2 κατοικίες σε πλαγιά της Άνδρου / doxiadis+

Μια πλαγιά στην Άνδρο καλείται να φιλοξενήσει δύο σπίτια συνολικής έκτασης 380τ.μ. και ένα υπαίθριο θέατρο 400 ατόμων το τοπίο είναι εξαιρετικά όμορφο και εξαιρετικά ρομαντικό.

Η γεωλογία της Άνδρου εκφράζεται σε αυτήν την περιοχή από στρώματα σχιστολιθικού βράχου που προβάλλουν πέρα ​​από την πλαγιά του λόφου, με πρόβολο για 1,50μ. ή περισσότερο. Μαζί με την αυτοφυή βλάστηση και τις απότομες πλαγιές σχηματίζουν τον χαρακτήρα του τοπίου.

Η σαφής πρόθεση των πελατών και των σχεδιαστών σε ένα τόσο όμορφο μέρος είναι να ενσωματώσουν τα κτίρια και το θέατρο όσο το δυνατόν περισσότερο: χρησιμοποιώντας τις μορφές του ίδιου του τοπίου.

Το κύριο λεξιλόγιο του σχεδιασμού είναι το πρόβολο, υλικά στα χρώματα του τοπίου – λιθοδομή ή μπετόν της Άνδρου – και η γύρω βλάστηση. Τα κτίρια αποτελούνται από πλάκες από σκυρόδεμα που δημιουργούν κοιλότητες στο τοπίο και προβάλλουν δυναμικά έξω από αυτό. Οι εσωτερικοί χώροι ορίζονται από πέτρινους τοίχους – κατασκευασμένους στο βαθμό που είναι δυνατόν από τον ανασκαμμένο βράχο – και υαλοπίνακες βαθειά κάτω από τις πλάκες. Οι τοίχοι είναι οδοντωτοί σε κάτοψη, ακολουθώντας τις μορφές του τοπίου.

Το θέατρο είναι χτισμένο από σκυρόδεμα το οποίο με τον καιρό θα συντρίψει στα χρώματα των γύρω βράχων. Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι η σκηνή: ένας κύκλος διαμέτρου 12 μέτρων που προβάλλει 5 μέτρα έξω από την πλαγιά. Η αυστηρή γεωμετρία των πάγκων λιώνει στο περιβάλλον τοπίο, ενώ το δωμάτιο ελέγχου βρίσκεται κάτω από μια πλάκα που το ενώνει με τους προεξέχοντες βράχους.

Οι δομές καλύπτονται από αυτοφυή βλάστηση, επιλέγονται τοπικά και πολλαπλασιάζονται σε εξειδικευμένα φυτώρια.

Πηγή: doxiadisplus.com

Back to Top