Perianth Hotel, Αθήνα / k-studio



Ο σχεδιασμός των 38 δωματίων εμπνέεται άμεσα από την ιστορία και τον χαρακτήρα του αρχικού κτιρίου Art Deco και από τη σύγχρονη ζωή της αρχαίας πόλης στην οποία βρίσκεται.

Η κύρια πρόκληση του έργου ήταν η επαναλειτουργία της διάταξης του κτιρίου. Αρχικά χτίστηκε για να στεγάσει χώρο λιανικής, γραφεία και διαμερίσματα σε μια εποχή που δεν σκεφτόταν πολύ τη μελλοντική κληρονομιά των κτιρίων. Η δομή ήταν διαμορφωμένη ώστε να ταιριάζει με τη χρήση που προοριζόταν εκείνη την εποχή. Η προκύπτουσα παρατυπία της δομής του κτιρίου απαιτούσε μια καινοτόμο προσέγγιση για την αναδιοργάνωση της διάταξης, έτσι ώστε η νέα της χρήση να λειτουργήσει μέσα σε αυτό.

Τα δωμάτια των κάτω ορόφων επωφελούνται από ψηλότερες οροφές, αλλά καθώς ανεβαίνετε στο κτίριο, ο αριθμός των δωματίων σε κάθε επίπεδο μειώνεται καθώς αυξάνονται στο μέγεθος του δαπέδου για να αντισταθμίσουν τα λιγότερο ψηλά ύψη οροφής. Ο τελευταίος όροφος βρίσκεται στη συνέχεια πίσω από το μπροστινό μέρος του κτιρίου, το οποίο επιτρέπει μεγαλύτερα μπαλκόνια καθώς και πιο εκτεταμένη θέα σε όλη την Αθήνα.

Καθώς το κτίριο είχε ήδη απογυμνωθεί εσωτερικά, η αρχιτεκτονική ομάδα δούλεψε για να διατηρήσει ό,τι απέμεινε και να το αναδείξει ως πολύτιμα και ζωτικά στοιχεία ιστορικής αξίας. Επιπλέον, τα χρησιμοποιήσαμε ως κατευθυντήριες γραμμές για τις αποφάσεις σχεδιασμού που λαμβάνονται αλλού, για παράδειγμα, η κύρια κυκλοφοριακή οδός κάθε ορόφου έχει σχεδιαστεί για να αντικατοπτρίζει την καμπύλη της πρόσοψης του κτιρίου.

Η δημιουργική ερμηνεία του παραδοσιακού ξενοδοχειακού διαδρόμου για να μιμηθεί την αστική διάταξη του κέντρου της Αθήνας οδηγεί φυσικά στη δημιουργία «πλατειών της γειτονιάς». Αυτοί οι κοινόχρηστοι χώροι εξυπηρετούν συγκεκριμένους σκοπούς σε κάθε όροφο, από τραπεζαρία και σαλόνι μέχρι κέντρο ευεξίας, ως κέντρο εργασίας.

Οι περιορισμοί του ακανόνιστου δομικού πλέγματος σημαίνει επίσης ότι κάθε δωμάτιο έχει το δικό του μοναδικό χαρακτήρα. Οι τοίχοι με πλάγια γωνία, που έχουν απομείνει από τις γωνίες του χώρου και τα διαφορετικά ύψη της οροφής έχουν αντιμετωπιστεί δημιουργικά για να απομακρύνουν κάθε αίσθηση αμηχανίας ή αίσθησης σφίγματος. Αντίθετα, τα δωμάτια είναι ανοιχτά και ευάερα με παιχνιδιάρικα σκαλισμένα ντους και αποθηκευτικούς χώρους που κάθονται απρόσκοπτα μέσα στο χώρο.

Ο εσωτερικός σχεδιασμός εμπνέεται άμεσα από τη βελτιωμένη νεωτερικότητα της αρχιτεκτονικής, με τις καμπύλες και τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα της πρόσοψης και των μπαλκονιών. Η παραδοσιακά διακοσμημένη πρόσοψη έχει εισαχθεί στα δωμάτια, τυλίγοντας τους εξωτερικούς τοίχους και φέρνοντας μια υπόδειξη της εξωτερικής ταυτότητας του κτιρίου στο εσωτερικό. Το χαρακτηριστικό γκρι χρώμα αυτής της χρωματισμένης απόδοσης ήταν το σημείο εκκίνησης για να συνδυάσετε την παλέτα χρωμάτων και υλικών στα δωμάτια. Το δάπεδο από βεράντα φέρνει μια δροσερή ελαφρότητα στο χώρο. Το κλασικά βαρύτερο αμερικανικό ξύλο καρυδιάς προσθέτει ζεστασιά και βάθος και η ροζ βελούδινη ταπετσαρία εισάγει μια πινελιά αίγλης σύμφωνα με το ύφος του κτιρίου. Η παλέτα ενισχύεται και συμπληρώνεται από μια επιλογή από τολμηρά, μπρουταλιστικά έπιπλα και προσαρμοσμένες χάλκινες προθέσεις.

Πηγή: k-studio.gr