Μέσα στην καρδιά του επιχειρηματικού κέντρου της Αθήνας, στην διέξοδο της πόλης προς την θάλασσα κτίσθηκε το Ξενοδοχείο ATHENAEUM INTERCONTINENTAL, έργο σημαντικό τόσο δια τον Ελληνικό τουριστικό χώρο όσο και ένα από τα σπουδαιότερα της σειράς INTERCONTINENTAL HOTELS CORPORATION. Καταβλήθη προσπάθεια εκ μέρους των Ελλήνων αρχιτεκτόνων να δώσουν στο έργο τους μια μορφή συμβολική, «ένα σχήμα αγκαλιάς» που υποτάσσεται και προσκυνάει τον Παρθενώνα. Η καινούργια αυτή προσέγγιση αρχιτεκτονικής συνδυάζει αριστοτεχνικά την ποιότητα της αισθητικής και την προσαρμογή στις σύγχρονες ανέσεις, που απαιτεί η διεθνής πλατεία των μεγάλων ξενοδοχείων.
Το εντυπωσιακό 10όροφο κτίριο έχει επενδυθεί με μάρμαρα από τα λατομεία των Ιωαννίνων και το «σχήμα αγκαλιάς», σε λοξό Π, εξασφαλίζει στα περισσότερα δωμάτια του μια πανοραμική θέα προς την Ακρόπολη, τον Λυκαβηττό και το μνημείο του Φιλοπάππου. Οι αρχιτέκτονες με σκοπό να δημιουργήσουν ευρύχωρες βεράντες για περισσότερα δωμάτια και σουίτες, σχεδίασαν την δυτική πτέρυγα του κτιρίου σε κλιμακωτά επίπεδα που με πλούσια βλάστηση τους θα δίνουν την εντύπωση «κρεμαστών κήπων».
Το Ξενοδοχείο διαθέτει 630 δωμάτια με σύνολο 1200 κρεβάτια, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου αριθμού από μονές και διπλές σουίτες, μιας Προεδρικής σουίτας με 5 δωμάτια καθώς και μιας σουίτας Φιλοξενίας 4 δωματίων. Εις το επίπεδο της εισόδου (LOBBY) το άτριο ανοίγεται προς τα κάτω δημιουργώντας έτσι μια μοναδική οπτική εικόνα βάθους ενώ η γυάλινη οροφή (SKYLIGHT) φωτίζει άπλετα όλον το χώρο. Το LOBBY διαθέτει εκτός από τον χώρο της Υποδοχής, ένα πολυτελές εστιατόριο που μπορεί να εξυπηρετήσει 200 άτομα, ένα μπαρ, ένα εστιατόριο με θέα στην πισίνα ένα SNACK BAR στον χώρο της πισίνας, και ένα πολυτελέστατο συγκρότημα καταστημάτων για την εξυπηρέτηση της πελατείας του.
Στο πρώτο επίπεδο κάτω από το κυρίως LOBBY υπάρχουν; Στούντιο Υγιεινής, κομμωτήριο ανδρών και γυναικών, τα διοικητικά γραφεία, εστιατόρια προσωπικού με λουτήρες, αίθουσες μετεκπαιδεύσεως προσωπικού καθώς και δεύτερο συγκρότημα καταστημάτων. Επί πλέον υπάρχει ελληνική ΤΑΒΕΡΝΑ και η δισκοθήκη χωρητικότητας 230 ατόμων. Στο δεύτερο επίπεδο κάτω από το LOBBY , υπάρχουν αίθουσες Συνεδρίων, Δεξιώσεων, Συσκέψεων, κλπ. του Ξενοδοχείου. Τέλος, η μεγάλη αίθουσα πολλαπλής χρήσεως του Ξενοδοχείου έχει χωρητικότητα για 1500-1950 άτομα για δεξιώσεις ή για συνέδρια αντιστοίχως.
Η εσωτερική διακόσμηση έχει γίνει από την εταιρεία DALE KELLER AND ASSOCIATES. Η στατική μελέτη έγινε από τον Πολιτικό Μηχανικό Βασίλη Βαβαρούτη και η ηλεκτρομηχανολογική μελέτη από τους Μηχανολόγους Ηλία και Νίκο Καβουλάκο. Οι ιδιοκτήτες του Ξενοδοχείου δεν φρόντισαν μόνον για την δημιουργία ενός σημαντικού μορφολογικού έργου αλλά κυρίως ενός χώρου συγκεντρώσεως σπουδαίων γλυπτών και ζωγραφικών έργων. Και πρώτον η χρυσή τηλεμαγνητική σφαίρα, έργο του διεθνής φήμης καλλιτέχνη ΤΑΚΗ διαμέτρου 3μ, η οποία κρέμεται από το κέντρο οροφής του άτριου. Ο ζωγράφος ΔΡΟΥΓΚΑΣ επίσης παρουσιάζει ένα σημαντικό πίνακα για τις αποχρώσεις του ελληνικού ορίζοντα από την «αυγή έως το ηλιοβασίλεμα» μήκους 50 περίπου μέτρων.
Η ΜΑΡΙΝΑ ΚΑΡΕΛΛΑ φιλοτέχνησε μια «άσπρη σύνθεση» που διακοσμεί το LOBBY του Ξενοδοχείου, διαστάσεων 4χ10μ. Άλλοι γνωστοί καλλιτέχνες που διακοσμούσαν με έργα τους το ATHENAUM INTERCONTINENTAL είναι η ΤΟΝΙΑ ΝΙΚΟΛΑΙΔΟΥ, ο ΜΑΚΡΟΥΛΑΚΗΣ, ο ΚΑΡΑΣ, ο ΠΙΡΟΥΝΙΔΗΣ, ο ΝΑΚΗς, η ADAIR, ο ΜΠΟΥΤΕΑΣ, η ΤΙΝΑ ΔΙΟΧΑΝΤΗ, ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ο ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ, ο ΠΑΝΙΑΡΑΣ, η ΚΟΥΣΤΙΝΑ, η ΣΟΤΙΔΗ και ο ΣΟΥΛΟΥΝΙΑΣ.