Κατοικία στην Τήνο – BOBOTIS ARCHITECTS

Το σπίτι έχει δύο κύριους ορόφους με επίπεδα. Ο κάτω όροφος (κατώι) με επιφάνεια 65 τ.μ., βρίσκεται στο επίπεδο του κύριου καλντεριμιού του χωριού με άμεση πρόσβαση σε αυτό από δύο διαφορετικές εισόδους.

Ο επάνω όροφος έκτασης 75 τ.μ., έχει πρόσβαση στο ίδιο καλντερίμι καθώς και στον κήπο στην προστατευόμενη βόρεια πλευρά του σπιτιού.

Το σπίτι σχεδιάστηκε με σεβασμό στην παραδοσιακή τοπική αρχιτεκτονική του νησιού, διατηρώντας άθικτα τα βασικά του στοιχεία, μετατρέποντας μερικές από τις παλιές λειτουργίες του σπιτιού σε λειτουργικά στοιχεία σύγχρονης χρήσης, όπως το πιεστήριο που μετατράπηκε σε υπερυψωμένο κρεβάτι με χώρο αποθήκευσης. Η διάταξη ακολουθεί την τυπική διακόσμηση του Τηνιακού σπιτιού, με ορισμένες προσαρμογές για να ικανοποιήσει τις επιθυμητές ανάγκες κατοικίας (δηλαδή μεγαλύτερη κουζίνα και μπάνια).

Στον επάνω όροφο, ο οποίος έχει ύψος περίπου 5μ., τοποθετήθηκε μια μεταλλική δοκός για να στηρίξει την ανοιχτή σοφίτα με ένα διπλό κρεβάτι.

Στον κήπο, που βρίσκεται στο πίσω μέρος του σπιτιού, και σε επαφή με την κουζίνα, δημιουργήθηκε ένα ανάκλιντρο, προστατευμένο από τους θυελλώδεις βοριάδες του νησιού.

Από τον κήπο υπάρχει επίσης πρόσβαση στην οροφή, στην οποία δημιουργήθηκαν επίπεδα καθισμάτων με πανοραμική θέα στα γύρω χωριά.

Όλοι οι χώροι διαβίωσης, και στα δύο επίπεδα του σπιτιού, θερμαίνονται με μια ειδικά κατασκευασμένη σόμπα μέσω σωλήνων που διανέμουν τον ζεστό αέρα.

Πηγή:  BOBOTIS+BOBOTIS ARCHITECTS

Back to Top