Ανάπλαση εσωτερικού χώρου κτηρίου

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ ΚΤΗΡΙΟΥ

Η παρούσα μελέτη αφορά στην ανάπλαση και αναδιαμόρφωση του εσωτερικού χώρου ενός υπάρχοντος κτηρίου. Το κέλυφος διατηρήθηκε σχεδόν αυτούσιο, ενώ οι εσωτερικοί χώροι άλλαξαν άρδην.

Οι ιδιοκτήτες των εταιριών ENICON Ε.Π.Ε. και DEWPOINT Α.Ε. θέλησαν για λόγους εργονομικούς, λειτουργικούς και οικονομίας χώρου να μετεγκαταστήσουν τις δύο εταιρίες σε έναν κοινό χώρο επί της Λεωφόρου Μεσογείων 541-543. Ανατέθηκε στην εταιρεία Α. ΑΝΘΗ – Δ. ΚΑΝΤΙΚΟΣ ΤΕΜΚΑ Ο.Ε. η μελέτη και ανέλαβε με πλήρη επιμέλεια την πραγματοποίηση των χρηστικών αναγκών των εταιρειών.

Πιο συγκεκριμένα, η ENICON (Engineering & Intelligent Constructions) Ε.Π.Ε είναι τεχνική και κατασκευαστική εταιρεία που ειδικεύεται στην υλοποίηση οικοδομικών, κτιριακών και ηλεκτρομηχανολογικών έργων στον Ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα. Η Dewpoint A.E. είναι διανομέας, Master Dealer, της Daikin, προωθεί και υποστηρίζει ολόκληρη τη σειρά των προϊόντων και των τεχνολογιών που προσφέρονται από την Daikin, παρέχοντας λύσεις σ’ όλες τις εφαρμογές κλιματισμού, επαγγελματικής ψύξης και θέρμανσης με αντλίες θερμότητας και λέβητες αερίου.

1.ΕΚΘΕΤΗΡΙΟ-ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΣΚΑΛΑ ΠΡΟΣ Α’ ΟΡΟΦΟ

Στόχος μας η δημιουργία ενός χώρου που θα «αγκαλιάζει» αυτήν την νέα «συγκατοίκηση» και θα εμπνέει δημιουργικά και παραγωγικά τους εργαζομένους. Επιπλέον, θέλαμε αυτός ο νέος, κοινός χώρος των εταιριών να λειτουργεί ως προβολή και ζωντανό εκθετήριο των προϊόντων και εφαρμογών τους.
Για τον παραπάνω λόγο δημιουργήσαμε εμφανείς διαδρόμους ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, κατασκευασμένους με μεταλλικές ράγες και πλέγματα, εντός των οποίων οδεύουν αεραγωγοί για θέρμανση, ψύξη και αερισμό καθώς και εμφανή δίκτυα ηλεκτρολογικών και ηλεκτρονικών εγκαταστάσεων και φωτισμού. Με το ίδιο σκεπτικό και με κατάλληλο χειρισμό τοποθετήθηκαν διάτρητα ηχοαπορροφητικά πάνελ στην οροφή και τα διαχωριστικά των γραφείων. Με αυτόν τον τρόπο, ο επισκέπτης-πελάτης-αναγνώστης του χώρου αντιλαμβάνεται με την πρώτη ματιά το αντικείμενο εργασίας των εταιριών και τον τρόπο χρήσης των προϊόντων τους. Η ίδια λογική ακολουθήθηκε στο σχεδιασμό των επίπλων των χώρων, των φωτιστικών και λοιπών αντικειμένων στα οποία αξιοποιήθηκαν στοιχεία των προϊόντων των εταιριών. Τέλος, η πρόσοψη του κτηρίου αναδιαμορφώθηκε και παρουσιάζει και αυτή με τον τρόπο της το τι λαμβάνει χώρα εντός του κτηρίου.

Εν κατακλείδι, όλες οι κατασκευές (οροφές, διαχωριστικά, σκάλες, έπιπλα, πατώματα κ.ά.) επεξεργάστηκαν με μια ειδική τεχνοτροπία επιτυγχάνοντας ένα μοναδικό αποτέλεσμα ρεαλιστικής και μεταμοντέρνας αισθητικής.
Στο ισόγειο δύο ανεξάρτητες είσοδοι οδηγούν, η μία στο εμπορικό τμήμα των εταιριών και η άλλη στον A’ όροφο και στον Β’ όροφο. Στον εμπορικό τομέα ένα τμήμα του χώρου καταλαμβάνει το εκθετήριο. Ακόμη υπάρχει η υποδοχή-γραμματεία, το λογιστήριο και τα γραφεία των μηχανικών πωλήσεων τα οποία είναι σχεδιασμένα με open plan διάταξη. Με μια εσωτερική σκάλα οδηγούμαστε στον Α΄ όροφο.
Στον Α΄ όροφο εκτείνονται τα γραφεία των μηχανολόγων μηχανικών έργων, τα οποία, επίσης, είναι σχεδιασμένα με open plan διάταξη. Υπάρχει χώρος συσκέψεων και μηχανημάτων σχεδιαστικής – γραφικής υποστήριξης. Ο Α΄ όροφος είναι προσβάσιμος και μέσω της κεντρικής σκάλας του κτηρίου και του ανελκυστήρα.

6.ΓΡΑΦΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Στα δυο υπόγεια, η πρόσβαση στα οποία γίνεται με σκάλες και με εξωτερική ράμπα για τα αυτοκίνητα σε περίπτωση φορτοεκφορτώσεων, τοποθετήθηκαν οι αποθηκευτικοί χώροι.
Στον Β’ όροφο βρίσκεται το τεχνικό και κατασκευαστικό τμήμα Πολιτικών Μηχανικών. Υπάρχει η γραμματεία, τα γραφεία της διοίκησης, αίθουσα συσκέψεων και τα γραφεία των μηχανικών του κατασκευαστικού τομέα, σχεδιασμένα με open plan διάταξη. Ο Β’ όροφος είναι προσβάσιμος μόνο μέσω της κεντρικής σκάλας του κτηρίου και του ανελκυστήρα.

Το δυναμικό της εταιρείας Α. ΑΝΘΗ – Δ. ΚΑΝΤΙΚΟΣ ΤΕΜΚΑ Ο.Ε. απαρτίζεται από τους:

  • Ασημένια Άνθη Αρχιτέκτων Μηχανικός Msc, απόφοιτος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Καθηγήτρια Χορού, απόφοιτος της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής «Χάρη Μανταφούνη». Από το 2015 δραστηριοποιείται ως Αρχιτέκτων Μηχανικός. Ως μέλος της Τεχνικής Εταιρείας «Α. Άνθη-Δ. Καντίκος ΤΕΜΚΑ Ο.Ε» έχει συμμετάσχει στη μελέτη και επίβλεψη για διαμόρφωση γραφείων της DewPoint, έχει συνεργαστεί με το γραφείο «Θ. Παπαγιάννης και Συνεργάτες ΑΕΜ», στη μελέτη μορφολογικών κανόνων δόμησης και αρχιτεκτονικής, στις περιοχές εντός και εκτός των οικισμών μέχρι 2000 κατοίκων των ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων Περιφέρεια Θεσσαλίας Β’ φάση κ.ά
  • Δημήτρης – Χριστόφορος Καντίκος Μηχανολόγος Μηχανικός απόφοιτος του
    του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ως μέλος της εταιρείας συνέβαλε σημαντικά στη συγκεκριμένη μελέτη λόγω αρκετών εμφανών μηχανολογικών ιδιαιτεροτήτων.
Back to Top