Τελ Αβίβ: Μοναδικό κράμα δύσης και ανατολής

της Έλενας Καραγκούνη

Μοναδικό κράμα δύσης και ανατολής

Η επιστροφή των Εβραίων της διασποράς από όλες τις μεριές του κόσμου, δημιούργησε μια πόλη με στοιχεία από την δυτική και την ανατολική Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και τις ΗΠΑ. Διαφορετικές κουλτούρες συναντήθηκαν κάτω από τον ίδιο ουρανό, δημιουργώντας ενα μοναδικο μωσαϊκό ιδεών, απόψεων και αισθητικών επορροών.

Η αρχιτεκτονική του Τελ Αβίβ αποτελεί ένα αμάγαλμα αισθητικών αντιθέσεων, που όμως πάρα τη διαφορετικότητά τους, δίνουν μία αίσθηση συνοχής.

Η ιστορία, ο χρόνος και οι εποχές αποτυπώνονται στις εναλλαγές των κτιρίων. Άριστοκρατικά κτίρια “eclectic style” με άρωμα Γαλλίας, πολυκατοικίες σε bauhaus στιλ με λιτή και εργονομική σχεδίαση, ουρανοξύστες με γυάλινα και μεταλλικά στοιχεία, σύμβολα της εμπορικής και οικονομικής ανάπτυξης της πόλης, και παλαιές κατοικίες αραβικού στιλ, ταξιδεύουν νοσταλγικά τον επισκέπτη στο παρελθόν, συνθέτοντας ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό σκηνικό.

Το ιστορικό κέντρο -με τις ανοιχτές αγορές, τα στενά δρομάκια, τα χαμηλά σπίτια και τις ανθισμένες αυλές- “ταξιδεύει” τον επισκέπτη σε μια άλλη εποχή, ενώ ταυτόχρονα έχει ως φόντο πελώριους ουρανοξύστες, που σηματοδοτούν τη μετάβαση στη σύγχρονη εποχή.

 

Back to Top