Κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Πειραιώς στην Αθήνα

page19_02

Τα νέα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Πειραιώς. Είναι ένα οκταόροφο κτίριο, κτισμένο στην γωνία δύο πολυσύχναστων δρόμων, της Σταδίου και της Κοραή και βλέπει στην πλατεία Κλαυθμώνος. Εξυπηρετεί όχι μόνο τα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά και γραφεία ασφαλιστικών εταιρειών. Τα δύο υπόγεια επίπεδα περιλαμβάνουν τα θησαυροφυλάκια, τις θυρίδες και τις βασικές μηχανικές και ηλεκτρικές εγκαταστάσεις. Το ισόγειο και ο ημιόροφος μαζί αποτελούν ένα κατάστημα Τράπεζας. Υπεράνω αυτών είναι οκτώ τυπικοί όροφοι, οι οποίοι προσφέρουν μια ποικιλία από ευέλικτους χώρους γραφείων.page19_03

page19_12

 

Υπάρχουν αρκετά χαρακτηριστικά στο κτίριο αυτό, που το κάνουν ένα σημαντικό σημείο στον Ελληνικό Αρχιτεκτονικό Χώρο. Πρώτα, η όψη έχει προσεκτικά σχεδιαστεί, λαμβάνοντας, υπ’ όψη τα διπλανά κτίρια, γύρω από την σημαντική αυτή πλατεία. Ο βασικός στόχος ήταν να δέσει ένα νέο και χωρίς συμβιβασμούς μοντέρνο κτίριο, με τα γύρω υπάρχοντα. Το σημείο στο οποίο η πανοραμική άποψη της Αθήνας γίνεται φανερή, συμπίπτει με το επίπεδο της κορνίζας των παραπλεύρων Νέο-Κλασικών κτιρίων. Εδώ το «κάθετο» της όψης, εκτοπίζεται από το πιο ανοιχτό «οριζόντιο», των τριών τελευταίων ορόφων και έτσι απ’ αυτά τα γραφεία απολαμβάνετε πανοραμικά η Αθήνα. Δεύτερο, η χρήση μεγάλων ανοιγμάτων και προένταση υψηλής ποιότητας δίνει μια δυναμική εμφάνιση στο επίπεδο του δρόμου, ελεύθερο από τις συνηθισμένες περιμετρικές κολώνες. Σε κάθε πάτωμα επιτρέπει ανοικτούς χώρους με το μέγιστο της ευελιξίας.

page19_08 page19_09 page19_10 page19_11
Τρίτο, η ποιότητα της τεχνικής των υλικών και των τελειωμένων, κατορθώθηκε από την κατασκευή πρωτοτύπων δειγμάτων, πριν από το κτίσιμο και την καλή επίβλεψη των εργασιών. Ας σημειωθεί ιδιαίτερα η υψηλή ποιότητα των επιφανειών, ασυνήθιστη στην Ελλάδα, και η χρήση συμπαγούς πεντελικού μαρμάρου σαν brise-soleil, τα οποία έχουν έξυπνα τοποθετηθεί στην όψη, στους ορόφους των γραφείων. Ολοκληρωμένη η σύνθεση είναι μια εντυπωσιακή παρουσία στο Αθηναϊκό σκηνικό, όπου, λίγα κτίρια που να ξεχωρίζουν, έχουν κτισθεί τις τελευταίες δεκαετίες. (Από το report του αρχιτέκτονα)

page19_06 page19_07 page19_05page19_01

Αρχιτ. Sir Basil Spence
Σύμβουλος, Αρχιτ. Εμμ. Βουρέκας

Back to Top