ΚΙΚxxl: τηλεφωνική εξυπηρέτηση με μοντερνο design

To κτίριο γραφείων “ΗΞΗ” στο Μοσχάτο, φιλοξενεί στον 1ο όροφο την πολυεθνική εταιρεία τηλεφωνικής εξυπηρέτησης ΚΙΚxxl, η οποία επέλεξε το χώρο αυτό ως πρώτη της έδρα στην Ελλάδα. Το έργο αναπτύχθηκε και υλοποιήθηκε μετά τη ριζική ανακαίνιση του υφιστάμενου κτιρίου και την μετατροπή του σε ένα λειτουργικά “έξυπνο”,κατασκευασμένο σύμφωνα με τα πρότυπα LEED για αειφόρα κτίρια και αισθητικά σύγχρονο χώρο γραφείων,καθ΄ολοκληρία από την KNGroup _ Designthatworks

Με την εγκατάσταση στο κατασκευασμένο σύμφωνα με τα πρότυπα LEED κτίριο γραφείων “ΗΞΗ”, ο χρήστης επωφελείται από την άμεση πρόσβαση σε ΜΜΜ και την υψηλή ποιότητα του εσωτερικού κλίματος, τις ιδανικές συνθήκες φωτισμού και την θέα, τον υγιεινό χώρο εργασίας και το βελτιωμένο εσωτερικό περιβάλλον. Μέσω τεχνολογιών υψηλής απόδοσης, με στόχο την κατανάλωση λιγότερης ενέργειας και νερού, μειώνει το αποτύπωμα στους πόρους του πλανήτη και εξοικονομείδαπάνες.

Το συγκεκριμένο έργο αφορά  έναν όροφο 840 m2, στον πυρήνα του βιομηχανικού κτιρίου. Η ιδιαιτερότητα του έργου ήταν πως στον ίδιο όροφο έπρεπε να λειτουργήσουν η Διοίκηση αλλά και  δύο χώροι διαφορετικών και διακριτών μεταξύ τους τμημάτων καθως και να διαμορφωθούν οι κοινοχρηστοι χώροι με υποδοχή και αίθουσες συνεδριάσεων. Η ομάδα της KNGroup εμπνεύστηκε από τις συγκεκριμένες απαιτήσεις του χρήστη έναν χώρο όπου διαφορετικές πινελιές απο χρώματα διαχωρίζουν τα επιμέρους τμήματα και τις λειτουργίες τους, ταυτόχρονα όμως όλοι οι χώροι εντάσσονται και λειτουργούν σε μια αυτοτελή σύνθεση όλου του ορόφου. Οι χρήσεις και οι λειτουργίες της εταιρείας συνδυάζονται και διαχωρίζονται εντός μίας απαλής αλλα συνάμα θαραλλέας χρωματικής παλέτας.

Με την είσοδο στον χώρο συναντάμε έντονες αντιθέσεις τόσο σε υλικότητες όσο και στα χρώματα. Τη γήινη και ήρεμη παλέτα διαδέχονται 2 διαδρομές με έντονη χρωματική συμπληρωματική διαφορά, οι οποίες οδηγουν η μία στον μικρό χώρο παραγωγής και η άλλη στον χώρο διοίκησης. Σηματοδοτόντας τις διαφορετικές κινήσεις στον χώρο, μεταφράζουμε την κάθε διαφορετική λειτουργία, διαδρομή, χρήση σε άλλο χρώμα – υλικότητα και εντάσσουμε καποιες έντονες συμβολικές κινήσεις για τη δημιουργία μικρών καταστάσεων επεισοδίων.

Η ίδια λογική χρησιμοποιείται και στους χώρους παραγωγής, όπου συναντάμε μία σχέση από υλικά όγκους και υφές που δημιουργούν μια ζεστή αίσθηση στον χρήστη. Τα δάπεδα των 2 τμημάτων επενδύονται με ειδική συγχρονη μοκέτα για χώρους γραφείων. Πέρα απο τις επιπλέον ηχομονωτικές και αντιστατικές ικανότητες του υλικού η μοκέτα καταφέρνει και προσδίδει ζεστό και οικείο χαρακτήρα στους χώρους παραγωγής σε αντίθεση με τους πιο κοινόχρηστους χώρους του ορόφου. Επιπλέον τα δύο τμήματα βρίσκονται σε μία συνομιλία χρωματικά καθώς έχουμε χρησιμοποιήσει αντιθετική χρωματική παλέτα με αναφορές του ενός στο άλλο και με κοινούς τόπους τα μικρα breakareasπου διαμορφώνονται στο εσωτερικό τους.

Εκμεταλευόμενοι τα συνεχή ανοίγματαμε αρκετά μεγάλο ύψος σε όλες τις όψεις του ορόφου,δημιουργήσαμε ένα οικείο και φιλικό περιβάλλον για τους εργαζομένους, υπερυψώνοντας περιμετρικά το δάπεδο με τρόπο που επιτρέπει οπτικές φυγές προς κάθε κατεύθυνση.Hομάδα της ΚΝ Groupδημιούργησε έναν χώρο που προστατεύει την ιδιωτικότητα και την ηχομόνωση ανάμεσα στους χώρους παραγωγής αλλά επιτρέπει το φως να διαχυθεί στο κεντρικό πιο ευάλωτο κοινόχρηστο χώρο με διαφορετικούς χειρισμούς και υλικότητες.

Οι χρήσεις και λειτουργίες του χώρου πέρα από τον χρωματικό διαχωρισμό, ορίζονται και από τις εναλλαγές των στάθμεων. Τα διαφορετικά επίπεδα που συναντάμεξεχωρίζουν πιο διακριτά τις λειτουργίες αλλά έχουν ως σκοπό και τη δημιουργία θεατρικότητας στο εσωτερικό του κτιρίου. Η πορεία του χρήστη μέσα στον χώρο διαχωρίζεται σε 2 επίπεδα άλλοτε εμφανή και άλλοτε οχι τόσο, έτσι ώστε να υπάρχει η αίσθηση της έκπληξης.

Ο χώρος ταυτόχρονα σέβεται την ήδη υπάρχουσα δομή και συνομιλεί με τους υπόλοιπους διαμορφωμένους ορόφους. Υπάρχουν κοινά στοιχεία που συναντάμε σε όλο το κτίριο όπως το υπερυψωμένο δάπεδο, οι ειδικά διαμορφωμένοι είσοδοι στα γραφεία, ο κεντρικός κοινόχρηστος πυρήνας, τα μεταλλικά διαχωριστικά κλειστών χώρων αφορμόμενα απο το βιομηχανικό ύφος του κτιρίου όπου επαναχρησιμοποιήθηκαν υαλοστάσια απο το κέλυφός του, καθώς και οι υγροί χώροι. Πολλά στοιχεία του κτιρίου συντηρήθηκαν και διατηρούνται, όπως το μωσαϊκό δάπεδό στον χωρο υποδοχής και στα κεντρικά Meetingrooms.

Η ομάδα της KNGroup, πιστή στις σχεδιαστικές αρχές της, παρέδωσε έναν χώρο άνετο και ζεστό, σχεδιασμένο σύμφωνα με τις ανάγκες των εργαζομένων, και τα περιβαλλοντολογικά πρότυπα, με μοντέρνο σχεδιασμό και έντονα στοιχεία σύγχρονης αισθητικής πουπροσελκύειτον χρήστη, εξυπηρετεί τους εταιρικούς στόχους του και εντάσσεται στη στρατηγική ανάπτυξής του.

Back to Top