Το σπίτι του αρχιτέκτονα, Χανιά

“Το σπίτι του αρχιτέκτονα” στο Νιο Χωριό στον Αποκόρωνα Χανίων. 

 Έργο του Χανιώτη αρχιτέκτονα κ. Βαρουδάκη Αριστομένη

Το Σπίτι αυτό είναι ξεχωριστό για πολλούς λόγους: για τη μοναδική σχέση του με το Κρητικό τοπίο, τη στρατηγική θέση του για την εξερεύνηση της ανεξάντλητης σε ομορφιές Δυτικής Κρήτης, για το φως, την άνεση, τον καινοτόμο σχεδιασμό του και για τη μακρά και ενδιαφέρουσα, οικογενειακή ιστορία του.

Ανασχεδιάστηκε και ανακαινίστηκε πρόσφατα, έχει δύο ορόφους και επιφάνεια 150 τμ. , και λειτουργεί ως παραθεριστική κατοικία. Είναι ένα μοντέρνο κτήριο που βρίσκεται στο ιστορικό Νιό (Νέο) Χωριό στην περιοχή του Αποκόρωνα, 25 χλμ. νοτιανατολικά από την πόλη των Χανίων στην Δυτική Κρήτη.

Η μοναδική αίσθηση του χώρου του δημιουργείται από τον περίτεχνο συνδυασμό παραδοσιακών και σύγχρονων υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του: λιθοδομή και ξύλο, μέταλλο και γυαλί.

Στο ισόγειο βρίσκεται το καθιστικό, η κουζίνα, η τραπεζαρία, ένα μεγάλο υπνοδωμάτιο με ένα διπλό κρεβάτι και δύο μονά, ένα μπάνιο, το «γκαράζ» και μία μεγάλη σκεπαστή βεράντα που έχει θέα έναν μεγάλο ελαιώνα, το γραφικό χωριό Μαχαιροί στους πρόποδες της μικρής Μαδάρας και τις πανύψηλες βόρειες βουνοκορφές των Λευκών Ορέων.

Στον ανοικτό πρώτο όροφο στεγάζεται το κύριο υπνοδωμάτιο και ένα μεγάλο μπάνιο με …θέα. Γύρω από το σπίτι ένας κήπος με οπωροφόρα δέντρα, οδηγεί σε μία πλαγιά με πλούσια μεσογειακή χλωρίδα η οποία καταλήγει σε ένα ποτάμι, ο ήχος του οποίου κρατάει συντροφιά στους ενοίκους τον χειμώνα και την άνοιξη.

Στο ανοιχτό secret garage, στη μέση του σπιτιού, φυλάσσεται μια Vintage Jaguar, ενώ ένα «δεντρόσπιτο» στην πλαγιά, φτιαγμένο από την παλιά ξυλεία του σπιτιού, προσφέρει ένα μοναδικό καταφύγιο για ηρεμία και διαλογισμό.

Back to Top