Σειρά επαφών για την προώθηση του επενδυτικού project : “Harmony Hills” πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για την ύψους 370 εκατ. ευρώ επένδυση στους Δελφούς, που αποτελεί τη δημιουργία του «Πολυθεματικού Πάρκου Δεσφίνας». Πραγματοποιήθηκαν 17 συναντήσεις με διαχειριστές funds, ενώ εξασφαλίστηκε και η συμμετοχή-στήριξη στην ολοκλήρωση της επένδυσης της ομογενειακής κοινότητας της Αμερικής. Ειδικότερα, στο πλαίσιο των παρουσιάσεων στη Νέα Υόρκη ενημερώθηκαν επιχειρηματίες της ομογένειας των Η.Π.Α. και του Καναδά και η ελληνορθόδοξη εκκλησία της Αμερικής.
Σημειώνεται ότι συντονιστικό ρόλο στην ανάπτυξη του «Πολυθεματικού Πάρκου Δεσφίνας» έχουν η εταιρεία Mentor.SA με το αρχιτεκτονικό γραφείο Giamakos Architects. Υπογραμμίζεται ότι το Πολυθεματικό Πάρκο Δεσφίνας “Harmony Hills”, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ΣΔΙΤ στην Ελλάδα με κατεύθυνση την τουριστική ανάπτυξη και τον πολιτισμό και αναφέρεται στο όραμα του Άγγελου Σικελιανού και της συζύγου του Εύας Πάλμερ – Σικελιανού για την ΔΕΛΦΙΚΗ ΙΔΕΑ και τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πνευματικού κέντρου στους Δελφούς.
Ο Αρχιτέκτων Σωτήρης Γιαμάκος, επικεφαλής της ομάδας μελέτης , με την επιστροφή του στην Ελλάδα δήλωσε: «Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι με την εξέλιξη της προβολής του έργου των Δελφών, καθώς παρά τα γνωστά προβλήματα στο χώρο των επενδύσεων στην Ελλάδα, συναντήσαμε ανθρώπους πρόθυμους τόσο να μας ακούσουν αλλά και να μας καθοδηγήσουν για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα. Βρεθήκαμε εκεί για να δείξουμε πως η Ελλάδα, τη δύσκολη αυτή περίοδο της κρίσης, αντιστέκεται με όραμα και δημιουργία, να κάνουμε γνωστό το έργο σε ενδιαφερόμενους επενδυτές αλλά κυρίως να ακούσουμε τις απόψεις των επενδυτών. Κυρίως να ακούσουμε. Για το πώς θα στραφούν οι αγορές προς την Ελλάδα, που βλέπουν εμπόδια και τι ακριβώς θα ήθελαν να αλλάξει στη χώρα μας για να τοποθετήσουν χρήματα εδώ. Ζητούν πολιτική σταθερότητα, γρήγορη δικαιοσύνη, σταθερό φορολογικό καθεστώς και νόμισμα, καθώς και ξεκάθαρες διαδικασίες αν είναι δυνατόν περαιωμένες πριν τη τοποθέτηση κεφαλαίων, ώστε να διασφαλιστούν οι επενδύσεις». Όπως προσθέτει ο κ. Γιαμάκος, : «αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα λόγω θέσης, κόστους και προοπτικών απόδοσης, θα ήταν μια ελκυστική αγορά».
Η αρχιτέκτων Φωτεινή Γιαμάκου, επικεφαλής της Giamakos Architects επεσήμανε στους επενδυτές τα πλεονεκτήματα του έργου στους Δελφούς και ιδιαίτερα τα βασικά στοιχεία ωρίμανσης του έργου έτσι ώστε το μεγαλύτερο κομμάτι της γραφειοκρατίας των αποφάσεων – εγκρίσεων να είναι ήδη διεκπεραιωμένο. Στους Δελφούς έχει γίνει πολυετής εργασία από τη Mentor SA προς αυτή τη κατεύθυνση. Υπάρχει ΦΕΚ για το χωροταξικό, ενώ ο Δήμος συμμετέχει με νομικό σύμβουλο στα θέματα του ΣΔΙΤ».
Το έργο
Το έργο “Harmony Hills” μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την ανέγερση Πανεπιστημίου, Σχολής Καλών Τεχνών, Πάρκου Τέχνης και Γνώσης, Κέντρου Καινοτομίας – Τεχνολογίας, Πλανητάριο, ξενοδοχεία, Τουριστικά Χωριά, Κέντρο Τουρισμού Υγείας, Πάρκα λιμνών, Βοτανικό κήπο, κ.λ.π, τα οποία παρουσιάζονται στο τεύχος της αναλυτικής μελέτης (www.bim-cad.info/mentor). Σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Giamakos Architects για τη Mentor S.A. και αφορά τη Β’ φάση του έργου (Master Plan), την ανάλυση και το σχέδιο γενικής διάταξης της περιοχής, το διερευνητικό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και την προβολή της επένδυσης, καθώς φαίνεται στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Δεσφίνας που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 483/31-12-2013.
Εμπνευστές για την υλοποίηση του Πολυθεματικού Πάρκου Δεσφίνας στους Δελφούς το 2002 είναι ο Σοφοκλής και η Ουρανία Διακογιάννη, βασικοί μέτοχοι της Mentor S.A. Το δυναμικό του Πάρκου αναφέρεται σε φιλοξενία 10.000 επισκεπτών, ενώ υπάρχει μέριμνα για εκδηλώσεις 25.000 ατόμων. Οι ενότητες αναπτύσσονται γύρω από μια τεχνητή λίμνη, σε μια συστοιχία λόφων που την περιβάλλουν. Ακολουθεί το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, το οποίο διερευνά μια ευρύτερη περιοχή 4.000 στρεμμάτων και τη δυνατότητα σύνδεσης του Πάρκου με τον πολεοδομικό ιστό της Δεσφίνας.
Οι παρουσιάσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα της Mentor.SA θα συνεχιστούν σε ολόκληρο τον κόσμο.
Πληροφορίες και πλήρη παρουσίαση του έργου θα βρείτε στην ιστοσελίδα: http://www.bim-cad.info/mentor