Τριώροφο κτήριο, Νέα Πεντέλη – LL Associates



Αρχιτεκτονικό Γραφείο: LL Associates
Φωτογραφίες: Νίκος Δανιηλίδης

Το οικόπεδο βρίσκεται στην άκρη μιας πλατείας, σε ένα παραδοσιακό προάστιο της Αθήνας. Είναι γωνιακό, σχήματος περίπου τριγωνικού, με τη μικρή του πλευρά να βλέπει προς την πλατεία και τη μεγάλη σε παρακείμενη οδό. Το αποτύπωμα του κτηρίου είναι επίσης τριγωνικό, καταλαμβάνοντας όλον τον δομήσιμο χώρο του οικοπέδου. Το περίγραμμά του ακολουθεί τα όρια και τις υψομετρικές καμπύλες του οικοπέδου, εξαντλώντας παντού το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος.

      

Κύριο χαρακτηριστικό του είναι το σχήμα του και ο τρόπος κατασκευής του.

Υπάρχει μια μαθηματική κανονικότητα σε όλες τις όψεις. Τα υποστυλώματα από σκυρόδεμα, τα οποία αποτελούν μέρος του στατικού συστήματος, δεν είναι κατακόρυφα. Οι γωνίες επελέγησαν ώστε να δίνουν δυναμική και κίνηση στο κτήριο.

Οι αρχιτέκτονες σχεδίασαν ένα κτήριο που χαρακτηρίζεται από τολμηρή και ιδιάζουσα μορφολογία, που περιλαμβάνει χρήση φυσικών υλικών σε αφαιρετική, δυναμική, μοντερνιστική προσέγγιση.

Πρόκειται για ένα τριώροφο κτήριο με μέγιστο ύψος εννέα μέτρων. Το κτηριολογικό πρόγραμμα περιλαμβάνει καταστήματα, μηχανολογικούς και βοηθητικούς χώρους. Η χρήση του προορίζεται να είναι εμπορική. Λόγω της γωνίας και του επικλινούς οικοπέδου, υπάρχουν δύο είσοδοι στο κτήριο, με αυτήν από την πλατεία να είναι μεγαλύτερης σημασίας. Η είσοδος από την πλατεία οδηγεί σε ένα αίθριο που αναπτύσσεται καθ’ όλο το ύψος του κτηρίου, φέρνοντας φυσικό φως από την υάλινη οροφή και επιτρέποντας αντίληψη όλων των ορόφων. Διευρύνεται, έτσι, το λειτουργικό μέγεθος και παρέχεται μια συνολική άποψη του χώρου.

Το κτήριο είναι κατασκευασμένο από εμφανές αυτοσυμπυκνούμενο σκυρόδεμα για το κέλυφος και κοινό σκυρόδεμα για τα πατώματα. Πρόκειται για το πρωταρχικό υλικό του περιβλήματος που αποδίδει μια ελαφρώς ανακλαστική λεία επιφάνεια.

      

Η μόνωση του περιβλήματος, πάχους 8cm, γίνεται από την εσωτερική πλευρά, ώστε να παραμείνει το σκυρόδεμα εμφανές στην εξωτερική. Τα χωρίς πλαίσια υάλινα ανοίγματα τοποθετούνται στην ίδια επιφάνεια με το σκυρόδεμα δίνοντας την εντύπωση ενός άυλου, χωρίς βάθος, περιβλήματος. Οι εσωτερικές επιφάνειες είναι επιχρισμένες απ’ ευθείας επάνω στη θερμομόνωση.