BARANGA: παλιά αποθήκη μεταμορφώθηκε σε cafe

της Ειρήνης Μήττα και της Μαρίνας Παπαμιχάλη

Το all day cafe bar “Baranga” συνέθεσε το όνομά του από την παλιά αποθήκη που υπήρχε πριν την κατασκευή του καταστήματος, σε σχέση με τη νέα του ιδιότητα. Πρόκειται για μια επανάχρηση κτιρίου στα νοτιοανατολικά προάστια της Αττικής. Ο σκελετός του κτηρίου είναι μεταλλικός και ο τύπος της κατασκευής ξηρά δόμηση . Κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού αποφασίστηκε κάποια από τα μεταλλικά στοιχεία του κτηρίου να αξιοποιηθούν και να παραμείνουν εμφανή στο χώρο. Η αισθητική διαμόρφωση, έχει κύριο χαρακτηριστικό τη χρήση και ένταξη vintage επίπλων και αντικειμένων, προσαρμοσμένα στις σημερινές ανάγκες. Για να ολοκληρωθεί η σύνθεση του χώρου, έχουν χρησιμοποιηθεί στοιχεία από τα μέσα του 18ου αιώνα στη Βρετανία, καθώς και από τη Σκανδιναβία της δεκαετίας του 1940. Ειδικότερα, οι βρετανικές επιρροές εντός του χώρου εμφανίζονται στις ταπετσαρίες, όπου κυριαρχεί το έντονο floral μοτίβο, η χρήση καναπέδων αισθητικής Chesterfield και η εφαρμογή ταμπλάδων στις κάθετες επιφάνειες. Το σκανδιναβικό μοντέλο εμφανίζεται κυρίως στα ξύλινα καθίσματα του χώρου.


Στον εσωτερικό χώρο, τα υλικά που κυριαρχούν είναι το μέταλλο (τόσο σε σύγχρονη μορφή με σκούρα ματ βαφή όσο και σε μπρούτζινες και χάλκινες αποχρώσεις κυρίως σε έπιπλα και αξεσουάρ), το ξύλο (συναντάμε λείες λουστραρισμένες επιφάνειες, αλλά και αρκετά σκαλιστά στοιχειά σε τελειώματα και κορνίζες), το πράσινο μάρμαρο στην επιφάνεια του μπαρ, κεραμικά πλακίδια διάστασης 20×20 στην έκταση του εσωτερικού χώρου και στα WC, γύψινα σκαλιστάταπετσαρίες με μοτίβα και αντικέ φινίρισμα στην τοιχοποιία. Με την κατάλληλη χρήση και επεξεργασία του κάθε υλικού κατάφεραν να συνυπάρξουν ομαλά στοιχεία από διαφορετικές χρονικές περιόδους. Ο χώρος αποτελείται από εσωτερικό και εξωτερικό τμήμα. Στο εσωτερικό τμήμα εκτείνεται όλο το λειτουργικό μέρος του cafe bar μαζί με τον χώρο καθήμενων. Στο βάθος βρίσκεται το παρασκευαστήριο, ο χώρος προσωπικού και οι τουαλέτες.

Στο εμπρός τμήμα υπάρχει το bar και τρεις διαφορετικές ενότητες τραπεζοκαθισμάτων. Αριστερά, δίπλα από το bar, υπάρχει ένα μεγάλο μοναστηριακού τύπου τραπέζι για μεγάλες παρέες. Απέναντι από το bar και ταυτόχρονα σε υπερυψωμένο επίπεδο, βρίσκονται καναπέδες και τραπέζια σε χαμηλότερο ύψος που δίνουν μια cozy διάθεση στο χώρο. Το τρίτο και τελευταίο τμήμα αποτελείται από τραπεζοκαθίσματα φαγητού. Ο χώρος διακρίνεται από ορισμένα μοναδικά στοιχεία, όπως το πορτραίτο μιας γυναίκας που εμφανίζεται ζωγραφισμένο στον τοίχο ανάμεσα από το bar και το παρασκευαστήριο.

Επίσης, το μοτίβο στα διάτρητα στοιχεία, όπως το κάγκελο και τα διαχωριστικά, σχεδιάστηκε αποκλειστικά για τις ανάγκες του καταστήματος. Για να τονιστούν τα στοιχεία αυτά, καθώς και όλες οι διαφορετικές λειτουργίες του χώρου, επιλέχθηκαν διαφορετικού τύπου φωτιστικά σώματα (απλίκες, ράγες, κρεμαστά, σποτ, και κρυφοί φωτισμοί), ώστε να υπάρχει ατμοσφαιρικός φωτισμός στην κατάλληλη ένταση για τις ανάγκες του μαγαζιού. Ο εξωτερικός χώρος διαμορφώθηκε με σκοπό την απεικόνιση μιας αυλής. Για να επιτευχθεί αυτό, χρησιμοποιήθηκαν αρκετά φυτά που δίνουν στον επισκέπτη την αίσθηση της εξοχής.

Η χρήση σταμπωτού δαπέδου και διαχωριστικού από ξύλινες σανίδες ενίσχυσαν τη γενικότερη προσπάθεια μεταβολής του εξωτερικού χώρου σε αυλή. Στο εξωτερικό τμήμα, εκτός από τον χώρο στάθμευσης υπάρχουν τραπεζοκαθίσματα που εκτείνονται στην πρόσοψη του καταστήματος, καθώς και ψηλά σταντ κατά μήκος της όψης. Η κύρια όψη του καταστήματος αποτελείται από ανοιγόμενα σιδερένια κουφώματα με κάναβο, τα οποία κατά τους θερινούς μήνες ενοποιούν τον εσωτερικό με τον εξωτερικό χώρο και στο πάνω μέρος επιτοίχια φωτιζόμενη φύτευση η οποία δημιουργεί μια έντονη αντίθεση, τόσο τις πρωινές, όσο και τις βραδυνές ώρες.

Tο Decork είναι ένα studio εφαρμοσμένων τεχνών που ειδικεύεται στην Αρχιτεκτονική Εσωτερικού Χώρου, την Διακόσμηση, τον Βιομηχανικό Σχεδιασμό Προϊόντων και τις Γραφιστικές Εφαρμογές. Ξεκινώντας από την μελέτη και τον σχεδιασμό και καταλήγοντας στην κατασκευή, έχει στόχο τη δημιουργία λειτουργικών και χρηστικών προτάσεων, υψηλής αισθητικής.

Αρχιτέκτονας εσωτερικού χώρου: Decork Design Studio
Μελετητές: Μήττα Ειρήνη, Παπαμιχάλη Μαρίνα
Φωτογράφος: Παπαδάκου Σταυρίνα
Ολοκληρώθηκε: 2019

Back to Top