Sense sushi lab: ένας χώρος που «αντιστρέφει» τον χρόνο

Επινοήθηκε με τόλμη ένας χώρος που «αντιστρέφει» τον χρόνο.
Τέσσερις εποχές αντιστρέφονται.
Όλα ξυπνούν στην πιο κρύα εποχή,
και αποκοιμούνται την πιο ζεστή εποχή.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο του JG PHOENIX αντί να αφηγείται υπερβολικά τη χωρική μορφή, αφηγείται την ιστορία αντιστρέφοντας τις τέσσερις εποχές στο χώρο, όπου η σχέση όλων των πραγμάτων και της φύσης μετατρέπεται σε ανταλλαγή ενέργειας.

Το SENSE sushi lab είναι μια αναδυόμενη μάρκα εστιατορίων που ειδικεύεται στην πολυτελή ιαπωνική κουζίνα. Μία από τις ιδέες της μάρκας της είναι να τελειοποιήσει κάθε πιάτο σε συνδυασμό με τη διατροφική κουλτούρα της περιοχής Chaoshan. Σχεδιασμένο από τον JG PHOENIX, αυτό το έργο είναι το πρώτο εστιατόριο της μάρκας στο Shantou.

Το έργο βρίσκεται σε ένα πολυτελές κτίριο γραφείων. Οι ψηλότεροι όροφοι του κτιρίου αγκαλιάζουν μια συναρπαστική θέα στο αστικό τοπίο και στα κυματιστά βουνά απέναντι από τη θάλασσα. Σε αυτή την παραθαλάσσια πόλη στη Νότια Κίνα, οι τέσσερις εποχές του χρόνου είναι τόσο λαμπερές και ζεστές, όσο η άνοιξη, όλο το χρόνο, παρουσιάζοντας μια γραφική θέα. Καθώς πλησιάζει κανείς αυτό το έργο, βλέπει τον «χρόνο» να ενσωματώνεται ως ένδειξη για τη σύλληψη του χώρου.

Στη Νότια Κίνα, η ομίχλη συχνά μοιάζει με το χιόνι το χειμώνα. Σκεπάζει δέντρα που υψώνονται στα βουνά απέναντι από τη θάλασσα, που μοιάζει με το χιόνι που καλύπτει λόφους στη Βόρεια Περιφέρεια. Ένας τέτοιος λευκός τόνος προκαλεί μοναδική φαντασία, όπως ένας λευκός αετός που πέφτει σε έναν λευκό γκρεμό ή μια λευκή χρωστική ουσία ζωγραφισμένη σε έναν λευκό καμβά.

Στο εσωτερικό του χώρου η κυκλική οροφή συνυφαίνεται με έναν λοξό τοίχο. Από διαφορετικές οπτικές γωνίες, οι δομές φαίνεται να απεικονίζουν μια σκηνή στην οποία ένας δείκτης ρολογιού πέφτει από ένα σιωπηλό καντράν, που θολώνει τα όρια του χρόνου και του χώρου και φαίνεται να δείχνει τη μετάβαση στην αντίστροφη ώρα.

Έξω από τα παράθυρα υπάρχουν αθόρυβες αλλαγές, ενώ ο εσωτερικός χώρος είναι γεμάτος ησυχία. Το όριο μεταξύ «ορθολογισμού» και «ευαισθησίας» προκαλεί τον επισκέπτη να ονειροπολεί είτε εντός είτε εκτός του χώρου.

Μαύρο χειροποίητο ανάγλυφο χρώμα και λείες πλάκες από πυροσυσσωματωμένη πέτρα δίνουν τον συνολικό τόνο του εσωτερικού χώρου. Με βασικό θέμα την «εποχή», τα πιο αντιπροσωπευτικά χρώματα των τεσσάρων εποχών εισάγονται στο εστιατόριο.

Λαξευμένες τεχνητά, οι πέτρινες πλάκες διαθέτουν λεπτές υφές όπως ίχνη, που φέρουν τα σημάδια του χρόνου και της φυσικής αυθεντικότητας.

Αν και οι τέσσερις εποχές δεν μπορούν πραγματικά να «αντιστραφούν», όλα έχουν τον δικό τους κύκλο ζωής. Αυτό που έχει βιώσει στο παρελθόν επιτρέπει στην περιορισμένη ζωή να περάσει σε άπειρη δόξα. Υπάρχουν πάντα κάποιες ακλόνητες πεποιθήσεις σε αυτόν τον μεταβαλλόμενο κόσμο, αλλά η εποχιακή εναλλαγή είναι πάντα σε μια στιγμή.

Project Information
Project Name: SENSE sushi lab
Area: 400 τ.μ.
Design Company: JG PHOENIX
Photography: Ouyang Yun

Back to Top