Το πρώην ΕΦΚΑ γίνεται IXI Office Building

ΤοIXI Office Building αφορά την ανάπτυξη ακινήτων υφιστάμενου κτιρίου κελύφους σε σύγχρονο κτίριο γραφείων, εντός του κέντρου της Αθήνας. Το έργο αποτελείται από κτίριο τριών επιπέδων, με υπόγειο, εξωτερικό χώρο και ανάπτυξη ταράτσας. Το συνολικό GFA υπολογίζεται σε 3.500 m2, σε συνολική έκταση 2.000 m2.

Concept design:

Το έργο υλοποιείται μετά τη μεγάλη ανακαίνιση υφιστάμενου κτιρίου, που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1970. Πριν την ανακαίνιση το κτίριο κατασκευάστηκε αρχικά για βιομηχανική χρήση. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες όλα τα επίπεδα, ακόμη και οι διάδρομοι ήταν κατάμεστοι και φιλοξενούσαν το έντυπο αρχείο του ΕΣΥ (ΕΦΚΑ) και δεν ήταν ανοιχτοί στο κοινό.

Στην KN Group, μας αρέσει να δίνουμε σε κάθε έργο έναν μοναδικό, νέο χαρακτήρα, διαφορετικό από τα προηγούμενα έργα μας. Ξεκινώντας από την ονομασία του, το όνομα ΙΧΙ του κτιρίου είναι μια παλίνδρομη λέξη τόσο στην ελληνική όσο και στην αγγλική γλώσσα που αντιπροσωπεύει την ελεύθερη κίνηση που θεωρήσαμε απαραίτητο να δημιουργήσουμε στο κτίριο μετά από εκείνα τα περασμένα χρόνια ακινησίας στο εσωτερικό του. Επιπλέον, το όνομα, όταν γράφεται στα ελληνικά – ΗΞΗ- μοιάζει οπτικά με τις σαφείς γραμμές και το σχήμα της πρόσοψης του κτιρίου, ενισχύοντας συνειρμικά την οπτική του ταυτότητα.

Η ομάδα του Ομίλου KN, πιστή στην από άκρη σε άκρη προσέγγισή της σε κάθε έργο, χειρίστηκε όλες τις πτυχές αυτού του πολύπλοκου έργου εξισορροπώντας τις ανάγκες πολλών ενδιαφερομένων. Εξισορροπώντας το σχεδιασμό, την επιλογή υλικών και το φινίρισμα εκτύπωσης, χρησιμοποιώντας χρώμα, αντίθεση μορφής και υφής και αξιοποιώντας σωστά φως, δομή και χώρος Η ομάδα του Ομίλου KN εξασφάλισε ότι πολλές μάρκες συνυπάρχουν σε συνεννόηση, ενώ διατηρούν τη δική τους ταυτότητα και έχουν ένα μοναδικό περιβάλλον εργασίας προσαρμοσμένο στα μέτρα τους.

Το αποτέλεσμα είναι ένα πραγματικά μοναδικό, καινοτόμο και φιλόξενο περιβάλλον, που απευθύνεται τόσο σε εργοδότες όσο και σε εργαζομένους. Στεγασμένο στο ΙΧΙ, το Edenredha έχει βραβευτεί ως ένας από τους καλύτερους χώρους εργασίας στην Ελλάδα από το Great Place to Work®.

Τεχνική περιγραφή:
Ολόκληρο το υπάρχον κέλυφος και ο πυρήνας του κτιρίου διασώθηκαν, μειώνοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ανακαίνισης. Το αρχιτεκτονικό στυλ των προσόψεων διατηρήθηκε ως το αρχικό, ενώ εγκαταστάθηκαν θερμοπροσόψεις και νέα ενεργειακά αποδοτικά παράθυρα για την επίτευξη των καλύτερων θερμικών συνθηκών στο εσωτερικό με βάση την κλιματική ζώνη.

Το κτίριο θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος εργασίας γραφείων, με διαφορετικούς ενοικιαστές και χρονοδιαγράμματα λειτουργίας και στοχεύει στη συμμόρφωση με τα διεθνή πρότυπα για κτίρια γραφείων. Ο σχεδιασμός παρέχει ευέλικτη διάταξη σχεδίου για διαφορετικές λειτουργικές παραμέτρους και πιθανή αναδιάταξη των εσωτερικών χώρων. Κάθε κάτοψη σχεδιάζεται και επεξεργάζεται έτσι ώστε να είναι λειτουργικά ανεξάρτητη. Υπάρχει ανάγκη παρακολούθησης, ελέγχου και οργάνωσης των λειτουργιών του για την επίτευξη αποτελεσματικότητας.

Το υπάρχον τοπίο του οικοπέδου που περιβάλλει το κτίριο αποτελούνταν κυρίως από σκληρά υλικά, όπως πλακόστρωτο από μπετόν, σε συνδυασμό με μικρούς θύλακες πλούσιας βλάστησης δίπλα στον φράχτη. Η πρόταση σχεδιασμού της ομάδας KN Group για όλους τους εξωτερικούς χώρους επικεντρώθηκε κυρίως στη δημιουργία εξωτερικού ανοιχτού χώρου που ενθαρρύνει την αλληλεπίδραση με το περιβάλλον, την κοινωνική αλληλεπίδραση, την παθητική αναψυχή και τις σωματικές δραστηριότητες. Οι γύρω χώροι, οι ταράτσες και οι κοινόχρηστες εγκαταστάσεις της IXI έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν ποικίλες ευκαιρίες στο εργατικό δυναμικό της για κοινωνικοποίηση, αλληλεπίδραση, δικτύωση και χαλάρωση κατά τη διάρκεια και μετά την εργασία.

Όσον αφορά το εσωτερικό, η ομάδα του KN Group εστίασε στη δημιουργία ευχάριστων περιβαλλόντων εργασίας με θερμική και ακουστική άνεση, φυσικό φως, καλή ποιότητα αέρα και πρόσβαση σε ποιοτική θέα. Για την επίτευξη αυτών των στόχων, νέο, ενεργειακά αποδοτικό σύστημα HVAC και Εγκαταστάθηκαν μόνωση κελύφους κτιρίου για τη ρύθμιση των επιπέδων θερμοκρασίας και υγρασίας εντός του κτιρίου. Το κέλυφος του κτιρίου διαθέτει λειτουργικά παράθυρα και συστήματα HVAC, τα οποία επιτρέπουν ατομικό έλεγχο της θερμικής άνεσης. Στο κτίριο έχει εγκατασταθεί μια πλήρης γκάμα μόνιμα εγκατεστημένων μετρητών ενέργειας για την καταγραφή, καταγραφή και μετάδοση κατανάλωσης και ζήτησης ανά ενοικιαστή σε κάθε όροφο, καθώς και σε ολόκληρο το κτίριο. Όλοι οι μετρητές είναι διασυνδεδεμένοι με το κεντρικό σύστημα BMS.

Έμφαση δόθηκε στη συλλογή και χρήση ανακυκλώσιμων κατά τη διαδικασία ανακαίνισης (γυαλιά κελύφους, μάρμαρα, υλικά που υπάρχουν στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου) και κατά τη χρήση των ανακαινισμένων χώρων με τη δημιουργία ειδικών χώρων ανακύκλωσης σε όλους τους ορόφους του κτιρίου. συμπεριλαμβανομένων κάδων για ανάμεικτο χαρτί, κυματοειδές χαρτόνι, μέταλλο, γυαλί και πλαστικά.

Οι ένοικοι του κτιρίου θα έχουν μια αξιοσημείωτη ευκαιρία να βοηθήσουν στην αειφόρο ανάπτυξη στα κτίρια και στη διαδικασία να ορίσουν ένα νέο είδος χώρου εργασίας. Με την εγκατάσταση σε ένα κτίριο LEED, οι ενοικιαστές θα επωφεληθούν από την εξαιρετική ποιότητα του εσωτερικού αέρα και το άφθονο φως και τη θέα, έναν πιο υγιεινό χώρο εργασίας και βελτιωμένα εσωτερικά περιβάλλοντα για όλους τους εργαζόμενους. Επιπλέον, το IXI Office Building χρησιμοποιεί τεχνολογίες υψηλής απόδοσης που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, καταναλώνουν λιγότερο νερό και αφήνουν μικρότερο αποτύπωμα στους πόρους του πλανήτη. Μερικά από τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του κτιρίου θα γίνουν αντιληπτά αμέσως, ενώ άλλα θα υπάρχουν στα παρασκήνια.

Back to Top