The Feng Shui Stone House – Ζeropixel Αrchitects



Ονομασία έργου: The Feng Shui Stone House
Αρχιτέκτονες: Ζeropixel Αrchitects
Εμβαδόν οικοπέδου: 6000m2
Εμβαδόν μικτό κατοικίας: 511m2
Χρόνος Μελέτης: 2018
Χρόνος Κατασκευής: 2019-2020

Στην περιοχή του Αποκόρωνα και πιο συγκεκριμένα στο χωριό Γαβαλοχώρι, σε έκταση εκτός οικισμού με ελαφριά κλίση, σχεδιάσαμε και κατασκευάσαμε μία κατοικία δύο επιπέδων με υπόγειο και πισίνα.

Η κεντρική ιδέα της κατοικίας βασίζεται στην φιλοσοφία και τις αρχές του feng shui, καθώς και του βιοκλιματικού σχεδιασμού.  Κεντρικό ρόλο έχουν τέσσερα πέτρινα τοιχία διαφορετικού μήκους και χωροθέτησης τα οποία χωρίζουν την κατοικία σε τρεις χώρους.

Ξεκινώντας από τον ισόγειο ανατολικό χώρο, ανάμεσα στα δύο πρώτα τοιχία, βρίσκεται το καθιστικό και η τραπεζαρία  και το γραφείο επάνω, κοιτώντας στο διπλό ύψος του καθιστικού. Τρία ορθοκανονικά πλαίσια διαφορετικού σχήματος και μεγέθους από corten και γυαλί, διαπερνούν το πέτρινο τοιχίο και «καδράρουν» το τοπίο. Το μεγαλύτερο τετράγωνο πλαίσιο, φιλοξενεί καθιστικό χώρο στο εσωτερικό του, αιωρούμενο στο κενό και όντας έξω από τα όρια του κτιρίου.
  Το δεύτερο τοιχίο είναι μικρότερο σε μήκος και διάτρητο, ενοποιώντας τους χώρους αυτούς με την κουζίνα και την είσοδο κάτω, καθώς και την βιβλιοθήκη επάνω. Το δεύτερο τμήμα της κατοικίας αποτελεί σημείο μετάβασης από τους χώρους ημέρας στους χώρους νύχτας, καθώς και από τους κυρίως χώρους της κατοικίας στους βοηθητικούς του υπογείου. Στο τμήμα αυτό, όπως και στο πρώτο, τα ευμεγέθη υαλοστάσια που εκτείνονται σε όλο το μήκος και ύψος της όψης, προσφέρουν ανεμπόδιστη θέα στον κόλπο της Σούδας και το κρητικό πέλαγος προς τον βορρά, ενώ τα παράθυρα στον νότο επιτρέπουν την θέαση από καθιστή θέση στα λευκά όρη και τον Ψηλορείτη.

Δυτικά το τρίτο και τελευταίο τμήμα της κατοικίας, χωρίζεται σε δύο μέρη, το κλειστό που φιλοξενεί τα υπνοδωμάτια, το δωμάτιο διαλογισμού ,τις τουαλέτες, και το ανοιχτό, που δημιουργεί έναν εσωτερικό κήπο και εντάσσει το στοιχείο του νερού στη σύνθεση. Το τρίτο πέτρινο τοιχίο είναι το μεγαλύτερο σε μήκος, κρύβοντας την οπτική προς τα υπνοδωμάτια ενισχύοντας έτσι την ιδιωτικότητα. Το τέταρτο τοιχίο, έχει τραβηχτεί από τον εξωτερικό τοίχο του κτιρίου αφήνοντας χώρο για τον εσωτερικό κήπο. 

Ο ημιυπαίθριος χώρος που προκύπτει από την τοποθέτηση των τοιχίων γίνεται αντιληπτός ως ένας χώρος μετάβασης μέσω του οποίου η φύση και το τοπίο εισάγονται στο κτιστό περιβάλλον και αντίστροφα. Στο εν λόγω τοιχίο συναντάμε σε επανάληψη ανοίγματα με πλαίσια corten, τοποθετημένα σε σημεία που «καδράρουν»  από το εσωτερικό των υπνοδωματίων και των μπάνιων, κορυφές των Λευκών Ορέων.
Στον χώρο του υπογείου υπάρχει το control room, γκαράζ με μία θέση στάθμευσης, κελάρι κρασιών, γυμναστήριο και τουαλέτα. O φυσικός φωτισμός και αερισμός γίνεται μέσω ενός μεγάλου hatch οροφής στην δυτική πλευρά του κτιρίου.

Στον νότιο περιβάλλοντα χώρο συναντάμε μικρούς ιδιωτικούς κήπους με δέντρα που προϋπήρχαν και βράχους, οι οποίοι φωτίζονται τις βραδινές ώρες. Στο βόρειο τμήμα η πρόσβαση είναι άμεση μέσω μεγάλων ανοιγμάτων, σε μία βεράντα με ξύλινο deck την οποία διαδέχεται ένα ομαλό πρανές που ενώνει το κτίριο με τον περιβάλλοντα χώρο. Επιπλέον βρίσκεται ένα εξωτερικό καθιστικό με τζάκι υγραερίου, θερμαινόμενη πισίνα, ντουζιέρα, καθώς και ένας κήπος μπροστά από την κουζίνα με κρητικά βότανα που χρησιμοποιούνται στην μαγειρική. 

Η υλικότητα της κατασκευής χαρακτηρίζεται από τη χρήση πέτρας, σκυροδέματος, μετάλλου, γυαλιού, ξύλου και corten. Η επιλογή των υλικών εκτός από την αισθητική συνάφεια που προσφέρει λειτουργεί και ως ένας αποδοτικός συνδυασμός για την επίτευξη μιας σύγχρονης βιοκλιματικής κατασκευής. Η χρήση πέτρας ως τοπικό υλικό βοηθάει στην ένταξη του κτιρίου στο περιβάλλον και εν τέλει να φανεί η «πατίνα» του χρόνου πάνω στο υλικό.

Περνώντας στο εσωτερικό του κτιρίου τα δάπεδα επενδύονται με ξύλο και πλακάκι ,ενώ επιλεκτικά σε κάποιους τοίχους παραμένει εμφανής πέτρα. Η οροφή των κοινόχρηστων χώρων καλύπτεται εξ ολοκλήρου από ξύλο, ενώ των ιδιωτικών με γυψοσανίδες. Οι χώροι παραμένουν λιτοί σε λευκές αποχρώσεις αφήνοντας την πέτρα, το ξύλο και το γυαλί να κυριαρχούν. Την ημέρα υπάρχει συνεχής φυσικός φωτισμός χάρη τον βιοκλιματικό σχεδιασμό ενώ την νύχτα ο τεχνητός φωτισμός ενσωματώνεται με την αρχιτεκτονική και τη διακόσμηση του χώρου δίνοντας μια διαφορετική οπτική της κατοικίας.