Κατοικία στο Regenburg

page23_01 page23_02 page23_03 page23_04 Μια κατασκευή από ξύλο και κρύσταλλο που καλύπτει 240μ2 είναι από τα πρώτα παραδείγματα έρευνας σχετικά με την χρησιμοποίηση παθητικών συστημάτων εκμετάλλευσης ηλιακής ενέργειας. Συμβαδίζοντας την τεχνολογία με το σχέδιο ο Thomas Herzog παρουσίασε μια λύση η οποία έδωσε την αφορμή για μια σειρά αναλόγων προτάσεων.
Το σπίτι στο Regenburg τιμήθηκε με το βραβείο Mies Van der Rohe (25.000DM).

page23_14 page23_15 page23_16

«Θεατρικά»
Το έργο αυτό ερευνά την συνάρτηση ανθρώπινου σώματος και αντικειμένου.

 

page23_09
«Τραπεζάκι σαλονιού», design του Alessandro Mendini, διευθυντή του περιοδικού Domus.

Το σώμα μπορεί να θεωρείται αντικείμενο και αντίστροφα το αντικείμενο να είναι μέρος μιας ολοκληρωμένης ενότητας, με το ανθρώπινο σώμα.
Το ένα χωρίς το άλλο οδηγεί στην απώλεια του μηνύματος. Αυτό μας δίνει την δυνατότητα να αντιληφθούμε με «θεατρικό» τρόπο την μελέτη των αντικειμένων. Ειδικότερα αυτή η εικόνα προβάλει μια αναπαράσταση του άπιστου, της μη επικοινωνίας και του χάσματος, μεταξύ των ανθρώπων που η κρυστάλλινη επιφάνεια δημιουργεί με το γυμνό κορμί της κοπέλας.

 

 

 

 

 

 

page23_05 page23_06 page23_07

Φωτοβολταϊκός συλλέκτης.
Προϊόν της Solar Power Corporation λύνει το πρόβλημα του ηλεκτρισμού σ’ ολόκληρα χωριά όπως η Αγία Ρούμελη στη Νότια Κρήτη, σ’ εξοχικά σπίτια όπου η σύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ είναι οικονομικά ασύμφορη, σε ορειβατικά χιονοδρομικά καταφύγια του ΕΟΤ, σε απόμακρα CAMPING, σε κάθε λυόμενο σπίτι, κάθε τροχοβίλα και κάθε αγροικία.
Η μετατροπή ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρισμό βασίζεται στο φωτοβολταϊκό φαινόμενο. Τα φωτοβολταϊκά στοιχεία συνδέονται σε σειρά ή παράλληλα και δημιουργούν έτσι ένα συλλέκτη. Ο αριθμός των στοιχείων του συλλέκτη καθορίζει την παραγόμενη ενέργεια +- 10%.
Μια Ηλιακή Ηλεκτρογεννήτρια αποτελείται από μια συστοιχία φωτοβολταϊκών συλλεκτών, συσσωρευτές, ρυθμιστή τάσης, (BVR), και το ηλεκτρικό φορτίο.
Οι συστοιχίες των συλλεκτών μαζί με τους συσσωρευτές αποθήκευσης, εφοδιάζουν σε μια ημερήσια βάση τα αναγκαία ανά ημέρα για το ηλεκτρικό φορτίο αμπερώρια. Μια σειρά από συσσωρευτές χρησιμεύει σαν αποθήκη ρεύματος για την νύκτα και τις μέρες χωρίς ήλιο.
Μια συστοιχία από φωτοβολταϊκούς συλλέκτες μαζί με τους ανάλογους συσσωρευτές, δίνει ρεύμα για το φωτισμό, τη τηλεόραση, το κασετόφωνο και το στέρεο, το ψυγείο, την αντλία του νερού και για όλες τις μικροηλεκτρικές συσκευές στο σπίτι, που έτσι γίνεται ηλεκτρικά αυτόνομο. Αντιπροσωπεύεται από την Energon, τηλ. 8080016-18.

page23_10 page23_11 page23_12 page23_13
Ηλιακοί θερμοσίφωνες Α-Ω. 
Πρωτότυπος ο τρόπος λειτουργίας του Α-Ω. Όπως φαίνεται στο παραπάνω σχήμα, το κρύο νερό δεν μπαίνει κατ’ ευθείαν στην δεξαμενή αλλά περνάει πρώτα μέσα από τις σωληνώσεις. Έτσι, στη δεξαμενή δεν μπαίνει ποτέ κρύο νερό. Και δεύτερον οι σωληνώσεις έχουν κυκλική διάταξη (σπείρα του Αρχιμήδη).
Επίσης η δεξαμενή δεν έχει ηλεκτρική αντίσταση. Προσφέρει περισσότερο ζεστό νερό επειδή ακριβώς το νερό του δικτύου περνάει πρώτα μέσα από τις σωληνώσεις όπου ζεσταίνεται κι ύστερα καταλήγει στη δεξαμενή. Έτσι τραβώντας το ζεστό νερό η δεξαμενή γεμίζει πάλι με ζεστό νερό.
Προσφέρει τόσο ζεστό νερό που χρειάζεται πολύ λιγότερο τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα. Χάρη στην κυκλική διάταξη που έχουν οι σωληνώσεις του συλλέκτη, δεν πιάνουν άλατα. (Τα άλατα εμποδίζουν την θερμότητα). Δεν κινδυνεύει να σπάσει στα μεγάλα κρύα. Οφείλεται κι αυτό στην κυκλική διάταξη των σωληνώσεων του συλλέκτη, που (στην περίπτωση που παγώσει το νερό) δημιουργούν κενά αέρος. Έτσι, ο πάγος που διαστέλλεται απλώνεται στα κενά χωρίς να σπάσει τους σωλήνες.
Δεν χρειάζεται εξαέρωση (αρκεί το άνοιγμα μιας βρύσης ζεστού νερού). Κι ακόμα: η μόνη συντήρηση που χρειάζεται είναι να ανοίξει μια φορά το χρόνο τον κρουνό καθαρισμού. Ο ηλιακός θερμοσίφωνας Α-Ω αποτελεί ευρεσιτεχνία (Αρ. Διπλ. 63.546) και έχει αξιολογηθεί από τον ΕΟΜΕΧ σαν «ριζικά διαφορετικός από όλους τους Κατασκευάζεται από την Α-Ω, Ι. Νικολαόυ τηλ. 88.43.822, 24.61.319.

Ο χώρος διακοσμήθηκε από τον Αντώνη Νικολάου