Καινοτομίες που υλοποιούν κάθε αρχιτεκτονικό όραμα

Ο Γενικός Διευθυντής της VASGLASS, Σπύρος Καλήγυρος, μιλά για τις πρόσφατες επενδύσεις, που διευρύνουν τον δρόμο σε καινοτόμες αρχιτεκτονικές και κατασκευαστικές εφαρμογές. 

Η VASGLASS είναι γνωστή ως μια πρότυπη εταιρία μεταποίησης υαλοπινάκων, που εξελίσσεται συνεχώς. Ποιες είναι στην ουσία οι νέες της επενδύσεις; 

Ήδη από το 2004, το όραμα της VASGLASS περιστρέφεται γύρω από την εγκατάσταση αυτόνομων και εξολοκλήρου ιδιόκτητων γραμμών παραγωγής επεξεργασίας υαλοπινάκων. Καλύπτει, δηλαδή, από το μηδέν όλη την πορεία παραγωγής ενός υαλοτεχνικού project. Στην ίδια λογική, την τελευταία διετία, ολοκληρώνουμε ένα μεγάλο επενδυτικό όραμα. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις μας αναπτύσσονται με επιπλέον 11.000 τ.μ., φτάνοντας συνολικά στα 23.000 τ.μ. υπερσύγχρονων γραμμών παραγωγής. Αυτή η επέκταση ισοδυναμεί με υπερδιπλασιασμό της παραγωγικής δυνατότητάς μας, εμπλουτίζοντάς την με μια ευρεία γκάμα νέων τεχνικών δυνατοτήτων υψηλών προδιαγραφών και κυρίως αναβαθμισμένων υπηρεσιών για τους πελάτες μας. 

Πώς μεταφράζεται για τα τμήματα παραγωγής αυτή η επένδυση που αγγίζει το ύψος των 11 εκατομμυρίων ευρώ; 

Όπως ανέφερα, η κτιριακή επέκταση της VASGLASS συνδυάζεται με αναβάθμιση όλων των παραγωγικών τμημάτων και αναβάθμιση υπηρεσιών. Ας σημειώσω ενδεικτικά ότι εκτός από τις κλασικές παροχές, δηλαδή την παραγωγή θερμικά επεξεργασμένων, ενισχυμένων ή πολυστρωματικών υαλοπινάκων, τον μοναδικό στην Ελλάδα κλίβανο επεξεργασίας τεχνητής γήρανσης υαλοπινάκων (H.S.T.), καθώς και τις δυνατότητες εξατομικευμένου σχεδιασμού που διαθέτουμε με τον εξοπλισμό κοπών CNC, υδροκοπής και της δημιουργίας κοίλων και σύνθετων κατασκευαστικά υαλοπινάκων, πλέον μιλάμε για κάτι εντελώς διαφορετικό και ιδιαίτερα απελευθερωτικό για την αρχιτεκτονική κατασκευή και την εξυπηρέτηση της ελληνικής αλλά και της διεθνούς αγοράς. Έχουμε εφοδιαστεί με νέο υπερσύγχρονο εξοπλισμό παραγωγής Jumbo διαστάσεων 7.00×3.40μ., μία μεγάλη κίνηση που θα εξυπηρετήσει ιδιαίτερα το κατασκευαστικό κοινό και κυρίως, επενδύσαμε στην αυτόματη πλέον διαχείριση γυαλιού. Πρόκειται για μια αναβάθμιση των υφιστάμενων υπηρεσιών μας με πρωτοποριακό σύστημα αυτόματης αποθήκευσης και διαχείρισης. Αντιλαμβάνεστε ότι κάτι τέτοιο φέρνει μια εντελώς διαφορετική ποιότητα στο αισθητικό αλλά και στο κατασκευαστικό αποτέλεσμα και, ακόμη περισσότερο, στην ταχύτητα παράδοσης των προϊόντων μας στον πελάτη. 

Συνεπώς, ο πελάτης σας επωφελείται ποιοτικά και χρονικά; 

Και όχι μόνο. Εκτός από ποιοτικότερη σε Jumbo διαστάσεις παραγωγή, η οποία πλέον γίνεται σημαντικά ταχύτερη σε εξυπηρέτηση, μέσω του υπερσύγχρονου εξοπλισμού και της αυτόματης αποθήκευσης και διαχείρισης, ο πελάτης και ιδιαίτερα ο αρχιτέκτονας και ο κατασκευαστής, επωφελείται και σε αυτό που λέμε customization, δηλαδή την εξειδικευμένη σχεδιαστική προσαρμογή του υαλοπίνακα. Επιπλέον, αναφέρομαι στη νέα υπερσύγχρονη μονάδα ψηφιακής εκτύπωσης που μας επιτρέπει στην ουσία την ψηφιακή κεραμική ή οργανική εκτύπωση. Δηλαδή, ακόμα και οι πιο σύνθετες κατασκευές μπορούν πλέον να υλοποιηθούν ευκολότερα, με αξιοπιστία, ποιότητα, λειτουργικότητα και όλες τις πιστοποιήσεις ασφαλείας, που πρέπει να προσφέρει ένας υαλοπίνακας. Σε αυτό βασίζονται και πολλά από τα πιο καινοτόμα αρχιτεκτονικά project σήμερα.

Εκεί εντοπίζουμε και την υπογραφή σας, όπως σε μεγάλα αρχιτεκτονικά έργα των Jean Nouvel, Zaha Hadid, Studio Daniel Libeskind, καθώς και σε μεγάλα έργα δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Πού βασίζονται αυτές οι συνεργασίες; 

Η εξειδίκευσή μας στη λειτουργικότητα και τη μορφή του υαλοπίνακα, έχει ως στόχο να ακολουθεί τις απαιτήσεις της εποχής και κυρίως τις νέες εξελίξεις και ανάγκες στους κλάδους της κατασκευής και της αρχιτεκτονικής. Αυτός είναι και ο γνώμονας με τον οποίο προσαρμόστηκε η επενδυτική απόφασή μας και εξακολουθεί να διαμορφώνει το όραμα της επιχείρησης και των υπηρεσιών μας. Είναι αυτό που μας οδήγησε και στις παραπάνω αξιοσημείωτες συνεργασίες. Αφουγκραζόμενοι αυτές τις ανάγκες, αντιλαμβανόμαστε ότι ο υαλοπίνακας είναι κάτι παραπάνω από ένα στοιχείο της πρόσοψης του κτιρίου. 

Είναι η στροφή σας προς την “πράσινη” ανάπτυξη μια τέτοια κίνηση; 

Φυσικά. Τόσο η εταιρία όσο και τα προϊόντα, χαρακτηρίζονται από την “πράσινη” αντίληψη. Ως επιχείρηση επενδύουμε συνεχώς σε πράσινες τεχνολογίες με στόχο τη βιώσιμη λειτουργία και ανάπτυξη της εταιρίας. Εφαρμόζουμε σύστημα ανακύκλωσης του νερού που χρησιμοποιούμε στην παραγωγική διαδικασία, αλλά και των υλικών μας, και έτσι εξοικονομούμε πρώτες ύλες και ενέργεια. Αυτό, βέβαια, χαρακτηρίζει εξίσου και τα προϊόντα μας. Μέσα από καινοτόμες προτάσεις υαλοπινάκων, προτείνουμε σε κάθε πελάτη λύσεις για ενεργειακή βιωσιμότητα και απόδοση του κτιριακού κελύφους, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Συνεπώς, το VASGLASS Goes Green δε μένει μόνο στη γραμμή παραγωγής και το πλαίσιο της εταιρικής υπευθυνότητας; 

Ακριβώς. Στην περίπτωσή μας η αειφόρος ανάπτυξη ξεπερνά την εταιρική υπευθυνότητα και γίνεται υπηρεσία. Θεωρούμε ότι ο υαλοπίνακας είναι ενεργό κομμάτι της αρχιτεκτονικής κατασκευής. Είναι το δέρμα του κτιρίου που μπορεί να καταστήσει αειφόρο το ίδιο το κτίριο. Μέσα από μια σειρά επιλογών που προτείνουμε, ο υαλοπίνακας ξεφεύγει από τη λογική της διαφάνειας που είχαμε συνηθίσει και γίνεται ενεργό κομμάτι του βιοκλιματικού σχεδιασμού και φωτισμού. Μέσω των τεχνικών συμβούλων, της προηγμένης τεχνολογίας του εξοπλισμού μας και του άρτια οργανωμένου R&D τμήματός μας, μπορούμε να παρέχουμε συμβουλές και καθοδήγηση για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη κάθε κατασκευής.

Με ποιους τρόπους μπορεί αυτό να επιτευχθεί; 

Για παράδειγμα, οι ενεργειακοί υαλοπίνακες VAS SOLAR & VAS ENERGY SAVING είναι δύο σειρές πιστοποιημένων (CE-marked) προϊόντων, βάσει της ευρωπαϊκής νόρμας EN 1279, που μπορούν να επηρεάσουν ριζικά τους ενεργειακούς συντελεστές ενός κτιριακού κελύφους. Με αντίστοιχο τρόπο, η VASGLASS διαθέτει μια μεγάλη γκάμα υαλοπινάκων που μπορούν να καθορίσουν τη σκίαση, τον φωτισμό και την εσωτερική ατμόσφαιρα του κτιρίου. Ακόμα και να ελέγξουν το αισθητικό αποτέλεσμα ενός κτιρίου για την αίσθηση μιας ομαλής επιφάνειας στις προσόψεις, μέσω της δομικής υάλωσης. Και εκεί διαθέτουμε λύση με το εμπορικό όνομα VASSTRUCT.

Με άλλα λόγια, ο υαλοπίνακας για εσάς είναι κάτι περισσότερο από ένα υλικό στοιχείο της κατασκευής.

Προσαρμόζοντας τον υαλοπίνακα στις απαιτήσεις της εποχής, αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι απλώς ένα κομμάτι κατασκευαστικής διαφάνειας, αλλά πολύ περισσότερα. Αναζητώντας συνεχώς νέες μεθόδους επεξεργασίας, δε σταματάμε να ανακαλύπτουμε νέες προοπτικές για τον υαλοπίνακα, με στόχο να προσφέρουμε οριακά απεριόριστη δυνατότητα εφαρμογών σε αρχιτέκτονες και μηχανικούς, για την υλοποίηση κάθε πιθανού έργου. Πάντα με την ασφάλεια, την προστασία και την αξιοπιστία που εγγυάται η επωνυμία μας.

www.vasglass.grwww.vasmarine.grwww.vassafe.grwww.vaspyro.gr

 

Back to Top