illy KAFEA S.A.: Τα γραφεία στην Αττική



Βρίσκεται στην Παιανία της Ανατολικής Αττικής και καταλαμβάνει ένα οικόπεδο 12.000 τ.μ. μεγάλης στρατηγικής σημασίας, λόγω της γειτνίασής του με την αιχμή της εθνικής οδού Αττικής Οδού και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Ως εκ τούτου, ο πελάτης, η illy KAFEA S.A. – που ήταν το ελληνικό υποκατάστημα της παγκοσμίου φήμης εταιρείας καφέ – ζήτησε τη δημιουργία ενός κυρίαρχου και αναγνωρίσιμου κτιρίου. Ταυτόχρονα, ο αρχιτέκτονας σκόπευε να διατηρήσει την εξαιρετική απλότητα στη σύνθεση, καθιερώνοντας ταυτόχρονα βαθιές έννοιες άνεσης, τεχνολογίας, χαλάρωσης και αναπαράστασης της μάρκας.

 

Οι κύριοι στόχοι της σύνθεσης της νέας δομής ήταν:

1. Ενσωμάτωση του κτιρίου στο φυσικό του περιβάλλον.
2. Εφαρμογή στρατηγικών βιώσιμης αρχιτεκτονικής κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού, της κατασκευής και της λειτουργίας του έργου, ώστε να παρέχει συγκεκριμένα οφέλη τόσο στον ιδιοκτήτη του κτιρίου όσο και στους ενοίκους του κτιρίου, όπως: Μείωση του κόστους συντήρησης/αντικατάστασης κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής του κτιρίου, Εξοικονόμηση ενέργειας, Βελτίωση της υγείας και της παραγωγικότητας των εργαζομένων, Μείωση του κόστους που σχετίζεται με την αλλαγή διαμορφώσεων χώρου, Καθιέρωση μεγαλύτερης ευελιξίας σχεδιασμού.
3. Δημιουργία κτιρίου που ικανοποιεί τις ανάγκες και τα υψηλά πρότυπα αισθητικής που συνδέονται με την ιταλική εταιρεία καφέ illy.

Το κτίριο αποτελείται από δύο κύριες λειτουργικές οντότητες, τα γραφεία της εταιρείας, που καλύπτουν επιφάνεια 800μ² και την τεράστια περιοχή εφοδιασμού συνολικής επιφάνειας 1.500μ², τα οποία συνδέονται άμεσα και αποτελούνται από έναν ενιαίο και συμπαγή όγκο μιας προκατασκευασμένης χαλύβδινης κατασκευής.

Τα πάνελ αλληλοσύνδεσης με επένδυση από ατσάλι Corten ενσωματώνονται στις προσόψεις του κτιρίου γραφείων. Η ηλιακή κίνηση μελετήθηκε διεξοδικά και οι επιφάνειες με τζάμια προστατεύθηκαν ανάλογα με σκίαση πάνελ Corten με λέιζερ. Οι σκουριασμένες προσόψεις από χάλυβα Corten ενσωματώνονται πλήρως με το πεδίο των ελαιόδεντρων που βρίσκεται μπροστά από την περιοχή, ενώ το καστανό χρώμα των ατσάλινων πάνελ μοιάζει με το χρώμα των ψημένων κόκκων καφέ, που είναι το κύριο προϊόν που αποθηκεύεται στο κτίριο.

Architecture: Praxitelis Kondylis
Structural engineering: Joanna Seraskeri
Mechanical engineering: Argiris Kayanas Construction: J. Seraskeri Constructions
Plan area: 12.000m²
Building area: 2.300m² Spot: Peania, East Attica, Greece
Year of completion: 2012
Photographer: Yiannis Hadjiaslanis Awards _ Distinctions:
2012 Distinction at the 7th Biennale of Greek Young Architects, Hellenic Institute of Architecture

Πηγή: a31.gr