλον που ζούμε η φιλοξενούμε άλλους ανθρώπους. Όσο πιο ποιοτικό είναι το έργο τέχνης, τόσο πιο πολύ ανεβάζει το επίπεδο μας. Το ίδιο ισχύει και για τις κατοικίες.…
Πως θα επιλέξουμε ένα τέτοιο έργο τέχνης.
Κάποιος μπορεί να επιλέξει ένα έργο είτε με προσωπικό κριτήριο βασισμένο στο μορφωτικό του επίπεδο, είτε εάν συμβουλευτεί τον Αρχιτέκτονα η Διακοσμητή που εποπτεύει το έργο της κατασκευής. “Ενα έργο τέχνης αποκαλείτε έτσι, επειδή εμπεριέχει σκέψη, σπουδή σχεδίων, δοκιμές υλικών κ.α από έναν καλλιτέχνη που έχει σπουδάσει τις τεχνικές αυτές και που μπορεί να καταλάβει τις ανάγκες του εκάστοτε χώρου.…
Είναι ακριβό ένα τέτοιο έργο;
Τo έργο τέχνης είναι διαχρονικό και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται και οικονομικά. Θα ήταν προτιμότερο να βρούμε πρώτα έναν αξιόλογο καλλιτέχνη και στην συνέχεια να του ζητήσουμε να κάνει ένα έργο ανάλογα με τα χρήματα που διαθέτουμε.
(*) Γιάννος Μπουζιούκος: S.I.A.D of London, Σύμβουλος – Μελετητής – Κατασκευαστής Τεχνικών, Αρχιτεκτονικού Γυαλιού. Ο Γιάννης Μπουζιούκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1951. Σπούδασε στη σχολή Βακαλό (1972-1975) με καθηγητές στο σχέδιο τους Παναγιώτη Τέτση και Γιάννη Βαλαβανίδη, απ’ όπου αποφοίτησε με έπαινο. Ακολούθησαν σπουδές στην Μεγ. Βρετανία με υποτροφία, στο Central (St.Martin’s) School of Art and Design,στο Λονδίνο (1975-1976) με καθηγητή τον Anthony Attenborough και στο West Glamorgan Institute of Higher Education, Architectural Glass Department στο Swansea της Μεγ.Βρετανίας (1976-1978) με καθηγητές τους Timothy Lewis, Marjory Walters, Ludwig Shaffrath, κ.α. όπου ειδικεύτηκε με εξαιρετική επιτυχία στις σύγχρονες τεχνικές του γυαλιού αποφοιτώντας με διάκριση.
Το 1978 η Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου του απένειμε δια του μέλους της Laurence Lee, του διασημότερου καλλιτέχνη βιτρώ στην Αγγλία, το βραβείο “The Howard Martin Design Award” για την ποιότητα της δουλειάς του. Tην ίδια χρονιά (1978) εκλέχτηκε μέλος του Συμβουλίου των Βιομηχανικών Καλλιτεχνών και Σχεδιαστών του Λονδίνου,(Industrial Artists and Designers of London). Το 1985 το Γαλλικό Éνστιτούτο της Αθήνας του απένειμε βραβείο, για την Αφίσα που σχεδίασε ,για την Ευρωπαϊκή χρονιά μουσικής. Δίδαξε σύγχρονες τεχνικές γυαλιού ως Λέκτορας στο West Glamorgan Institute of Higher Education, Architectural Glass Department, στην Μεγ. Βρετανία (1979), στο Glass Department του Sydney College of Arts, University of Sydney, Αυστραλία (1991), και στη σχολή Βακαλό στην Αθήνα, στο τμήμα Αρχιτεκτονικό γυαλί – Βιτρώ (1998-2001).
Ατομικές Εκθέσεις:
2006 Αίθουσα Τέχνηs, Σκουφά, Αθήνα.
2003 Αίθουσα Τέχνης, Ñοδαυγή, Άγιος Στέφανος.
1999 Αίθουσα Τέχνης, θεόφιλος, Αθήνα.
1998 Αίθουσα Τέχνης, Εποχές, Κηφισιά, Αττική.
1991 Powerhouse Museum, Σίδνεϋ, Αυστραλία.
1991 Balmain glass studio, Σίδνεϋ, Αυστραλία.
1988 Κολλέγιο Αθηνών, Ψυχικό, Αττική.
1982 Βρετανικό Συμβούλιο, Αθήνα.
Επίσης έχει λάβει μέρος σε πολλές Ομαδικές Εκθέσεις
Πηγή: www.HotelDesign.gr