Σώστε το Μόλυβο από την γραφειοκρατία και την καταστροφή

page79_01Εν Μηθύμνη τη 30 Ιανουαρίου 1978

Διάβασα στις εφημερίδες για τη βράβευση του Ε.Ο.Τ. μ’ ένα διεθνές βραβείο, το οποίο δόθηκε μεταξύ 100 χωρών στην Ελλάδα, για την προσπάθεια της διατηρήσεως της κληρονομιάς του παρελθόντος.
Το χωριό που νομίζω ότι ανήκει στην κατηγορία αυτή και όπως θα ξέρετε είναι ένας διατηρηταίος οικισμός, που κατά ένα μεγάλο μέρος διαφυλάχθηκε, πρώτον χάρις στην αγάπη των κατοίκων προς την διατήρηση της κληρονομιάς αυτής και δεύτερον στην προσπάθεια που κατέβαλαν οι εκάστοτε αρχαιολόγοι της Εφορίας Μυτιλήνης, στους οποίους είχε ανατεθεί το δύσκολο αυτό έργο, αν και δεν ήταν της αρμοδιότητας των.
Βλέποντας λοιπόν τώρα το ενδιαφέρον του κράτους, για την διατήρηση των παραδοσιακών οικισμών, ελπίζουμε ότι θα μπει σ’ ένα σωστό δρόμο η όλη υπόθεση και θα σταματήσει η ταλαιπωρία των κατοίκων, ως προς την έκδοση των αδειών. Αντίθετα όμως βλέπουμε ότι έχει περιμπλεχθεί το θέμα των αδειών και για να βγάλουμε σήμερα μια άδεια οικοδομής ή επισκευής στο Μόλυβο πρέπει να ζητήσουμε άδεια από το Υπουργείο Πολιτισμού και από το Υπουργείο Δημ. Έργων, από την επιτροπή ενασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου. Και το σπουδαιότερο απ’ όλα είναι ότι αυτή τη στιγμή με την απαγόρευση της εκδόσεως αδειών από τις κατά τόπους εφορίες Αρχαιοτήτων δεν υπάρχει υπηρεσία, που να χορηγεί τις άδειες. Έτσι έχει συσωρευθεί στις τεχνικές υπηρεσίες Μυτιλήνης ένας μεγάλος αριθμός φακέλων που καθημερινώς αυξάνει. Με τις δυσκολίες αυτές που προσαρμόζονται συνεχώς πότε με τα όρια του οικισμού και του κεντρικού πυρήνος, πότε με την απαγόρευση εκδόσεως αδειών από την Εφορία Αρχαιοτήτων Λέσβου, δεν είναι δυνατό να αναπτυχθεί τουριστικά ο τόπος, ούτε να αναστηλωθούν τα παλαιά σπίτια. Όταν δε συνεχώς μιλάμε και θέλουμε να κρατήσουμε τον κόσμο στην παραμεθόριο χωρίς να φροντίζουμε να παρέχουμε ορισμένες διευκολύνσεις, όχι μόνο δεν τον κρατάμε, αλλά τον προωθούμε στα αστικά κέντρα.
Οι παραδοσιακοί οικισμοί για να διατηρηθούν πρέπει να βοηθήσουν και οι κάτοικοι. Δεν θα θέλαμε ασφαλώς να διατηρούμε οικισμούς που συνεχώς ερημώνονται από τους κατοίκους των.
Μας δίνουν συγχαρητήρια από την Αθήνα, για τις προσπάθειες μας, για την φύλαξη του χωριού από την μοντέρνα τεχνοτροπία. Αυτό για να το πετύχουμε έγιναν μεγάλες προσπάθειες. Καθαρά φαίνεται γιατί αυτοί οι άνθρωποι που ζουν στο Μόλυβο έχουν αγαπήσει την κληρονομιά και θέλουν να διατηρήσουν με κάθε θυσία.
Αυτό όμως δεν γίνεται με ανθρώπους και με επιτροπές που ζουν στην Αθήνα, έπρεπε σε κάθε εφορία να υπάρχει ένας Αρχιτέκτονας και ένας Πολιτικός Μηχανικός που θα ζήσουν από κοντά τα προβλήματα των οικισμών, θα τους μελετήσουν και ανάλογα θα αποφασίζουν για την έκδοση της άδεις.
Έχουμε και άλλους οικισμούς στο νησί, που χρειάζονται προστασία αλλά και αυτούς θα τους έβλεπε ο εδώ Αρχιτέκτονας.
Αν δεν γίνουν αυτά, συνεχώς θα λέτε ότι οι Δήμαρχοι και οι Πρόεδροι αλλά και οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, διαμαρτύρονται και θέλουν να χαλάσουν τα χωριά τους.

Back to Top