Maison de Verre: Γυαλί και γεωμετρία!



Το σπίτι σχεδιάστηκε για έναν πελάτη που πάσχει από προοδευτική και μη αναστρέψιμη απώλεια όρασης που θα τον οδηγούσε να βλέπει μόνο ασαφή σχήματα. Κατόπιν αιτήματός του, το φως έπρεπε να είναι τέλειο, ομοιογενές και χωρίς λάμψη.

Εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο από γυαλί, το σπίτι είναι ένα κουτί φυσικού φωτός. Η πλήρης ημιδιαφάνεια του
τοίχοι, προσόψεις και στέγη δημιουργούν ένα μοναδικό φαινόμενο στο εσωτερικό: ένα ομοιογενές και πανομοιότυπο φως σε όλα τα σημεία, μια εντύπωση κουκούλι, που το απομονώνει από τον υπόλοιπο κόσμο.

Λευκό και μαύρο το σπίτι είναι ένα ιριδίζον παραλληλεπίπεδο, με κλίση. Είναι διάτρητο από δύο διαμήκεις όγκους μαύρου γυαλιού στους οποίους είναι εγκατεστημένες οι χρηστικές λειτουργίες του σπίτι (μπάνια, αποθήκη, κουζίνα κ.λπ.).

Μπαίνει κανείς στο σπίτι από ένα προστατευμένο αίθριο που προστατεύει από τον άνεμο και από τη θέα, και μπορεί κανείς ακόμα να δει τον ουρανό: είναι ένας μεταβατικός χώρος μεταξύ εξωτερικού και εσωτερικού. Από εκεί, έχουμε πρόσβαση σε ένα σαλόνι διπλού ύψους που φιλοξενεί ένα σαλόνι, μια ανοιχτή κουζίνα και τραπεζαρία. Δύο υπνοδωμάτια – ένα από τα οποία είναι διπλού ύψους – ολοκληρώνουν τον πρώτο όροφο.

Στον πρώτο όροφο, προσβάσιμο από μια σκάλα φτιαγμένη εξ ολοκλήρου από γυαλί, υπάρχει ένα μεγάλο υπνοδωμάτιο και το μπάνιο του.

Βρίσκεται σε μια προαστιακή γειτονιά στην είσοδο της πόλης Carantec, το γυαλί σπίτι είναι ένα ασυνήθιστο αντικείμενο, αλλά η εφαρμογή του λαμβάνει υπόψη τις κανονιστικές οπισθοδρομήσεις σε σχέση με τα διαχωριστικά όρια, παρέχοντας παράλληλα χώρο εξυπηρέτησης και επιπλέον πάρκινγκ κοντά.

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στον εξωραϊσμό του χώρου, σε αρμονία με τα φυτικά είδη βρέθηκαν επί τόπου: οι υπάρχοντες φράκτες ολοκληρώθηκαν. οι χώροι στάθμευσης στην είσοδο ήταν κρυμμένο από φράκτες. φυτεύτηκαν οπωροφόρα δέντρα.

Οι τοίχοι είναι κατασκευασμένοι από διπλά πάνελ μόνωσης διάχυσης φωτός “διπλών υαλοπινάκων” (OKALUX K) μεταξύ των οποίων διέρχεται το μεταλλικό δομικό πλέγμα και γίνεται αόρατο. Αυτό το υλικό είναι τέλεια μονωτικό και προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα: Τα υφασμάτινα πάνελ που περιλαμβάνονται στην κοιλότητα του επιτρέπει την διάχυση του φωτισμού, με το φως της ημέρας να διεισδύει βαθιά στους χώρους.

Το αποτέλεσμα είναι μια άνετη και ομοιογενής ελαφριά ατμόσφαιρα που προσφέρει τα μέγιστα άνεση στην κατανόηση των εσωτερικών χώρων. Το φυσικό φως μεγιστοποιείται ενώ εξασφαλίζεται μυστικότητα. Μόνο μερικά χαμηλά διαφανή παράθυρα επιτρέπουν μια κοντινή θέα στον κήπο.

Αυτά τα πάνελ που δίνουν στο σπίτι μια γαλακτώδη λευκή και ημιδιαφανή εμφάνιση εξασφαλίζουν επίσης τέλεια ηλιακή προστασία και περιορισμός στην αντανάκλαση, η θερμομόνωση τους είναι εξαιρετική, συμβάλλοντας έτσι στον χαρακτηρισμό της λειτουργίας ως υψηλής περιβαλλοντικής ποιότητας.

Ιδιαίτερη προσοχή έχει ληφθεί με τον τεχνητό φωτισμό. Έχει σχεδιαστεί για να καταλαμβάνει το ομοιογένεια του φυσικού φωτισμού ημέρας. Η προσέγγιση ήταν να σκεφτούμε τον σχεδιασμό του φωτισμός από εσωτερική άποψη, λαμβάνοντας υπόψη τη ζωή μέσα στο σπίτι και προσπαθώντας να κάνει τον χώρο ευχάριστο στη ζωή και πρακτικό.

Η αρχή που επιλέχθηκε ήταν να αναπτυχθεί ένα σύστημα φωτισμού που να στερεώνεται στη δομή της οροφής. Αυτό συμπληρώνεται από μια σειρά περιφερειακών προβολέων ευθυγραμμισμένων κατά μήκος της πρόσοψης. Όταν πέφτει η νύχτα, το σπίτι ανάβει σαν φανάρι, εκπέμποντας ένα απαλό και διάχυτο φως.