HELIOS Restaurant, Βουλιαγμένη / k-studio



Αυτό το έργο βρίσκεται στο Four Seasons Astir Palace Hotel, στην περιοχή της πισίνας Nafsika Hotel, με μέρος του να βρίσκεται μπροστά από το κτίριο του ξενοδοχείου, παράλληλα με την πισίνα και να κοιτάζει προς τη θάλασσα, και το άλλο να βρίσκεται κάθετα σε αυτό, σε σχήμα L σε στροφές στην πισίνα και πιο κοντά στη θάλασσα.

Η πρώτη δομή, πλησιέστερα στο ξενοδοχείο, είναι το εστιατόριο και το μπαρ για το οποίο ζητήθηκε να παρέχονται θέσεις για 180 καλύμματα, τοποθετημένα σε ζώνες σαλονιού, χαμηλής τραπεζαρίας και τυπικού φαγητού. Οι διαχειριστές του Four Seasons ήθελαν αυτό το μέρος να είναι τόπος χαλάρωσης όσο και εστιατόριο και μπαρ.

Η αρχιτεκτονική ομάδα ήθελε η ταυτότητα των χώρων να αποτελεί συνέχεια της μοντερνιστικής αρχιτεκτονικής του υπάρχοντος κτηρίου του ξενοδοχείου, ένα εμβληματικό κτίριο με ισχυρό ορθογώνιο πλέγμα. Χρησιμοποιήθηκε αυτό το πλέγμα ως οδηγό για τη χωροθέτηση των χώρων και το επεκτάθηκε μέσα στο κτίριο, τοποθετώντας μια πέργκολα πάνω του για να δημιουργηθεί χώρος ελεύθερης ροής κάτω και δίπλα στην πισίνα και αποφεύγοντας κάθε ανταγωνισμό με το κτίριο πίσω του.

Η λευκή πέργκολα αλουμινίου σέβεται το πλέγμα και ενσωματώνεται με τη γραμμική, ορθογώνια ταυτότητα του κτιρίου. Η κατασκευή της πέργκολας από αλουμίνιο της επιτρέπει να αντέχει στο παραθαλάσσιο περιβάλλον, αλλά σημαίνει επίσης ότι είναι οπτικά πολύ ελαφρύτερο από το κτίριο, όπως ένα σκίτσο πάνω του. Αυτή η πέργκολα έγινε γρήγορα μια ακολουθία πέργκολων με ποικίλα ύψη για να επιτρέψει μια διάκριση μεταξύ καθενός και δημιουργώντας ζώνες κάτω από αυτές.

Με το design δημιουργήθηκαν δύο πυρήνες: ένα μπαρ φαγητού και ένα μπαρ ποτών. Αυτά τα δύο σημεία έλξης έχουν διαφορετικούς τύπους καθισμάτων εκατέρωθεν και κυκλοφορία ελεύθερης ροής και οπτική σύνδεση μεταξύ τους, επιδεικνύοντας την έντεχνη δημιουργία και παρουσίαση φαγητού και ποτού που αποτελεί την υπογραφή της μάρκας Four Seasons.

Το πάτωμα χωρίζει το πλέγμα των πέργκολων στο μισό, δημιουργώντας μικρότερες περιοχές σε διαφορετικά ύψη για να επιτρέψει την άνεση μέσα στο άνοιγμα. Έτσι, ενώ η πέργκολα συνδέει το χώρο, το πάτωμα τον χωρίζει. Μια ακολουθία κρεμασμένων κουρτινών δημιουργεί ένα εφήμερο όριο μεταξύ των ζωνών, προσθέτει παιχνιδιάρικη κίνηση στους χώρους και μια απαλή αίσθηση ιδιωτικότητας.

Στο κοκτέιλ μπαρ και στο γύρω σαλόνι του, το πάτωμα σπάει και χύνεται στην παραλία μπροστά, δημιουργώντας μικρές περιοχές χαλαρών καθισμάτων με πυροσβεστήρες, για ακόμη πιο περιστασιακές συγκεντρώσεις. Έχει ληφθεί ιδιαίτερη προσοχή για να ενσωματωθούν τα υπάρχοντα δέντρα και οι σχηματισμοί βράχων ενσωματώνοντας έτσι το κτίριο καλά στον χώρο.

Η συνολική εντύπωση είναι μια κομψή λευκή δομή που τιμά το σχέδιο, τον χαρακτήρα και το ήθος του παρακείμενου κτιρίου, επεκτείνοντας τη φορμαλιστική αρχιτεκτονική του σε έναν πιο διαγραμματικό χώρο, γεμάτο φως και κίνηση.

Πηγή: k-studio.gr