Ilya Botanic Suites στην Αλόννησο



Σε ανατολικό προσανατολισμό οικοπέδου στη Στενή Βάλα, που βρίσκεται ανάμεσα στο άγριο και φυσικό τοπίο των Βορείων Σποράδων, κατασκευάστηκε το 2018 ένα πλαίσιο από οπλισμένο σκυρόδεμα 3 επιπέδων, βάσει προηγούμενης οικοδομικής άδειας. Σε αυτόν τον «καμβά», απέναντι από το προστατευμένο και γεμάτο αρχαία ναυάγια θαλάσσιο πάρκο του νησιού, ζητήθηκε από τη δημιουργική ομάδα να υλοποιήσει ένα πρωτότυπο boutique ξενοδοχείο 340 m2 / 6 suites με όσο το δυνατόν λιγότερη παρέμβαση στον υπάρχοντα «σκελετό».

Η πρόθεση ήταν το νέο ξενοδοχείο να αναφέρεται στο sza της Αλοννήσου. Η ιδέα του έργου βασίστηκε πιο συγκεκριμένα στα θεραπευτικά βότανα που ξεπερνούν τα 6.000 είδη. Το νησί της Αλοννήσου φιλοξενεί επίσης τη Διεθνή Ακαδημία Κλασικής Ομοιοπαθητικής.

Ως αποτέλεσμα, ήρθε η δημιουργία ενός κτηρίου – βοτανικού κήπου – με ενδημικά φυτά και βότανα του νησιού. Ο κήπος έχει αναπτυχθεί σε 4 επίπεδα-3 από τα οποία επεκτείνονται στο ισόγειο του κτιρίου και το τέταρτο στον πρώτο όροφο του-, όλα προσβάσιμα από τους επισκέπτες, ενεργοποιώντας τις αισθήσεις του επισκέπτη (όραση-οσμή-αφή). Μιλάμε για ένα ξενοδοχείο με χώρο αίσθησης.

Η σύνδεση του νέου κτιρίου με το άμεσο περιβάλλον του και συγκεκριμένα με την παραλία της Γλύφας, η οποία απέχει μόλις 50 μέτρα, με τα κρυστάλλινα νερά και τα λευκά βότσαλα, επιτυγχάνεται με τη χρήση ανοιχτόχρωμου και λεπτόκοκκου δαπέδου από τετράζο- και στα δύο επίπεδα του κτιρίου, φιλικό προς χρήση «ξυπόλυτο» υλικό.

Σε όλες τις σουίτες το «στοιχείο του νερού» υπάρχει με τη μορφή μικρών πισινών ή τζακούζι. Ταυτόχρονα, προσφέρεται μια ευρεία άποψη από το εσωτερικό όλων των σουιτών τόσο στη Δύση όσο και στην Ανατολή.

Η απαραίτητη σκίαση για τα μεγάλα δυτικά ανοίγματα του κτιρίου επιτυγχάνεται με μια δευτερεύουσα πρόσοψη από κάθετες ξύλινες περσίδες, οι οποίες αφενός προστατεύουν από τον «σκληρό» ήλιο της δυτικής Μεσογείου, ενώ ταυτόχρονα οι εναλλαγές «ανοιχτόχρωμης» σκιάς κατά τη διάρκεια της μέρας δημιουργεί ένα χαρούμενο εφέ παιχνιδιού στους εσωτερικούς χώρους της. Τα κάθετα ξύλινα στοιχεία δεν χρησιμοποιούνται μόνο ως φίλτρα για τον ήλιο αλλά και σε διαφορετική πυκνότητα ως χωρίσματα των εξωτερικών χώρων και των μπαλκονιών των σουιτών, ενώ σε άλλες περιπτώσεις αυτά τα στοιχεία «λυγίζουν» δημιουργώντας εξωτερικούς πάγκους καθισμάτων.

Architecture: Praxitelis Kondylis
Project management: Panagiotis Karras
Design team: Danae Siaveli, Michael Pantazis
Lighting design: Site-Specific
Landscape design: Archetopo / Landscape Urbanism
Construction: Α31 ARCHITECTURE CONSTRUCTION
Construction Supervision: Panagiotis Karras, Praxitelis Kondylis
Plan Area: 400m²
Total area: 340m²
Spot: Steni Vala, Alonissos, Greece
Year of completion: 2019
Photographer: Alvaro Valdecantos
Awards_Distinctions: 2020 Award in the category “Public and Commercial Architecture” BIG SEE ARCHITECTURE AWARDS, Ljubljana 2020

Πηγή: a31.gr