Eco-Hotel, Τήνος / doxiadisplus



Αυτό το ξενοδοχείο στοχεύει οι επισκέπτες να βιώσουν το νησί και τις μοναδικές του ιδιότητες άμεσα, όχι σαν θέαση από απόσταση. Έτσι, το ξενοδοχείο έπρεπε να παρέχει μια σύγχρονη εκδοχή των υπαρχουσών γεύσεων και αισθήσεων, μέσω διακριτικής αρχιτεκτονικής και όχι αρχιτεκτονικής που επιβάλλεται και υπερισχύει της φύσης.

Για να χωρέσει ένα σχετικά μεγάλο πρόγραμμα σε ένα όμορφο οικόπεδο χωρίς να διαταραχθεί η ακεραιότητά του, η στρατηγική χρησιμοποιεί στοιχεία που βρίσκονται σε αυτό το κυκλαδίτικο νησί: την υπάρχουσα δημοτική αρχιτεκτονική με τα αγροτικά σπίτια και τους περιστερόνες που κολλάνε ή φωλιάζουν σε ένα σύστημα των ταρατσών με έναν ιδιότυπο τρόπο, δημιουργώντας ένα ρυθμό και χρόνο συγκεκριμένο για το νησί.

Η βλάστηση, η υφή και το χρώμα του γύρω τοπίου και του κτιρίου, η παλέτα των ελιών, της πέτρας, των βοτάνων και των άγριων χόρτων διατηρείται και δουλεύεται.

Οι όγκοι χωρίζονται για να ταιριάζουν με την κλίμακα της αρχιτεκτονικής του νησιού χρησιμοποιώντας την κυβική παλέτα της δημοτικής γλώσσας για να συνδυαστεί με το περιβάλλον. Οι υπάρχουσες βεράντες χρησιμεύουν ως δομικό στοιχείο και οι όγκοι αλληλοσυνδέονται με αυτές.

Πολλές από τις χρήσεις είναι κρυμμένες πίσω από τους τοίχους της βεράντας, έτσι ώστε τα υπόλοιπα κτίρια που εμφανίζονται στο τοπίο να ελαχιστοποιούνται.

Πλησιάζετε από την κορυφή, περνάτε από το παρκέ πάρκινγκ και φτάνετε στο κτίριο της ρεσεψιόν. Από εδώ κατεβαίνετε στον χώρο τέχνης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανεξάρτητα για διάφορες χρήσεις ή να είναι η ανοιχτή μετάβαση στο εστιατόριο. Από αυτό το επίπεδο μπορείτε επίσης να φτάσετε στο σπα του ξενοδοχείου, το οποίο είναι χωμένο στον βράχο.

Λίγα μόλις βήματα παρακάτω, χωρισμένα αλλά οπτικά συνδεδεμένα, βρίσκετε τον χώρο της πισίνας, τον δεύτερο μεγάλο δημόσιο χώρο του ξενοδοχείου. Κάτω από αυτό, τα δωμάτια και οι βίλες είναι διασκορπισμένα στο οικόπεδο σε διαφορετικές πυκνότητες, δίνοντας έτσι ιδιωτικότητα και ανεξάρτητη πρόσβαση σε κάθε έναν από τους τόμους. Η θέα στη θάλασσα δεν είναι ακριβώς μπροστά από την τοποθεσία αλλά στο πλάι. Έτσι οι όγκοι του κτιρίου αποφεύγουν τα αντιαισθητικά παράθυρα στο μπροστινό μέρος, αλλά είναι ανοιχτά στο πλάι προς τη θέα.

Πηγή: doxiadisplus.com