BOATYARD HOTEL, JIANGSU

Το WJ STUDIO προσφέρει την απόλυτη αρμονία στον εσωτερικό χώρο.

Η εικόνα ενός ποταμού, μια μουντή και βροχερή μέρα στο Jiangnan, αποτελεί μια ονειρική σκηνή. Ο άνεμος πνέει κατά μήκος της όχθης του ποταμού και ο βιότοπος της προκυμαίας, βγαλμένος από παραμύθι, ξεδιπλώνεται σιγά-σιγά μπροστά στα μάτια σου. Στο χωριό Shanwan στην περιοχή Wujiang, στο Suzhou, η ηρεμία της ειδυλλιακής πόλης, ο ήσυχος ποταμός και ο ιστορικός πολιτισμός συνδυάζονται. Το Boatyard Hotel βρίσκεται σε αυτό το χωρικό τοπίο. Τα κυματιστά κτίρια με την μαύρη οροφή είναι σαν τις βάρκες που μαζεύονται και αγκυροβολούν στην ακτή. Το WJ STUDIO προσφέρει την απόλυτη αρμονία ανάμεσα στον εσωτερικό και τον εξωτερικό χώρο.

Διάλογος χρόνου και χώρου

Η σωστή αρχιτεκτονική μεγαλώνει με φυσικότητα, λογικά και ποιητικά στο περιβάλλον της. Ένας τρισδιάστατος χώρος αγκαλιάζει τα πράγματα που μεγαλώνουν, εξελίσσονται και διασταυρώνονται, ενώ ο χρόνος κυλάει σαν ποτάμι. Οι εικόνες που συλλαμβάνει κανείς κάθε στιγμή είναι στιγμιαία εικόνες – η φύση, το φως και το τεχνητό σχέδιο συναντώνται στη διασταύρωση του χώρου και του χρόνου.

Ένα πλωτό νησί με μερικά «νεκρά» δέντρα απλώνεται σαν να καλωσορίζει και να περιγράφει λεπτομερώς το πέρασμα του χρόνου. Το κτίριο του ξενοδοχείου είναι ενσωματωμένο με το γύρω φυσικό τοπίο. Οι ψηλές και οι χαμηλές τοξωτές στέγες σχηματίζουν μια αποικία, όπως και τα πλοία που ελλιμενίζονται στην προκυμαία. Όταν ο επισκέπτης μπει μέσα, αντικρίζει μια ελαφρώς τοξωτή γέφυρα και μια βάρκα δεμένη στο πλάι. Το φως χύνεται από τον φεγγίτη του θόλου σε μια ηλιόλουστη μέρα και χαράσσεται στην πέτρινη πλάκα.

Όταν βρέχει, οι σταγόνες του νερού συνεχίζουν να πέφτουν στο θόλο και οι γραφικοί βράχοι και ο μοναδικός ήχος και το χρώμα του Jiangnan αποκαλύπτονται μόνο σε αυτήν την περιοχή. Αφού προσπεράσει κανείς τη γέφυρα, τα μεγάλα παράθυρα από το δάπεδο μέχρι την οροφή ανοίγουν το μάτι του επισκέπτη, προσφέροντας μοναδική θέα στο φυσικό περιβάλλον. Ένα παγκάκι με προσεκτικά χωνευτό μοτίβο νερού προσκαλεί τους επισκέπτες να καθίσουν και να παρακολουθήσουν το νερό, τα δέντρα και τα σύννεφα στην άλλη πλευρά του απομονωμένου νησιού.

Το κυκλικό περίγραμμα είναι σαν να κάθεσαι σε μια βάρκα και να κοιτάς έξω, αδειάζοντας το μυαλό από οτιδήποτε το απασχολεί, απαλλαγμένο από περισπασμούς και προσωρινά απομονωμένο από τις υποθέσεις του κόσμου. Όταν οι άνθρωποι κάνουν βόλτες στον παραλιακό δρόμο, ο διάδρομος είναι ένα μέρος για χαλάρωση, ενώ προσφέρονται ένα καφέ και μπαρ με βιβλία. Σαν μακρύς κύλινδρος, ο οριζόντιος χώρος και η τοξωτή οροφή καταλαμβάνουν ένα προς ένα το τοπίο της όχθης του ποταμού, με το πρωινό φως και το ηλιοβασίλεμα και τη γέφυρα να εκτείνεται στο νερό.

Όταν ζει κανείς στη φύση, είναι συνδεδεμένος με τη γη και η καρδιά του γεμίζει από γαλήνη και ηρεμία. Ακριβώς όπως η καλλιτεχνική δημιουργία του «αγκυροβολημένου σκάφους» στο ξενοδοχείο εκφράζει μια ημιβυθισμένη κατάσταση, στόχος του ξενοδοχείου είναι όλοι οι επισκέπτες που φτάνουν σε αυτό να μην περιπλανιούνται πλέον σαν “χαμένοι” και να αποκτούν επιτέλους την πολυπόθητη ηρεμία τους. Ο χώρος προχωρά από έξω προς τα μέσα και από μέσα προς τα έξω, καθώς γίνεται ένας συνεχής διάλογος ανάμεσά τους. Το δωμάτιο με θέα στην όχθη του ποταμού προσφέρει πανοραμική θέα στην προκυμαία. Σε αυτό, οι άνθρωποι μπορούν να απολαύσουν το ηλιοβασίλεμα με τη σκιά των δέντρων και τις αντανακλάσεις των κυμάτων.

Ο χώρος των δωματίων -από τον πρώτο όροφο μέχρι τον δεύτερο όροφο- μοιάζει με την κορύφωση ενός ταξιδιού, οδηγώντας τους ενοίκους προς τα πάνω με μεγάλο ενδιαφέρον. Το φως εισέρχεται μέσα από τις σχισμές, δημιουργώντας μια «φωτεινή γραμμή» προς το εσωτερικό. Τα δωμάτια του δεύτερου ορόφου διατηρούν τις ψηλές θολωτές οροφές τους, που καλύπτονται από ένα φουαγιέ, και στη συνέχεια έχουν ένα οριζόντιο άνοιγμα στη διάταξη του δωματίου. Τα ψηλά και φαρδιά παράθυρα από το δάπεδο μέχρι την οροφή είναι αρκετά για να ενσωματώσουν το εξωτερικό τοπίο στο εσωτερικό.

Ένα κάθισμα μπροστά στο παράθυρο, ένα φλιτζάνι τσάι…
Όλα καταλήγουν σε μια γαλήνια στιγμή.

Άρθρο από το Περιοδικό Hotel Design Φθινόπωρο-Χειμώνας 2023, No.33
Μπορείτε να διαβάσετε εδώ το τεύχος:
https://www.hoteldesign.gr/hotel-design-trends/hotel-design-magazine-and-guide-winter-2023/

Back to Top