Κατοικία στη Λεμεσό_Παρουσίαση



Κατοικία στη Λεμεσό: Συμπαγείς όγκοι σε πλαίσιο από εμφανές σκυρόδεμα

Έναυσμα για το σχεδιασμό αυτής της βιοκλιματικής κατοικίας στην Λεμεσό, αποτέλεσε η θέληση της δημιουργίας μίας συμπαγούς μορφής η οποία να χαρακτηρίζει το κτίριο μορφολογικά. Έτσι, οι λειτουργίες και οι χώροι μεταφράστηκαν σε συμπαγείς όγκους οι οποίοι δημιούργησαν μία σύνθεση, που πλαισιώθηκε από μία επιφάνεια εμφανούς σκυροδέματος. Το πλαίσιο αυτό έχει διττό ρόλο, αφού πέραν της μορφολογικής σηματοδότησης του έργου, λειτουργεί και ως συσκευή παθητικής ηλιοπροστασίας της οικίας.

Εξωτερική άποψη της κατοικίας

Γενικότερα, ο σχεδιασμός κινείται με απλές γεωμετρίες αγγίζοντας τις σύγχρονες μινιμαλιστικές τάσεις. Αυτή η λογική οδήγησε στη χρήση του ειλικρινούς εμφανούς σκυροδέματος, των μεγάλων ξύλινων επιφανειών και του ουδέτερου λευκού και γκρίζου χρώματος. Η διαφοροποίηση στο υλικό και χρωματισμό κάθε όγκου, ακολουθεί την διαφοροποίηση στην εσωτερική του λειτουργία, ακολουθώντας την θεμελιώδη ρήση του μοντερνισμού, το form follows function.

Το κτιριολογικό πρόγραμμα είχε αυξημένες απαιτήσεις, αφού πέραν των τριών υπνοδωματίων, στο μικρό εμβαδόν της οικίας τοποθετήθηκαν και δύο γραφεία τα οποία λειτουργούν ως ανεξάρτητος χώρος εργασίας στο σπίτι. Αυτοί οι χώροι εργασίας τοποθετήθηκαν στην βόρεια πλευρά του οικοπέδου, προς την πλευρά του δρόμου εξασφαλίζοντας έτσι σταθερό φωτισμό για αυτούς (ήταν ένα από τα ζητούμενα), ενώ παράλληλα αυτή η διάταξη παρέχει ιδιωτικότητα στους χώρους διημέρευσης της οικίας. Την ίδια στιγμή, αυτή η διάταξη επέτρεψε το άνοιγμα των χώρων διημέρευσης προς τον νότο για πλήρη παθητική εκμετάλλευση του φυσικού φωτισμού και της ηλιακής ενέργειας. Παράλληλα δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην χωροθέτηση των χρήσεων, με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι πλήρως λειτουργική και με πλήρη εκμετάλλευση των περιβαλλοντικών συνθηκών για εξοικονόμηση ενέργειας και επίτευξη θερμικής άνεσης για τους χρήστες.

Άποψη του διαδρόμου της κεντρικής εισόδου

Τέλος, σχετικά με το τεχνικό κομμάτι της οικοδομής, χρησιμοποιήθηκε μεταλλικός στατικός φορέας. Αυτή η κίνηση έγινε για να μπορέσει η οικοδομή να ολοκληρωθεί στον ελάχιστο δυνατό χρόνο και να μπορέσουν να δημιουργηθούν μεγάλα ανοίγματα χωρίς την παρεμβολή κολώνων, επιτρέποντας έτσι μία ευελιξία στην επίτευξη μίας λειτουργικής λύσης.

Άποψη της κουζίνας και του κυρίως μπάνιου

ΠAPOYΣIAΣH KTIPIOY AΠO TON: Κωνσταντίνο Βασιλειάδη

ΦΩTOΓPAΦOΣ: Άλκηστις Κάρτσιου, Κωνσταντίνος Βασιλειάδης

APXITEKTONIKH MEΛETH: Βασιλειάδης Αρχιτέκτονες | www.vassiliades-architects.com | 0035725385027

ΣTATIKH MEΛETH: CROSSWISE LTD

H/M MEΛETH: mpec (Engineering Consultants)

EΠIBΛEΨH: Γιώργος Βασιλειάδης

TEXNIKH ETAIPΕΙA KATAΣKEYHΣ: CROSSWISE LTD

IΔIOKTHTHΣ: Γιώργος & Κυριακή Σίννου

TOΠOΘEΣIA: Λεμεσός

ΣYNOΛIKO EMBAΔO KTIPIOY: 175 τ.μ.

XPONOΣ MEΛETHΣ: 2015

XPONOΣ KATAΣKEYHΣ: 2016-2017

Κάτοψη Ισογείου
Κάτοψη Ορόφου
Τομές
Τομές
Σκίτσα αρχών βιοκλιματικού σχεδιασμού
Σκίτσα αρχών βιοκλιματικού σχεδιασμού
Σκίτσα αρχών βιοκλιματικού σχεδιασμού