MISU: επανερμηνεία του ασιατικού εστιατορίου

Φανταστείτε ένα ασιατικό εστιατόριο μέσα σε ένα εργοτάξιο σε οποιοδήποτε παρεκκλήσι. Φανταστείτε να περπατάτε κάτω από την κεντρική πύλη αντικρίζοντας μια αλλαγή στο κτίριο στην υποστήριξη των μεταλλικών στηλών και των τόξων στον χώρο. Φανταστείτε το θαμπό βιτρό στις πλευρές του κτιρίου να διαχέει το φως του ήλιου και φανταστείτε τοιχογραφίες ζωγραφισμένες στο χέρι να ολοκλη- ρώνουν τους τοίχους. Όλα αυτά δεν είναι απλά μια φανταστική εικόνα.

Μπορείτε να τα αντικρίσετε μπροστά σας περπατώντας μέσα στο Misu (που σημαίνει Θεία Λειουργία), ένα ιδιαίτερο ασιατικό εστιατόριο, στην καρδιά της Ινδίας. Στο Misu μπορείτε να δείτε τη σύγχρονη ερμηνεία ενός εστιατορίου μέσα σε μια εκκλησία με κλασικά και αποικιακά δυτικά στοιχεία, που συναντούν ωραία και μινιμαλιστικά ιαπωνικά σχήματα. Ο έμμεσος φωτισμός φωτίζει απαλά τις καμάρες και τους τοίχους με ζωγραφική στο χέρι για να δημιουργήσει μια οικεία ατμόσφαιρα τη νύχτα. Το αποικοδομημένο, σχεδόν κυβιστικό πορτρέτο ενός κοριτσιού λειτουργεί ως το κεντρικό σημείο στο οποίο οδηγούν οι καμάρες.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η αφηρημένη εικόνα στο πίσω μέρος της μπάρας ξεπερνά την περιοχή και γίνεται το επίκεντρο μιας φρέσκιας ατμόσφαιρας. Λόγω της σκόπιμης ημιτελούς όψης και της ατμφόσφαιρας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, οι προσκεκλημένοι αισθάνονται την ανάγκη να επιστρέψουν για να δουν την πρόοδο. Το Misu είναι ένας συνδυασμός έννοιας και υλικών, μια υπέροχη και συνεχής εξέλιξη. Όταν η ομάδα του interior design, FADD Studio, είδε για πρώτη φορά την τοποθεσία, ένα παλιό κτίριο με καμάρες, συνειδητοποίησε αμέσως ότι έπρεπε να χρησιμοποιήσει και κάποια από τα δομικά υπολείμματα. Δεδομένου ότι ήταν το δεύτερο Misu που δημιουργούσε, στόχος ήταν, επίσης, να έχει συνοχή με το πρώτο, ώστε να συμβαδίζει με τις αξίες του brand.Έτσι, σε όλη τη σχεδιαστική διαδικασία ακολουθούνταν ορισμένοι βασικοί κανόνες.

Θα επανέρχονταν όλες οι βαθιές αποχρώσεις του μπλε, του πράσινου, του κίτρινου και του πορφυρού. Θα χρησιμοποιούνταν χαλκός με ποικιλία τεχνικών και εφαρμογών, όπως είχε και το πρώτο εστιατόριο Misu σε αφθονία. Ο υπόλοιπος χώρος, στην πλειοψηφία του, θα ήταν τόσο κενός, όσο ένας καμβάς. Ο σχεδιασμός του κτιρίου βοήθησε να γίνει αντιληπτό ότι αυτός ο χώρος, όπως και ο πρώτος, θα χωριζόταν από ένα κεντρικό πέρασμα. Θα υπήρχε ένα αρκετά μεγάλο βήμα προς τα πάνω και αυτή η περιοχή θα είχε χαμηλότερη οροφή. Πολλές φορές, κυριαρχεί η αντίληψη ότι ένα ασιατικό εστιατόριο ακολουθεί πιστά και ένα αμιγώς ασιατικό design. Εδώ δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Το interior design ακολουθεί μια αφαιρετική τεχνική και απομακρύνεται από τα κλασικά μορφώματα. Συνδυάζει την ασιατική κουλτούρα, τον μινιμαλισμό και το vintage design.

Η αφαίρεση χαρακτηρίζεται από γραμμές και σχήματα, απορρίπτει τα κλασικά μπαμπού, τα ζαχαροκάλαμα και άλλα χαρακτηριστικά, όπως η φύση και τα ασιατικά μονογράμματα. Όταν βλέπετε ένα ασιατικό εστιατόριο, συνήθως μπορείτε να το εντοπίσετε από πολύ μακριά. Στο Misu, όμως, αυτό διαφέρει. Χρησιμοποιήθηκαν στοι- χεία του κτιρίου, που θυμίζουν ρωμαϊκή εκκλησία, όπως τα βιτρό, η τοιχογραφία και άλλα, για να δημιουργηθεί μια αντιθετική αισθητική για το συγκεκριμένο ασιατικό εστιατόριο.

Ο χαλκός χρησιμοποιείται τόσο στα έπιπλα τα οποία ακολουθούν vintage γραμμές, όσο και στην οροφή. Έχουν δημιουργηθεί εντυπωσιακές κατασκευές που αναπαριστούν τις «εκκλησιαστικές» καμάρες και δίνουν μια μυστηριακή ατμόσφαιρα στο χώρο. Ο σχεδιασμός, εδώ, βρίσκεται σε συνεχή κατάσταση ροής, εξερεύνησης και εξέλιξης μέσα και έξω από νέες ιδέες και τάσεις. Αφορά επίσης την επανεξέταση παλαιότερων τάσεων, που είχαν καθοριστεί πριν από δεκαετίες και την επανερμηνεία τους με φρέσκο και σύγχρονο τρόπο. Στόχος, επομένως, ήταν η δημιουργία ενός μοναδικού στιλ design, που θα προχωρήσει πέρα από αυτό που γνωρίζουμε…

Άρθρο από το τελευταίο τεύχος του CABARE – the cafe bar restaurant – Magazine!
Μπορείτε να διαβάσετε εδώ το τεύχος: cabare.gr/food-drink-trends/cabare-magazine-summer-2021

Back to Top