HIROKI: ιαπωνική κουζίνα & βιομηχανικό design

Εγκατεστημένο στην ιστορική γειτονιά του Fishtown, στη Φιλαδέλφεια, το HIROKI είναι ένα εντυπωσιακό εστιατόριο με δροσερό ιαπωνικό concept, που συνδυάζει τη νοσταλγία, τα έθιμα και την κουζίνα της χώρας.

Το εστιατόριο αποτελεί μια σύγχρονη εισαγωγή στο πλαίσιο του βιομηχανικού παρελθόντος της πόλης Fishtown. Πρόκειται  για μια ακόμη επέκταση του αναγνωρισμένου brand Wm. Mulherin’s Sons Restaurant & Hotel, η οποία παρουσιάζει μια εντελώς μοναδική εμπειρία φιλοξενίας στην τοποθεσία. Βαθιά ριζωμένο στην ιαπωνική παράδοση και τεχνική, το μενού εποπτεύεται από τον εξαιρετικό Ιάπωνα σεφ, Hiroki Fujiyama, που προηγουμένως επόπτευε το Morimoto της Φιλαδέλφειας για περισσότερα από 10 χρόνια. Το φαγητό και η εμπειρία αντιπροσωπεύουν την εξέλιξη της αυθεντικότητας.

     

Το HIROKI ξεκινάει με αρκετά παραδοσιακά πιάτα, τα οποία εστιάζουν στα τοπικά προϊόντα και τα λαχανικά. Κάθε πιάτο είναι προσεκτικά συνδυασμένο με ένα συγκεκριμένο ποτό, προσεκτικά επιλεγμένο από διαφορετικά στυλ και ποιότητες που μπορούν να βρεθούν σε ολόκληρη την Ιαπωνία. Η προσέγγιση του εστιατορίου εστιάζει στην τέχνη της omotenashi, τονίζοντας την αρμονία και την προσοχή στη λεπτομέρεια, και προσπαθεί να προβλέψει τις ανάγκες του επισκέπτη για την ενίσχυση της συνολικής εμπειρίας φιλοξενίας.

Σχεδιασμένο από το αρχιτεκτονικό γραφείο, με βάση την Φιλαδέλφεια, Methid Co., η έμπνευση αντλήθηκε από τον τρόπο ζωής της Γκιόν, μιας περιοχής στο Κιότο. Το πάθος της ομάδας design είναι ριζωμένο σε φυσικά υλικά, με μια ζωντανή ευαισθησία για να δημιουργήσει μια μέθοδο αφήγησης.

   

Βαθιά ριζωμένη σε περισσότερα από 1.000 χρόνια απόψεων αισθητικής, από τους εξωτερικούς χώρους έως τους εσωτερικούς, η Method Co. συνθέτει ένα άνετο αλλά εξελιγμένο μινιμαλιστικό περιβάλλον, που ενσωματώνει μονοχρωματικά χρώματα, ξυλεία και ανακαινισμένα δάπεδα από ξύλο “τικ” από τη Νοτιοανατολική Ασία, για την καλλιέργεια φυσικής ροής ενέργειας σε όλο το χώρο.

Η πρόσοψη του κτιρίου, δομημένη από ακατέργαστο σκυρόδεμα και μια προεξέχουσα οθόνη πλέγματος, δίνει έμφαση στην πόρτα εισόδου, σε σχήμα κύκλου, που έγινε εξ ολοκλήρου με το χέρι χρησιμοποιώντας την αρχαία ιαπωνική τεχνική του Yakisugi, μια μέθοδο συντήρησης του ξύλου.

Στο εσωτερικό του, μια ουρά από ακατέργαστο σκυρόδεμα, χάλκινες προθέσεις και κομψή πέτρα δίνει έμφαση στα αισθησιακά ιαπωνικά σχεδιαστικά στοιχεία, από υφαντό ανώτατο όριο πάνω από τον προθάλαμο εισόδου μέχρι την παραδοσιακή επίπλωση που θυμίζει ένα Machiya, ένα παραδοσιακό ξύλινο αρχοντικό.

Οι ξεθωριασμένοι τόνοι του τοίχου, η οροφή είναι εκτεθειμένη, οι γλυπτές δοκοί και τα υαλότουβλα είναι ισορροπημένα από τους αρμονικούς τόνους και τις επιφάνειες. Τα χρώματα που κυριαρχούν αφορούν κυρίως τις αποχρώσεις του καφέ και του γκρι. Τα τραπέζια βρίσκονται τοποθετημένα σε σειρά, θυμίζουν έναν τεράστιο πάγκο, που οι επισκέπτες μπορούν να νιώσουν μια μεγάλη παρέα και να μοιραστούν την ίδια εμπειρία. Οι τοίχοι είναι γκρίζοι και διακοσμούνται με ιδιαίτερους πίνακες οι οποίοι φωτίζονται σαν να βρίσκονται σε γκαλερί.

Ο φωτισμός συνολικά, είναι χαλαρός και όσο το δυνατόν περιορισμένος. Αν μπορούσε να τοποθετηθεί το HIROKI στο πλαίσιο ενός συγκεκριμένου στυλ design, σίγουρα θα κατηγοριοποιούνταν ως βιομηχανικό design. Εκτεθειμένες κολώνες από σίδερο, χρώματα που παραπέμπουν στη βιομηχανία, και ο τεχνητός φωτισμός εντάσσονται στο εύρος αυτού του στυλ διακόσμησης.

Το εστιατόριο HIROKI φέρνει στην περιοχή την πρώτη ξεχωριστή μαγειρική εμπειρία βυθισμένη στον ιαπωνικό πολιτισμό, διατηρώντας ταυτόχρονα την αυθεντικότητα του Fishtown, συνδυασμένο με το εμπνευσμένο design. Η γειτονιά, ιστορικά ένα κέντρο για τον κλάδο της αλιείας, έχει σήμερα ανθίσει σε κορυφαία δημιουργική και μαγειρική Μέκκα.

 

Άρθρο από το τεύχος “Καλοκαίρι 2020” του

CABARE – Cafe Bar Restaurant Magazine,

Περιοδικό για τον επαγγελματία της Καφεστίασης.

Πατήστε εδώ για να το διαβάσετε δωρεάν:

https://cabare.gr/food-drink-trends/cabare-magazine-summer-2020/

Back to Top