Lap Pool House, Tinos: Aristides Dallas Architects



Με έμπνευση από τα γεωφυσικά φαινόμενα που διαμορφώνουν τον χαρακτήρα του νησιού, η κατοικία στην Τήνο αποτελεί μια επανερμηνεία της επίδρασης μεταξύ πέτρας και αέρα.

Όταν αυτά τα δύο στοιχεία βρίσκονται σε σύγκρουση μεταξύ τους, ανάλογα με το ποιο επικρατεί, το αποτέλεσμα ποικιλει. Είτε ο βράχος παραμένει άθικτος είτε δημιουργούνται κοιλότητες από πέτρινο περίβλημα, σκαλισμένες από τον άνεμο, σαν από το χέρι ενός ειδικευμένου τεχνίτη.

Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι σαφώς εμφανές στο φυσικό περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα μετατρέπεται σε φυσικό ορόσημο.

Αυτή η μινιμαλιστική κατοικία περιγράφει αυτές τις ιδιαίτερες ιδιότητες καθώς και την ταυτόχρονη σχέση έκθεσης και εσωστρέφειας, σχηματίζοντας έτσι “βράχους” φιλοξενίας και κοιλότητες σε αυτούς που αναδύονται μέσα και πάνω από το τοπίο. Ταυτόχρονα, ξεχωρίζει ανάμεσα στα χαρακτηριστικά τους τοπίου χάρη στα υλικά του, σαν μια ρωγμή στο φυσικό έδαφος. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργούνται ανεξάρτητοι χώροι σε πλήρη έκθεση, ενώ αυτοί που κατευθύνονται προς το εσωτερικό τμήμα, προστατεύονται απόλυτα. Το γραμμικό χαρακτηριστικό του νερού μεταξύ τους, εισάγει έναν επιπλέον παράγοντα- τη ρευστότητα.

Συνολικά, η κατοικία είναι μια αναφορά στις ιδιότητες των στοιχείων που συνθέτουν το φυσικό τοπίο ενώ προσπαθεί επίσης να επαναφέρει τη συνεχή αλληλεπίδραση μεταξύ των δυνάμεων της φύσης.

PROJECT: Lap Pool House
LOCATION: Tinos, Greece
YEAR: 2017
TYPE: Residential
DESIGN BY: Aristides Dallas Architects
DESIGN TEAM: Aristides Dallas, Konstantinos Stathopoulos, Afroditi Michail
STRUCTURAL ENGINEERING: Theodoros Chrysovergis, Emmanouil Roditis
E/M ENGINEERING: Evangelos Tentis
CONSTRUCTION: Aegean Construction
AWARDS: 2017 Europe 40 Under 40 Awards