MAMBA: Στηλιτεύοντας την τελειότητα στο design

Ένα εντυπωσιακό εστιατόριο- μπαρ, στο Buenos Aires στην Αργεντινή απορρίπτει την τελειότητα ως χαρακτηριστικό του interior design και προσθέτει σε αυτό σπασμένα πιάτα και ποτήρια. Και το όνομα αυτού: Mamba Bar. Το design είχε ως αφετηρία μια διαταραγμένη γαστρονομική ιδέα. Η σχεδιαστική ομάδα συνειδητοποίησε ότι οι ανάγκες του συγκεκριμένου χώρου ήταν να εντείνει τις αισθήσεις, το συνδυασμό των γεύσεων, τις μυρωδιές, που ταξιδεύουν τον νου και τις εικόνες που σαγηνεύουν.

Η ιδέα ήταν, επομένως, να προωθηθεί η γαστρονομική πρόταση, που υλοποιήθηκε μέσω ενός ονειρικού και υπονοούμενου τοπίου, που συνοδεύει τη μεγάλη γαστρονομική πρόκληση, στην οποία οι επισκέπτες καλούνται να συμμετέχουν.Όπως συμβαίνει και στη γαστρονομία, όπου ο ιδιαίτερος συνδυασμός δεν πρέπει να θέτει σε κίνδυνο τη γεύση, έτσι και η αισθητική του χώρου πρέπει να διαφοροποιηθεί και να σπάσει κάποια στεγανά, χωρίς, όμως, να χάσει τη συνοχή του. Επομένως, στο περιβάλλον και την αρχιτεκτονική του, η σύντηξη στοιχείων πρέπει να μεταφραστεί σε αρμονία.

Για το λόγο αυτό, η ιδέα ήταν να προωθηθεί ένα μεγάλο και μοναδικό κομμάτι ικανό να συνδέσει ολόκληρο το έργο, το οποίο είναι επίσης πλήρως λειτουργικό στις ανάγκες του εστιατορίου. Περιέχει σχεδόν όλες τις λειτουργίες χρήσης -όπως τα καθίσματα, την περιοχή DJ, την περιοχή υποδοχής και τη σκηνογραφία της βιτρίνας του- όλα μέσα από ένα τοπίο αφηρημένων μορφών, εμπνευσμένων από τις κλίμακες ενός μεγάλου ασπόνδυλου, που κατασκευάζονται από σίδερο και καλύπτονται από τριγωνικές σανίδες MDF βαμμένες σε μαρμάρινο οξείδιο. Μια επιλογή, που στοχεύει να σηματοδοτήσει μια σαφή σύγχρονη αισθητική γραμμή, δημιουργώντας ταυτόχρονα και έναν επιβλητικό χώρο.

Ο χώρος χαρακτηρίζεται από μοναδικά εννοιολογικά στοιχεία στη βιτρίνα του, εκτός από δύο άλλες γωνίες, που αντιπροσωπεύονται από αχρησιμοποίητα σπασμένα πιά-τα, που προσφέρουν μια καλλιτεχνική εικόνα. Όλο αυτό προσθέτει ερεθίσματα για την φαντασία των επισκεπτών του. Το εστιατόριο, επίσης, διαθέτει μια υπέροχη βιτρίνα με μια πολύ επιβλητική καλλιτεχνική πρόταση. Πρόκειται για ένα είδος πέπλου, που καλύπτει την πρόσοψη, περιορίζοντας την ορατότητα του εστιατορίου από έξω. Μοιάζει με μια «κουρτίνα» που κρέμεται από την οροφή και στην οποία καταλήγουν σπασμένα πιάτα και ποτήρια, στοχεύοντας να στηλιτεύσει την τελειότητα και να σαγηνεύσει τον επισκέπτη.

Η παρουσία της βλάστησης είναι μέρος μιας ισορροπίας των χρωματικών τόνων. Στην πίσω αυλή, το καταπράσινο τοπίο προσφέρει ένα περιβάλλον σε εξωτερικό χώρογια όσους προτιμούν να απολαύσουν μια άλλη ατμόσφαιρα. Το υλικό, που κυριαρχεί παντού είναι το ξύλο και το δέρμα. Το δάπεδο, τα έπιπλα, οι κατασκευές της οροφής είναι κατασκευασμένα από ξύλο. Τα καθίσματα καλύπτονται από δερμάτινες ταπετσαρίες σε γήινες αποχρώσεις, ώστε να συμβαδίζουν με τα υπόλοιπα υλικά. Τα χρώματα είναι σκούρα, και κυρίως αποχρώσεις του καφέ. Ο φωτισμός απαλός και θερμός, ολοκληρώνεται από ένα εντυπωσιακό led φωτιστικό που αναγράφει το όνομα του εστι- ατορίου, Mamba, σε κόκκινη απόχρωση.

Άρθρο από το τελευταίο τεύχος του CABARE – the cafe bar restaurant – Magazine!
Μπορείτε να διαβάσετε εδώ το τεύχος: cabare.gr/food-drink-trends/cabare-magazine-summer-2021

Back to Top