KN GROUP – Τα νέα γραφεία της EDENRED

Τα νέα γραφεία της EDENRED στην Ελλάδα στεγάζονται στον δεύτερο όροφο του πρόσφατα ανακαινισμένου κτιρίου γραφείων ΗΞΗ, στην περιοχή Μοσχάτο. Το έργο αναπτύχθηκε και υλοποιήθηκε μετά τη ριζική ανακαίνιση υφιστάμενου κτιρίου, σύμφωνα με τα πρότυπα περιβαλλοντικής πιστοποίησης LEED, και τη μετατροπή του κτιρίου σε έναν αισθητικά σύγχρονο γραφειακό χώρο από την ομάδα της KN Group.

Η ομάδα της KΝ Group επέλεξε υψηλής ποιότητας και φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, σχεδίασε στοιχεία με στόχο την επαναχρησιμοποίηση υλικών του υπάρχοντος κτιρίου σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και εξόπλισε τον χώρο με τεχνολογίες υψηλής απόδοσης, στοχεύοντας στο μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Ο χώρος είναι πρώην βιομηχανικός, 840m2, με τετράγωνη ελεύθερη κάτοψη, με αραιό πλέγμα κυκλικών κιόνων, μεγάλου ύψους και με χαρακτηριστικά γραμμικά ανοίγματα περιμετρικά με ψηλή ποδιά. Οι επιρροές του υπάρχοντος κελύφους στη μοντερνιστική αρχιτεκτονική, με σαφείς γεωμετρίες, ελεύθερη θέαση και γραμμικότητα, διατηρήθηκαν και μεταφέρθηκαν στο σχεδιασμό του εσωτερικού.

Η αρχιτεκτονική προσέγγιση στοχεύει στη θέση των κύριων χώρων εργασίας περιμετρικά, δίπλα στα υψομετρικά ανοίγματα, με τρόπο που να επιτυγχάνεται βέλτιστος φωτισμός και αερισμός του χώρου καθώς και ελεύθερη πρόσβαση των χρηστών στη θέα. Ο σχεδιασμός των χώρων εργασίας στο υπερυψωμένο τμήμα βασίστηκε στη λογική του μοντέλου ανοιχτού χώρου, όπου οι διαφορετικές ομάδες εργασίας οριοθετούνται από φωτεινά διαχωριστικά, όπως πράσινες νησίδες και διαφανή διαχωριστικά με χρωματιστά πλαίσια.

Στο κέντρο του ορόφου, όλοι οι συνεργατικοί χώροι της εταιρείας συγκεντρώνονται σε μια πολυμορφική πράσινη κατασκευή με πτυσσόμενα ανοίγματα, όπου οι εργαζόμενοι μπορούν να συνομιλήσουν και να αλληλεπιδράσουν, να συναντήσουν πελάτες, να φιλοξενήσουν εκδηλώσεις και να προωθήσουν τις υπηρεσίες τους. Η δυνατότητα ανοίγματος των εξωτερικών πτυσσόμενων υαλοπετασμάτων της κεντρικής δομής σε συνεργασία με τα μεγάλα σκαλοπάτια του υπερυψωμένου τμήματος, τα οποία μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως χαμηλές βάσεις, δημιουργεί πολλαπλά σενάρια χρήσης.

Μια μεγάλη ξύλινη νησίδα, στο όριο μεταξύ του υπερυψωμένου δαπέδου και του κεντρικού χώρου, σε διαφορετικό ύψος, δημιούργησε 16 σταθμούς εργασίας και αποθηκευτικό χώρο. 

Στα κλειστά γραφεία, το πλέγμα των έγχρωμων χωρισμάτων ενσωμάτωσε γυαλί, το οποίο αφαιρέθηκε από την προηγούμενη πρόσοψη του κτιρίου και επαναχρησιμοποιήθηκε. Ένα ξύλινο δοκάρι, απομεινάρι των παρακείμενων γραμμών του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία μιας σκάλας στο χώρο. Ντουλάπια, βιβλιοθήκες με γεωμετρικά σχήματα, χρώματα και υφές δημιουργούν χώρους αποθήκευσης για σαλόνια ή πάγκους εργασίας για τους υπαλλήλους. 

Καθοριστικό ρόλο παίζουν οι χώροι διαλείμματος που είναι ενσωματωμένοι στο χώρο εργασίας, λειτουργώντας ως πόλοι αλληλεπίδρασης και  ομαδικότητας. 

Η ανθρωποκεντρική φιλοσοφία του KΝ Group και ο καινοτόμος τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει τις ανάγκες των πελατών του έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός χώρου πολλαπλών χρήσεων, ο οποίος υποστηρίζει ποικιλοτρόπως τις λειτουργίες του χρήστη, αναδεικνύοντας παράλληλα μια σύγχρονη αντίληψη των γραφειακών χώρων. 

Περισσότερες πληροφορίες: 

Αρχιτεκτονική μελέτη / Interior Design: KN Group _ Design that works

Ομάδα Μελετητών KN Group: Κωνσταντίνος Στραταντωνάκης, Δημήτρης Κολλάρος, Βάλια Παναγιώτου, Ελένη Γαλάνη, Όλγα Μάρκου

Μελέτη φωτισμού: BRIGHT Ειδικός Φωτισμός Α.Ε.

Σύμβουλος LEED: Envirosys

Κατασκευή: KN Group _ Design that works

Βιντεογράφος: Έφη Γούση

Φωτογράφος: Γιώργος Σφακιανάκης

Back to Top