Ένας καλλιτεχνικός πειραματικός προορισμός για την τοπική νεανική κουλτούρα.
Το περιεχόμενο παίζει ουσιαστικό ρόλο στην εποχή των social media. Ο σχεδιασμός, σε συνδυασμό με τον χώρο, αναδύεται ως η πηγή του καινοτόμου περιεχομένου. Ενσωματώνεται απρόσκοπτα με μάρκες, επιχειρηματική λειτουργία και τοπική κουλτούρα για να καλύψει τις εξελισσόμενες ανάγκες του πληθυσμού.
Η HOPE DESIGN αναγνωρίζει έντονα τις μεταμορφωτικές δυνατότητες που προσφέρει ο σχεδιασμός στις επωνυμίες. Η ομάδα συνεργάστηκε με την επωνυμία Shao Buchushu για να δημιουργήσει έναν χώρο που ενσωματώνει διάφορες πειραματικές εμπορικές δραστηριότητες, για να προσελκύσουν ντόπιους νέους στο Chengdu και να διερευνήσουν σχετικούς τρόπους ζωής σε αυτούς. Επιπλέον, το έργο προσπάθησε να βρει απάντηση σε ένα κομβικό ερώτημα: Ποιο λειτουργικό μοντέλο μπορεί να προκύψει από τη συγχώνευση χώρου και περιεχομένου;».
Η Shao Buchushu, μια μάρκα με τις ρίζες της στο Chengdu, προσπάθησε να εξερευνήσει και να εμπνεύσει τη νεανική κουλτούρα της πόλης μέσω της δημιουργίας ενός μοναδικού χώρου. Τι μορφή πρέπει να έχει αυτός ο χώρος; Για να λύσει αυτό το ερώτημα, η HOPE DESIGN συνεργάστηκε στενά με τον Shao Buchushu σε αυτό το έργο. Το έργο βρίσκεται στον τελευταίο όροφο ενός μικρού εμπορικού κτιρίου, όπου μια αίθουσα ανελκυστήρων, κρυμμένη μέσα στην αστική φασαρία, μεταφέρει τους επισκέπτες σε έναν άλλο κόσμο μέσα στην πόλη.
Οι εκτεθειμένες κατασκευές στέγης, οι σωλήνες, οι χαλύβδινες σκάλες και τα κιγκλιδώματα αντιπροσωπεύουν το τσιμεντένιο σκηνικό της πόλης. Ωστόσο, κατά την είσοδο, η άμμος, οι πέτρες, το νερό και τα καταπράσινα φυτά μαλακώνουν τη χωρική ατμόσφαιρα, αντανακλώντας την εσωτερική ουσία των νέων στο Τσενγκντού – μια «μαλακή καρδιά» που κρύβεται μέσα στο σκληρό εξωτερικό τους. Καθώς η αστικοποίηση προχωρά, οι διαπροσωπικές συνδέσεις μειώνονται στη τσιμεντένια ζούγκλα. Οι άνθρωποι ποθούν τη φύση, αναζητώντας χώρους όπου μπορούν να εκφράσουν την ατομικότητά τους και να συνδεθούν με ψυχές, με ομοϊδεάτες. Ωστόσο, τέτοιοι χώροι στα κέντρα των πόλεων είναι σπάνιοι.
Πώς μπορούν να αποτυπωθούν οι εικόνες της φύσης και του βουνού σε έναν περιορισμένο χώρο; Αξιοποιώντας το αρχικό ύψος του δαπέδου, η HOPE DESIGN σχεδίασε μια κυκλοφορία που ελιναι σπειροειδής και ανοδική και περιβάλλει τον κεντρικό χώρο. Καθώς οι επισκέπτες ανεβαίνουν τις σκάλες, προκαλεί την εμπειρία της κλιμάκωσης ενός «βουνού», ενώ εμπλουτίζει τη χωρική μορφή. Το υδάτινο τοπίο, εμπνευσμένο από ορεινές πηγές, και η άμμος και το χαλίκι κάτω από τα πόδια στον ημιώροφο καλούν τους επισκέπτες να σταματήσουν. Ανεβαίνοντας στην κορυφή του βουνού, που είναι η ταράτσα, οι επισκέπτες υποδέχονται μια «όαση» μέσα στο χτισμένο πλαίσιο της πόλης. Αρχικά άγονοι, οι σπόροι του γρασιδιού που σπάρθηκαν εδώ απέτυχαν να βλαστήσουν, ωστόσο μέσα σε μήνες, άκμασε σε μια κατάφυτη αστική όαση.
Η HOPE DESIGN διερεύνησε ποικίλες δυνατότητες για επιχειρηματικές δραστηριότητες στο χώρο μέσω μη συμβατικών πρακτικών. Ο χώρος παρέχει μια ανοιχτή σκηνή χωρίς σταθερούς ρόλους, μόνο ευκαιρίες. Μπορεί να μετατραπεί σε μια πασαρέλα μόδας, η οποία προσέλκυσε διάσημες μάρκες πολυτελείας για φωτογραφίσεις. ή μπορεί επίσης να είναι ένα σκέτο μπαρ για νέους, όπου μαζεύονται για να χαλαρώσουν από την κοσμική πίεση. Η αίθουσα διαλογισμού φωλιασμένη κάτω από την «κοιλάδα» προσφέρει παρηγοριά και ενδοσκόπηση, αλλά χρησιμεύει επίσης ως χώρος για εκδηλώσεις έναρξης, αναδυόμενα εστιατόρια με σεφ με αστέρια Michelin ή θεατρικές παραστάσεις. Κατά τη διάρκεια ενός έτους, οι ποικίλες δραστηριότητες και το περιεχόμενο του χώρου εμπλουτίζουν συνεχώς την ταυτότητα της μάρκας. Ο αντίκτυπος των καινοτόμων πρακτικών χρειάζεται χρόνο για να εκδηλωθεί. το έργο, παρόμοιο με ένα ημιτελές ποίημα, θα εμπνεύσει και θα ξεδιπλώσει περαιτέρω μελλοντικές εξερευνήσεις.
Project information
Project name: Shao Buchushu
Location: No.9 Yushuang Road, Chengdu
Chief designer:Luke Han
Design assistant: Ma Bin
Project area: 1,800 sqm
Photography: HereSpace/He Chuan (except as otherwise noted)