Σύγχρονη ερμηνεία του Αθηναϊκού διαμερίσματος



The Re-Composed Apartment I Παναγιώτης Παπανικολάου.

Το διαμέρισμα, το οποίο βρίσκεται σε μια τυπική πολυκατοικία της δεκαετίας του 1970 στο κέντρο της Αθήνας χρειαζόταν μια τολμηρή παρέμβαση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μακρά περίοδος εγκατάλειψης των προηγούμενων ετών.

Καθώς τα περισσότερα αυθεντικά στοιχεία του διαμερίσματος όπως τα δρύινα  και τα μωσαϊκά δάπεδα, οι μαρμάρινοι πάγκοι και τα μονόχρωμα πλακάκια βρίσκονταν σε μη αναστρέψιμη κατάσταση, αποφασίστηκε οτι τα περισσότερα εξ’ αυτών θα αντικατασταθούν, χωρίς όμως να χαθεί η αρχική ταυτότητα του διαμερίσματος.

 

Η κύρια συνθετική ιδέα της πρότασης αποτελεί μια σύγχρονη ερμηνεία του τυπικού Αθηναϊκού διαμερίσματος καθώς οι προτεινόμενες υφές, τα προτεινόμενα υλικά και η νέα χρωματική παλέτα επανατοποθετούνται ως ένα κολλάζ σε διάφορους χώρους του ανασχεδιασμένου διαμερίσματος, αποτελώντας αναφορά στα αρχικά του στοιχεία.

Η προτεινόμενη ανοιχτή κάτοψη επιτυγχάνει την ενοποίηση του χώρου διημέρευσης με τον χώρο της κουζίνας, σπάζοντας τα αυστηρά όρια της αρχικής διαμερισματοποιημένης κάτοψης, με σκοπό τη μεγιστοποίηση του διαθέσιμου χώρου και του φυσικού φωτισμού στον κύριο χώρο.

Η ανοιχτόχρωμη φωτεινή παλέτα διακόπτεται στρατηγικά από ζωηρά χρώματα, ώστε να δοθεί έμφαση στους χώρους εισόδου και κυκλοφορίας, ενώ πράσινο μάρμαρο Τήνου και κίτρινα μονόχρωμα πλακίδια εμφανίζονται ως διακριτικές αναφορές στην περίοδο της Αθηναϊκής ανοικοδόμησης.

Στοιχεία Έργου
Σχεδιασμός: Παναγιώτης Παπανικολάου
Κατασκευή: Επίκυκλος
Τοποθεσία: Γκύζη Ι Αθήνα
Έτος: 2020 -2021
Μέγεθος: 70 τ.μ.
Φωτογραφία: Παναγιώτης Παπανικολάου
Link