Το ξενοδοχείο του μέλλοντος είναι το “Is Molas”

Η νέα γενιά των ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, έφτασε. Τέλος στη φοβική αντιμετώπιση απέναντι στη φύση και στους αρχαιολογικούς χώρους με τη λογική «μακριά κι αγαπημένοι». Η πρόκληση είναι πλέον το ξενοδοχείο να ενσωματωθεί με το περιβάλλον του και να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά στη φύση και στον πολιτισμό.

ismolas_clubhouse_homedsgn 

Προς την επίτευξη αυτού του στόχου εργάζονται πυρετωδώς τα συνεργεία που ανακαινίζουν το “Is Molas Golf Resort”, στην Σαρδηνία. Το θέρετρο που βρίσκεται 30χλμ από το Cagliari και χτίστηκε πριν από 40 χρόνια, θα «μεταμορφωθεί» με βάση τα σχέδια του διάσημου αρχιτέκτονα Massimiliamo Fuksas σε ένα ξενοδοχείο 80 δωματίων, ένα δεύτερο συγκρότημα «boutique» με 39 σουίτες καθώς και μερικές prive βίλες. Επιπλέον θα κατασκευαστεί εστιατόριο, εμπορικό κατάστημα, κέντρο ευεξίας «spa» και ένα ιδιωτικό Beach Club. Το Is Molas ήταν ήδη γνωστό παγκοσμίως για τη διαδρομή golf που λειτουργεί πάνω από 30 χρόνια και έχει φιλοξενήσει πολλά πρωταθλήματα, η οποία θα ανανεωθεί και αυτή με στόχο να αποτελέσει την κορυφαία της Ευρώπης.
 
Το «Concept» του διάσημου αρχιτέκτονα Fuksas

Η φιλοσοφία όμως της ανακατασκευής του Is Molas είναι το δέσιμο με το περιβάλλον. Η αίσθηση των επισκεπτών πρέπει να είναι ότι ζουν μέσα στη φύση. Οι μελετητές του ξενοδοχείου πιστεύουν ότι οι τουρίστες την επόμενη δεκαετία θα αναζητούν πλέον θέρετρα με γήινα υλικά, απλές κατασκευές, και όχι επιβλητικά τσιμεντένια συγκροτήματα με πισίνες, όσο πολυτελή κι αν είναι αυτά. Εάν πράγματι συμβεί αυτή η «στροφή» του τουρισμού, το Is Molas θα είναι πρωτοποριακό, τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Luigi Candida, από το τμήμα Πωλήσεων και Marketing του “Is Molas” διευκρινίζει : «Το θέρετρο IsMolas  είναι κάτι παραπάνω από έναν απλό  τουριστικό και αθλητικό προορισμό. Είναι ένας νέος τρόπος ζωής για το νησί της Σαρδηνίας. Οι βίλες αντιπροσωπεύουν μια κοινότητα ικανή να δράσει παράλληλα με το τοπικό περιβάλλον και τον πληθυσμό και να λειτουργήσει συμπληρωματικά με αυτόν. Εδώ είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε στους πελάτες μας αποκλειστικές υπηρεσίες και να τους αφήσουμε να επικεντρωθούν μόνο στην χαλάρωσή τους, την ευεξία τους και την άνεσή τους, χωρίς καμία ανησυχία.»

 is-molas-golf-resort-overview-image-810x299

Και βέβαια, το Is Molas έχει πάρει στα σοβαρά τις δηλώσεις του. Ήδη, το γήπεδο golf πήρε το βραβείο βιοποικιλότητας του 2016 από το διεθνή οργανισμό «Commited to Green». Επίσης, κατασκευάστηκε μία «ένωση» του συγκροτήματος με το βουνό Sulcis ακριβώς από πάνω, έτσι ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να ξεκινήσουν να περπατούν ή να κάνουν ποδήλατο έξω από το δωμάτιο τους και να φτάνουν ανενόχλητοι μέχρι τις κορυφές των 1.000μ του ορεινού όγκου. Με αυτό τον τρόπο αποκτούν οικειότητα με τη φύση της περιοχής που βρίθει από ιδιαιτερότητες : σπάνιους γεωλογικούς σχηματισμούς, ποτάμια, μεσογειακή χλωρίδα και πλούσια πανίδα, από ελάφια μέχρι χρυσαετούς.

Το συγκρότημα και οι βίλες

Το «Is Molas» είναι οργανωμένο σύμφωνα με το master plan του Fuksas σε 9 τμήματα, που τα αποκαλεί «νησιά». Είναι στην πράξη αυτοτελείς οικισμοί δομές, μικρές κοινωνίες, ο καθένας με όλες τις απαραίτητες δομές για τους ενοίκους τους. Το πιο αξιόλογο στοιχείο του συγκροτήματος είναι οι 15 βίλες, περιτριγυρισμένες από ένα άγριο και επιβλητικό τοπίο, ανάμεσα στο βουνό και στη θάλασσα. Για να εγγυηθούν την τέλεια άνεση στις βίλες, για όλες τις εποχές, οι σχεδιαστές και κατασκευαστές επέλεξαν την τεχνολογία των αντλιών θερμότητας. Προχώρησαν ακόμα περισσότερο και διάλεξαν συγκεκριμένα την Climaveneta ως προμηθευτή τους καθώς γνώριζαν ότι πρόκειται για την εταιρία με τη μεγαλύτερη έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας και τη φιλικότητα με το περιβάλλον. Συγκεκριμένα, σε κάθε βίλα θα εγκαταστήσουν από μία αντλία  θερμότητας PranaWWR γεωθερμικού τύπου, συνολικά 15 λοιπόν, οι οποίες θα αξιοποιούν ως γεωθερμικό μέσο το νερό από τις λίμνες του Is Molas. Σημαντικό είναι ότι οι αντλίες θερμότητας αυτέςμπορούν να λειτουργούν 365 ημέρες το χρόνο, ανεξάρτητα καιρικών συνθηκών και να καλύπτουν όλες τις ανάγκες του θέρετρου : ψύξη, θέρμανση, ζεστά νερά χρήσης, θέρμανση πισίνας με ένα και μόνο σύστημα και μηδαμινά λειτουργικά κόστη (απόδοση 650%).

is-molas-villa_b2_exterior

Ο κος Enrico Fabris, που είναι υπεύθυνος για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του συστήματος κλιματισμού στο Is Molas, αναφέρει: «Είναι πάντοτε σημαντικό για εμάς να εγγυηθούμε την τέλεια άνεση και στον πιο απαιτητικό πελάτη τουIsMolas, σχεδόν χωρίς καθόλου εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και χωρίς αύξηση των δαπανών λειτουργίας των βιλών. Οι αντλίες θερμότητας της Climaveneta είναι ικανές να συνδυάσουν όλες αυτές τις πτυχές και έτσι εμείς τους βρίσκουμε την καλύτερη λύση για να πετύχουν τον κλιματισμό αυτού του έργου, όλο τον χρόνο.»  
Κάθε βίλα έχει το δικό της μηχανοστάσιο, με αποτέλεσμα να είναι λειτουργικά ανεξάρτητη, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα της πώλησης κάποιων από αυτές, στα πλαίσια των προβλέψεων που υπάρχουν και στη χώρα μας για τα «σύνθετα τουριστικά καταλύματα». Με αυτό τον τρόπο δίνεται και ανεξάρτητη πρόσβαση στο συνεργείο συντήρησης με σεβασμό στην προστασία της ιδιωτικής ζωής των φιλοξενούμενων.
Ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα με τη χρήση των αντλιών θερμότητας Climaveneta Prana WWR είναι ότι κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και χάρη στην τεχνολογία «πλήρους ανάκτησης θερμότητας», που έχουν τα συγκεκριμένα μοντέλα, η παραγωγή ζεστού νερού γίνεται τελείως δωρεάν.

Το προηγμένο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου NadiSystem των αντλιών θερμότητας Prana της Climaveneta εξασφαλίζει λειτουργική ευελιξία, σημαντική αύξηση στον συνολικό βαθμό απόδοσης (COP-EER),  και αντιθέτως σημαντική μείωση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και στο χώρου τοποθέτησης που καταλαμβάνουν. Όλα τα παραπάνω πλεονεκτήματα, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα της πλήρους κατάργησης του παραδοσιακού συστήματος λέβητα & πετρελαίου, κάνει τις αντλίες θερμότητας Prana την ιδανική λύση για εφαρμογές εξοικονόμησης ενέργειας σε ξενοδοχεία κάθε μεγέθους και γιατί όχι και κατοικίες.