Τριπλοκατοικία στην πόλη της Κω

Το κτήριο θα κατασκευαστεί σε ένα νότιο οικόπεδο, στην επέκταση του σχεδίου πόλεως της Κω, σε μια γειτονιά με ελάχιστα κτισμένα οικόπεδα. Ζητούμενο ήταν μια συμβατικού προϋπολογισμού κατασκευή, που θα περιλαμβάνει ένα οροφοδιαμέρισμα στο υπερυψωμένο ισόγειο και δύο διαμερίσματα στον όροφο.

Το κτήριο τοποθετείται με βάση το συνεχές σύστημα στο όριο της υποχρεωτικής πρασιάς των 4,00μ. και χωροθετείται κατοπτρικά ως προς την υπάρχουσα γειτονική πολυκατοικία, προς δυσμάς. Με τον τρόπο αυτό διαφυλάσσεται η ζωτική ζώνη, εκατέρωθεν του κοινού ορίου, η οποία θα παρέχει ικανό φωτισμό και στις δυο πολυκατοικίες δημιουργώντας παράλληλα συνθήκες καλής γειτνίασης.

Οι πέντε όψεις της κατασκευής (συμπεριλαμβανομένου του δώματος και της “τυφλής” ανατολικής όψης) συντίθενται με τα απολύτως απαραίτητα στοιχεία. Τα κύρια στοιχεία της κατασκευής διακρίνονται με σαφήνεια από τα δευτερεύοντα. Ο σκελετός προβάλλεται ελεύθερος, συμβάλλοντας ενεργά στην οργάνωση τόσο της κάτοψης όσο και των όψεων, ενώ σε συμβολικό επίπεδο εκφράζει με ειλικρίνεια τον τρόπο που στέκει η κατασκευή. Οι έντονοι χρωματισμοί σε μικρές επιλεγμένες επιφάνειες, λειτουργούν επίσης προς την ανάδειξη της δομής.

Αρχιτεκτονική μελέτη: Δημήτρης Χάμψας, αρχιτέκτων μηχανικός ΔΠΘ (email: info@champsas.gr)

Στατική μελέτη: Γιώργος Χρυσουλάκης, πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ

Η/Μ μελέτη: Μιχάλης Χατζημάρκος, ηλεκτρολόγος μηχανικός ΑΠΘ

Το Αρχιτεκτονικό γραφείο Δ. Χάμψα δημιουργήθηκε το 2008 στην Αθήνα από τον αρχιτέκτονα μηχανικό Δημήτρη Χάμψα. Πλέον με έδρα τη Σαντορίνη και την Κω, το γραφείο δραστηριοποιείται με το σχεδιασμό κτηρίων, τη διακόσμηση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων και ειδικευμένες μελέτες αναστήλωσης/επανάχρησης/ανάδειξης ιστορικών κτηρίων. Έργα του -με θέμα την κατοικία, χώρους φιλοξενίας, εστίασης και εμπορικής χρήσης- έχουν φιλοξενηθεί σε εκθέσεις και εκδόσεις αρχιτεκτονικής.

 

Back to Top