Ανακαίνιση διαμερίσματος στην Θεσσαλονίκη

Με γνώμονα τη σύγχρονη αισθητική και το απλοποιημένο βιομηχανικό ύφος η ανακαίνιση αυτού του διαμερίσματος, εμβαδού 180 τμ, υπηρετεί με συνέπεια τις ανάγκες της τετραμελούς οικογένειας των ιδιοκτητών της και προτείνει χώρους που ευνοούν την επικοινωνία και την άνεση.

Κύρια σχεδιαστική απόφαση στάθηκε η ενοποίηση των πολλών διηρημένων μικρότερων χώρων, διάταξης που αντιπροσώπευε τον τρόπο ζωής της εποχής ανοικοδόμησης του κτιρίου (δεκαετία 1970). Οι χώροι διημέρευσης (καθιστικό, κουζίνα, τραπεζαρία) καταλαμβάνουν πλέον το ενοποιημένο τμήμα της μπροστινής όψης, με τις εξαιρετικές φυγές προς τον Θερμαϊκό Κόλπο και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Οι ιδιωτικοί χώροι (γραφείο, υπνοδωμάτια, laundry room, λουτρό, master bedroom) διατάσσονται στο βάθος, εκατέρωθεν ενός επιμήκους διαδρόμου.

Εξίσου σημαντική στάθηκε η αλλαγή του διακοσμητικού στυλ και η στροφή σε ένα πληθωρικό βιομηχανικό αποτέλεσμα, όπου οι έντονες υφές διαφορετικών φυσικών υλικών  έρχονται μεταξύ τους σε αντιπαράθεση. Αδρά τσιμεντικά, φθαρμένα κεραμικά, στιλπνά μέταλλα και βουρτσιστά ξύλα συνδυάζονται όλα σε μια πλούσια εικόνα, όπου για να τηρηθεί ισορροπία δεν υπάρχουν έντονες  χρωματικές εξάρσεις, παρά μόνο γκρίζοι τόνοι, μαύρο, λευκό και φυσικά χρώματα.

Η επιτοίχια σύνθεση του καθιστικού με φόντο τον τούβλινο τοίχο προσδίδει στο χώρο ξεχωριστό χαρακτήρα και ταυτότητα. Μια ελεύθερη σύνθεση με ανοιχτόχρωμους όγκους, σκούρα πλαίσια και ξύλινα ράφια τονίζει την οριζοντιότητα και ενοποιεί το καθιστικό σε όλο του το μήκος. Παράλληλα, η ασύμμετρη διάταξη κενών και πλήρων οργανώνει μια «επιτηδευμένη  ακαταστασία» που προσδίδει κίνηση, χαλαρότητα και ανεπίσημο ύφος, όπως χρειάζεται σε κάθε κατοικία που σχεδιάζεται με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις πραγματικές του ανάγκες.

Ο φωτισμός έχει πολλά επίπεδα˙  γενικός φωτισμός για αίσθηση άνεσης και ασφάλειας, αλλά και τοπικές εντάσεις που παρακολουθούν την αρχιτεκτονική του διαμερίσματος. Έτσι αναδεικνύονται τα σκούρα χρώματα και οι έντονες υφές των επιφανειών, ενώ διαμορφώνονται διαφορετικά σενάρια για κάθε ώρα της ημέρας.

Έργο  Ανακαίνιση διαμερίσματος στην παραλία της Θεσσαλονίκης
Μελέτη & Design  Γιώτα Χαλιάζη – Αντιγόνη Μάντσιου (Opsis Architects)
Θέση  Νέα Παραλία, Θεσσαλονίκη
Έτος  2018
Φωτογράφιση  Nikos Vavdinoudis – Christos Dimitriou / studiovd.gr