MM34 | Mar Mediterráneo 34

Η Πόλη του Μεξικού είναι ένα ιστορικό σκηνικό με μια τεράστια πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά που προστατεύεται στις μαγικές γειτονιές του. Η Tacuba είναι ένα από αυτά τα μέρη, που βρίσκεται βορειοδυτικά προς το κέντρο της πόλης, μια γειτονιά που έχει υποστεί κοινωνικούς και αστικούς μετασχηματισμούς που έχουν διαρκέσει μέχρι σήμερα και σε αυτήν μπορούν να βρεθούν υπολείμματα σφυρηλατημένα σε διαφορετικές εποχές.

Στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου αιώνα, η Tacuba έγινε μια από τις πιο πλούσιες περιοχές της πόλης με μεγάλες εξοχικές κατοικίες, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου και τις διαφορετικές πολιτικές αλλαγές εγκαταλείφθηκαν και πολλές κατέρρευσαν. Ωστόσο, ανάμεσα σε αυτά τα υπολείμματα παρέμεινε το σπίτι του «Mar Mediterraneo 34».

Χτισμένο το 1910 μέσα από ένα εκλεκτικό γαλλικό στυλ που ανήκει στην εποχή του Πορφιριάτο, έχει επί του παρόντος ιστορική αξία από το Εθνικό Ινστιτούτο Καλών Τεχνών και το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας. Το έργο ξεκίνησε με την ιδέα να δώσει μια νέα ζωή σε ένα σπίτι σχεδιασμένο σε δύο τόμους, όπου ο πρώτος ενσωματώνει την κύρια πρόσοψη ενώ ο δεύτερος έχει θέα στην κύρια αυλή, αν και και οι δύο ήταν σε προχωρημένη φθορά και ο δεύτερος τόμος ήταν ερειπωμένος.

Με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά, υλοποιείται η αποκατάσταση και η παρέμβαση των αυθεντικών στοιχείων της εποχής, όπου οι χώροι αναπλάθονται με νέα υλικά και ανακτώνται τα πολλαπλά καλλιτεχνικά και χειροτεχνικά στοιχεία από την κύρια πρόσοψη όπως το λαξευμένο λατομείο από τα μπαλκόνια. και υπέρθυρα, τα σιδερένια κάγκελα, τα μεγάλα παράθυρα και τα γυάλινα κεραμίδια της οροφής, με σκοπό την αποκατάσταση της νέας αστικής εικόνας. Το εσωτερικό ανακατασκευάζεται ως επανερμηνεία του παρελθόντος μέσα από μια σύγχρονη προοπτική, όπου ένας όγκος υψώνεται πλαισιώνοντας τον ουρανό στην υπάρχουσα κύρια αυλή και απεικονίζει τη διάταξη των παλιών πυλών ως μια ακολουθία φωτός και σκιάς, έτσι είναι αυτά τα ανοίγματα υψώνονται κατά διαστήματα από το ισόγειο σε διπλό ύψος και γίνονται σταθερό στοιχείο ενδοσκοπικής αρχιτεκτονικής.

Το έργο σκοπεύει να συγχωνεύσει αυτό που επικρατεί και αυτό που αναγεννιέται μέσω μιας γραμμικής σύνδεσης μεταξύ δύο εποχών, αυτή η σύνδεση αντικατοπτρίζεται επίσης στην είσοδο από ένα ηφαιστειακό πέτρινο υπόβαθρο που περιβάλλει ολόκληρο το ισόγειο και λειτουργεί ως το θεμέλιο για να ανυψώσει ό,τι έχει επανέλθει στην επιφάνεια. Η αναπαλαιωμένη κατοικία έχει 3 επίπεδα και 7 διαμερίσματα που προσαρμόζονται σε διαφορετικούς ευέλικτους χώρους (σοφίτα, στούντιο, οικείο διαμέρισμα και ρετιρέ), που αλληλεπιδρούν με θέα στα ιστορικά στοιχεία στο κεντρικό αίθριο και δύο επιπλέον αυλές μικρότερης αναλογίας με ένα δέντρο που περιβάλλεται από ένα σύνολο δικτυωμάτων που επιτρέπουν την είσοδο του φυσικού φωτός διατηρώντας μια αυτόχθονη ουσία.

Οι νέοι χώροι προσαρμόζονται σε νέους τρόπους κατοίκησης, δημιουργώντας ένα πολυεπιστημονικό, παγκοσμιοποιημένο και διασυνδεδεμένο σπίτι που ταυτόχρονα διακρίνεται στη ζεστασιά της σιωπής και της ενδοσκόπησης. Εν τέλει, είναι ένα νέο στρώμα στην πόλη που είναι διαπερατό με το προϋπάρχον και σηματοδοτεί αυτή τη συνέχεια του χρόνου.

Στο Mar Mediterráneo 34, η βιωσιμότητα υπερβαίνει την επιλογή υλικών ή η ενσωμάτωση της βλάστησης στα κτίρια είναι η ανάκτηση χαμένων χώρων που, όταν κατοικούνται εκ νέου, αποφεύγουν την αύξηση του αστικού αποτυπώματος και δημιουργούν μια οικειοποίηση της κληρονομιάς.

Το έργο έχει ως στόχο να εκμεταλλευτεί το προϋπάρχον πράγμα που δημιουργεί και την επαναπύκνωση της πόλης, εκτός από την ανακύκλωση υλικού και την αξιολόγηση της κοινωνικοπολιτιστικής ιστορίας του έργου.

Ο στόχος της παρέμβασης είναι να δημιουργήσει μια κληρονομιά που ενθαρρύνει τη μεταμόρφωση της Tacuba για να ενισχύσει και να διασώσει την αξία της κληρονομιάς της, αξιοποιώντας τους χώρους με βιώσιμο τρόπο για να δώσει ζωή στη μαγική γειτονιά.

Location: Tacuba, Mexico City
Use: Housing
Architect: Inca Hernández
Development: Top Project Multiplex / Efraín Hernández
Photography: João Morgado – Architecture Photography, Nicolas Million
Area: 620 m2
Interior design: Ana Ximena García, Inca Hernández, Raíz Mx, Adrián González (Mercado de Chacharitas)
Collaborators: Gabriela Llovera Arciniegas, Luis Enrique Vargas
Structural engineering: Javier Soria
Year: 2022

Back to Top