Κατοικία στο Πόρτο Ράφτη – Arch. Praxitelis Kondylis

Η πρόθεση της πλήρους αξιοποίησης της προνομιακής θέσης του χώρου έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η πανοραμική θέα, βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της αρχιτεκτονικής πρότασης. Η ένταση της θέας στη θάλασσα έδωσε εντολή ότι το υγρό στοιχείο θα έπερεπε να ενσωματωθεί άμεσα στο σχέδιο. Αυτός ο στόχος εκπληρώθηκε προκειμένου να δημιουργηθεί μια συνεχής αλληλεπίδραση μεταξύ φυσικών και τεχνητών στοιχείων. Η δυναμική παρουσία του νερού σε αυτή τη συνθετική προσέγγιση λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ της κατοικίας και της ομορφιάς του τοπίου, δημιουργώντας συνέχεια και ανεμπόδιστη θέα.

Η σύνθεση μπορεί να εξεταστεί σε δύο βασικά συστατικά, την κατοικία Α και την κατοικία Β, τα οποία σχηματίζουν μια μοναδική οντότητα.

Η πισίνα, η μία πλευρά της οποίας είναι γυάλινη, ενσωματώνεται στο πρώτο οίκημα (κατοικία Α), η οποία επεκτείνεται σε επίπεδα +1, 0 και -1, ενώ η κατοικία Β, που βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά, επεκτείνεται στον -2. Αυτές οι δύο κατοικίες είναι εντελώς αποσπασμένες με δύο ξεχωριστά σημεία εισόδου (και από διαφορετικούς δρόμους), αλλά συνδέονται μέσω της κεντρικής σκάλας.

      

Η ανάγκη για απρόσκοπτη θέα προς τη θάλασσα, αφενός, αλλά η πλήρης αξιοποίηση του νότιου προσανατολισμού του χώρου, οδήγησε στη χρήση μεγάλων γυάλινων επιφανειών προς το Νότο. Το βόρειο υψόμετρο του χώρου προστατεύεται από μια τρισδιάστατη «σχάρα» η οποία είναι από σκυρόδεμα και λειτουργεί ως φίλτρο για τους βόρειους ανέμους, ενώ προσθέτει επίσης στην «πλαστικότητα» της κατοικίας.

Architecture: Praxitelis Kondylis Design team: Iro Papadopoulou, Chara Lasithiotaki Building area: 724m²
Spot: Porto Rafti, Greece Year of design: 2009 – 2010

Πηγή: a31.gr

Back to Top